Sport

školski sport

Svečano otvorena Košarkaška liga srednjih škola Zadarske županije

Svečano otvorena Košarkaška liga srednjih škola Zadarske županije
ŽSŠŠZŽ

U dvorani 3 Športskog centra Višnjik, utakmicom Pomorske i Tehničke škole, službeno je otvorena košarkaška liga srednjih škola Zadarske županije.

Riječ je o projektu u sklopu kojega će se organizirati Prva košarkaška liga srednjih škola Zadarske županije za učenike i Prva odbojkaška liga srednjih škola Zadarske županije za učenice, što je u skladu s osnovnim ciljevima djelovanja Županijskog saveza školskog športa Zadarske županije.

Utakmicom Pomorske i Tehničke škole otvorena košarkaška liga srednjih škola Zadarske županije Utakmicom Pomorske i Tehničke škole otvorena košarkaška liga srednjih škola Zadarske županije

Svrha projekta je predstavljanje lige ciljanoj populaciji, stvaranje interesa javnosti i podizanje svijesti o važnosti sporta. Želja je kroz ovakvu vrstu programa animirati mlade kroz sport, pozitivno utjecati na rast i razvoj te kroz sportske manifestacije poticati interes za zdravim načinom života u toj ključnoj i senzibilnoj fazi razvoja.

Projekt srednjoškolskih liga je pokrenut na inicijativu Zadarske županije, a jedan od najvećih zagovornika bio je upravo župan Božidar Longin.

- Ovo je jedan od važnijih projekata koji namjeravamo provesti već od ove školske godine. Za to smo osigurali sredstva u proračunu, jer smatram da je školski sport iznimno bitan za zdrav razvoj učenika. Kao župan i nositelj školstva na prostoru Zadarske županije dat ću sve od sebe da potaknem sport i da se mladi sportaši profiliraju kroz ova prvenstva.

To je ono što se pamti kroz cijeli život. Iz tog razloga, naš će tim na čelu sa Športskom zajednicom Zadarske županije i Županijskim školskim športskim savezom veliku energiju usmjeriti upravo prema populaciji mladih, kako bi stvorili pozitivne vrijednosti i potaknuli ih na nove izazove - istaknuo je župan Longin.

U srednjoškolskim ligama sudjelovat će oko 200 natjecateljica i natjecatelja, učenika i učenica srednjih škola Zadarske županije. Projekt je otvoren s košarkom i odbojkom, a slijedit će i drugi sportovi u kojima se učenici mogu natjecati.

- Oduvijek je u školama zapaženo mjesto zauzimao sport djece i mladih, jer je poticao učenike na aktivnost, zajedništvo i pozitivan odnos prema sportu. Cilj nam je potaknuti prvenstva osnovnih i srednjih škola, kao i prvenstva pojedinih razreda unutar osnovnih i srednjih škola te tako stvoriti široku bazu budućih sportaša.

Ta se baza posljednjih godina donekle izgubila, jer je zbog sadašnjeg stila života i novih tehnologija sve manje djece koju ćete vidjeti na vanjskim igralištima da igraju, primjerice, košarku ili nogomet.

Mi smo spremni pomoći u tome da se igrališta obnove i da se maksimalno oživi natjecateljski duh u dobnim kategorijama osnovnih i srednjih škola. Projekt otvaramo srednjoškolskim ligama u košarci i odbojci, a namjeravamo ga proširiti na osnovne škole, kao i na druge sportove poput nogometa i rukometa – dodao je Longin.  

Službenom početku lige nazočili su i predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza Nikola Perković, glavni tajnik Hrvatskog školskog športskog saveza Hrvoje Čustonja,  pročelnik Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje i sport Zadarske županije Ivan Šimunić, predsjednik Županijskog školskog športskog saveza Zadarske županije Branimir Peričić, direktor ŠC Višnjik Denis Karlović i brojni drugi ljubitelji sporta.

Iza organizacije stoji Županijski savez školskog sporta Zadarske županije te stručni tim profesora tjelesne i zdravstvene kulture na čelu s Jadrankom Duvančić, uz koju su još Loris Vidaković, Branimir Peričić te koordinator Frane Kardum.


Reci što misliš!