Sport

košarka, aba liga

Zadar u trećoj dionici prepustio pobjedu Crvenoj Zvezdi

Zadar u trećoj dionici prepustio pobjedu Crvenoj Zvezdi
Dino Stanin/PIXSELL

Pred jako dobro ispunjenim tribinama u Krešinoj dvorani, košarkaši Zadra dugo su odolijevali favoriziranoj Crvenoj Zvezdi, no loša igra u trećoj četvrtini koštala ih je pobjede. Gosti tako iz Zadra odlaze sa zaslužena dva boda

Uoči samog početka utakmice, članovi Moto kluba 'Beštije' iz Zadra, uručili su zahvalnicu treneru Zadra, Aramisu Nagliću zahvalnicu za hrabar čin kada je unesrećenom motociklistu pohitao u pomoć na autocesti tijekom olujne bure kojoj se unesrećeni nije mogao oduprijeti.

Što se tiče zbivanja na parketu, Zadrani su zahvaljujući trici Brzoje i slobodnim bacanjima Knowlesa, nakon nesportske osobne pogreške Feldeinea, poveli s 5-2.

Nošeni bučnom podrškom s tribina, košarkaši Zadra veći su dio prve dionice bili u kontroli, no probleme je radio Amerikanac Feldeine, koji je bio i najzaslužniji što je Zvezda koncem 7. minute izjednačila na 15-15 i tako Naglića natjerala na minutu odmora.

ABA liga, 9. kolo: KK Zadar - KK Crvena Zvezda 76-88. Tornado Zadar ABA liga, 9. kolo: KK Zadar - KK Crvena Zvezda 76-88

Povratak na parket domaćinu je donio dvije s(p)retne trice. Naime, prvo je Špralja pogodio od table, a potom i Bostic preko ruke s istekom vremena i Zadar je u kratkom periodu stigao do vodstva 21-15, pa je minutom odmora morao reagirati i trener Crvene Zvezde, Dušan Alimpijević. 

Zadar je do konca dionice uspio sačuvati prednost te je nakon 10 minuta igre vodio s 23-19, a ta bi prednost bila i izraženija da Bjelica nije u dva napada zaredom iznudio prekršaje i 'pospremio' sva četiri slobodna bacanja.

Zahvaljujući inspiriranom Špralji, Zadar je i u drugoj dionici izgledao jako dobro protiv euroligaša. Upravo je njegova trica na samom početku donijela domaćinu prednost 26-19, koju su igrači Zvezde teškom mukom 'topili' te konačno izjednačili u 15. minuti koševima Rochestieja, da i minuti i pol kasnije i došli i u prvo vodstvo 35-34 nakon trice Bjelice.

Navijači su međutim prepoznali trenutak kada je njihovoj momčadi trebao dodatni vjetar u leđa i odmah su ga i pružili. Prvo je Bašić postigao tricu za izjednačenje kod rezultata 38-38, a potom je Antić tehničkom pogreškom 'počastio' Knowlesa poslavši ga na liniju slobodnu bacanja. Amerikanac je to iskoristio, a potom je i Krajina povezao četiri ubačaja, a Brzoja dodao dva i Zadar je vodio s 45-40. Za goste je u međuvremenu pogađao tek Bjelica.

Ipak, Zvezda je do kraja poluvremena preko Radičevića smanjila na 45-42 i s tim smo rezultatom dočekali predah od 15 minuta.

Strijelce Zadra u prvom je poluvremenu predvodio Špralja s 10 koševa, 8 je dodao Knowles, a 7 Brzoja. Bjelica je bio najopasniji kod gostiju s 11 ubačaja, a 9 je dodao Dobrić.

Četiri minute igre u nastavku i nekoliko loših napadačkih reakcija Zadra bile su dovoljne da Crvena Zvezda još jednom tricom Bjelice dođe do novog izjednačenja pri rezultatu 49-49. Gosti su u tim trenucima ubacili u brzinu više, pa je tako Feldeine pospremio jedan odbijanac, a Bjelica još jednu tricu. Uslijedila je nesportska pogreška Knowlesa koju je Lazić pretvorio u dva pogođena slobodna bacanja, a odmah potom i tricu. Zvezda je tako nakon 6 minuta igre u drugom poluvremenu stigla do dvoznamenkaste prednosti 59-49, a gotovo sve je proizašlo iz zadarskih grešaka.

Zadar se do kraja dionice nije uspio oporaviti, štoviše, upao je u još i veće dubioze. Zvezda je tako nakon 30 minuta igre bila u vodstvu s velikih 71-54.

Na samom početku posljednje dionice gosti su preko Lessorta stigli i do prednosti veće od 20 koševa razlike, 75-54. Sve dobro što je Zadar napravio u prvom poluvremenu tako je prosuo u svega 12 minuta igre, pa je pitanje pobjednika moglo biti riješeno negdje u 33. minuti. 

Ipak, zaprijetio je Zadar u jednom trenutku i smanjio zaostatak na 75-64 serijom 10-0 koju su kreirali Brzoja i Knowles. Klupa gostiju reagirala je odmah minutom odmora, no dobra i požrtvovna igra Zadra, te huk s tribina su se nastavili.

Domaćin je na krilima glasne podrške uspio smanjiti i na 70-78 nakon slobodnog bacanja Brzoje, no to je otprilike bilo to od Zadra. Još jednu tricu je pogodio Bjelica, a za potvrdu pobjede je stigla i tricama Rochestieja pred sam kraj utakmice za vodstvo Zvezde 86-72. Utakmica je na koncu završila pobjedom gostiju s rezultatom 88-76, no Zadar može biti zadovoljan sjajnim otporom koji je pružen ipak višestruko jačem euroligašu.

U redovima Zadra najbolji je strijelac bio Knowles sa 17 ubačaja, 14 je dodao Bostic, 12 Brzoja, a 10 Špralja. Crvenu Zvezdu je s 20 koševa predvodio Bjelica, 14 je dodao Rochestie, a 13 Feldeine.

Nakon 9 odigranih utakmica u ABA ligi, Zadar je na omjeru od 3 pobjede i 6 poraza, što je dovoljno tek za pretposljednje mjesto na ljestvici. Crvena Zvezda nalazi se na drugom mjestu, iza vodeće Budućnosti.

Sada slijedi reprezentativna pauza, pa narednih 10 dana neće biti utakmica, a prva sljedeća je domaći sraz s Cibonom u sklopu Premijer lige. Uz vječito prisutne tenzije u najvećem hrvatskom derbiju, sljedeći će imati posebnu draž budući da se Ante Nazor vraća u Zadar kao trener Cibone.

KK Zadar – KK Crvena Zvezda mts 76-88 (23-19, 22-2, 9-29, 22-17)

KK Zadar: Knowles 17, Bašić 3, Ivanov 4, Kraljević, Jelenković, Krajina 9, Bostic 14, Vuković 4, Brzoja 12, Špralja 10, Božić 3.

KK Crvena Zvezda: Kešelj, Radičević 3, Dangubić 8, Lazić 10, Antić, Dobrić 11, Feldeine 13, Apić, Rochestie 14, Lessort 9, Jovanović, Bjelica 20.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti