Sport

Nogomet, Treća HNL Jug

Zadar tek u završnici spasio bod protiv GOŠK-a

Zadar tek u završnici spasio bod protiv GOŠK-a

Pred oko 150 gledatelja na Stanovima nogometaši Zadra tek su u posljednjim minutama utakmice spasili bod u utakmici protiv dubrovačkog GOŠK-a. Utakmica je počela minutom šutnje u spomen na žrtve Škabrnje i Vukovara

Prva šansa na utakmici pripala je gostima. Zadarska je obrana otpočetka djelovala nesigurno, a jednu takvu nesigurnost iskoristio je Vinko Petković u 6. minuti te je uputio jedan opasan, ali ipak neprecizan udarac prema golu Karla Jurjevića.

Još 11 minuta smo čekali da bi Zadar uzvratio, a to je učinio preko Josipa Anića koji je iz sredine terena uputio jednu preciznu loptu u kazneni prostor gostiju, a glavom ju je zahvatio Kristijan Jurić. Nažalost, udarac je bio mlak i neprecizan, pa nije bilo potrebe za intervencijom vratara Dalibora Kristića.

Zadrani nakon te šanse nisu uspjeli nastaviti vršiti pritisak prema vratima gostiju, a jedna velika pogreška Ivana Šimurine u 19. minuti dovela je goste u stopostotnu šansu. Naime, Šimurina se posklizno na otprilike 30 metara od vlastitog gola, loptu mu je oteo Ivo Caput te ju je uputio Toniju Nikoliću koji je lakoćom savladao Jurjevića za vodstvo gostiju.

U 26. minuti Dragan Župan pokušao je dovesti Zadar do izjednačenja iz slobodnog udarca s čak 30 metara udaljenosti. Uzeo je veliki zalet i lijepo naciljao protivnički gol, no vratar Kristić bio je na visini zadatka te je otklonio opasnost boksanjem lopte izvan kaznenog prostora. I dvije minute kasnije slična situacija, samo nešto bliže protivničkim vratima. Ponovno je izvođač slobodnog udarca bio Župan i ponovno je naciljao desni vratarev kut, no Kristić još jednom zaustavlja njegov udarac.

Zadar je u nastavku poluvremena mahom dugim loptama i preskakanjem igre pokušavao doći do šansi no ta se metoda pokazala iznimno neefikasnom. Zato su gosti znali iskoristiti svaku grešku zadarske obrane, kojih je bilo i previše, a u 40. minuti su tako došli i do još jedne velike prilike. Capan, asistent za prvi pogodak gostiju, iskoristio je jednu takvu situaciju i uputio udarac prema golu, no Jurjević je bio spreman. Samo minutu kasnije Toni Žile je u šesnaestercu 'okrenuo' danas indisponiranog Šimurinu i došao u priliku za udarac, no Jurjević je i ovaj put bio spreman.

I onda se po tko zna koji put u nogometu potvrdilo ono pravilo o neiskorištenim prilikama. U 43. minuti Kristijan Jurić uputio je sjajnu loptu iz slobodnog udarca u kazneni prostor gostiju, gdje je Ivan Tokić bio najspretniji i glavom konačno matirao vratara Dubrovčana, Dalibora Kristića. S obzirom na prikazanu igru, a posebno u obrambenoj fazi, Zadrani su na poluvremenu mogli biti itekako zadovoljni s neriješenim rezultatom.

Nogometaši Zadra u drugom su dijelu zaigrali nešto bolje i konkretnije, no prva je prilika svejedno opet pripala gostima. U 53. minuti iz jedne polukontre do prilike za udarac je došao Vinko Petković, no zatresao je tek vanjski dio mreže. Dvije minute kasnije udarac je okušao Anić s vrha kaznenog prostora, no nedostajalo je preciznosti.
U 64. minuti Petković je umalo dva puta bio koban po vrata domaina. Prvo je istrčao jednu kontru a posljednji ga je trenutak blokirao Ante Sarić i izbio u korner. Petković je bio izvođač udarca iz kuta i uputio je jedan neugodan ubačaj kojega je zadarska obrana otklonila uz manje poteškoće.

Gosti su u nastavku nastavili prijetiti uglavnom iz kontri, a jedna takva u 74. minuti donijela im je novo vodstvo. Kombinaciju su izvela dvojica igrača koji su u drugom poluvremenu ušla u igru, loptu je u kazneni prostor uputio Ivan Perica, a glavom ju je u gol skrenuo Domagoj Veraja za veliko slavlje gostiju.

Pogodak za 2-1 gostima je dao krila, a domaćinu očito podrezao. GOŠK je tako u 79. minuti imao još jednu ogromnu priliku koju mu je priuštio zadarski obrambeni dvojac Jerbić-Sarić. Kod ubačaja iz kuta, između njih dvojice je natrčao i nadskočio ih Capan te je udarcem glavom zatresao stativu. Gosti su tako umalo došli i do trećeg pogotka.
U samoj završnici utakmice Karlo Torbarina je izborio jedan udarac iz kuta nakon udarca po golu. Prekid je izveo Župan, a Šimurina je bio najviši u skoku i glavom doveo domaćina do drugog izjednačenja. Iskupio se tako za pogrešku koju je napravio pri prvom pogotku GOŠK-a

U sudačkoj nadoknadi Torbarina je mogao postati junak zadarske pobjede. Na desnom je krilu loptu primio Paulo Colić te je pronašao usamljenog Torbarinu na drugoj vratnici. Najbolji ovogodišnji strijelac ipak nije dovoljno dobro zahvatio loptu te je promašio cijeli gol. A situacija je bila gotovo pa stopostotna.

Kad se sagleda cijela utakmica neriješen je rezultat možda i najpravedniji jer Zadar uistinu u niti jednom trenutku nije izgledao kao da je zreo za pobjedu. Usput spomenimo kako je GOŠK-u ovo prvi gostujući bod još od travnja ove godine.

NK Zadar – NK GOŠK Dubrovnik 2-2 (1-1)

NK Zadar: K. Jurjević, Pranić, Jerbić, Šimurina, Sarić, Tokić, Anić (od 78. Verunica), Jurić, Župan, Rončević (od 87. Colić), Torbarina. Trener: Vjeran Simunić.

NK GOŠK: Kristić, Torbarina, Horvat (od 93. Petrušić), Ivanišević, Nikolić (od 71. Perica), Caput, Glavinić (od 46. Veraja), Perica, Petković, Ljubić, Žile. Trener: Franjo Domić.


Reci što misliš!