Sport

Novi šok za navijače "Rossonera"

Kineski vlasnik AC Milana Yonghong Li je prevarant?

Kineski vlasnik AC Milana Yonghong Li je prevarant?
AP Images

Novi Vlasnik AC Milana Yonghong Li bio je malo poznat u Italiji kad je 2016. kupio slavni klub od Silvija Berlusconija za 750 milijuna eura. No, još više navijače Milana, u kojemu od ovog ljeta igra i hrvatski reprezentativac Nikola Kalinić, brine podatak da je nepoznat i u Kini.

Li nikad nije bio na popisima najbogatijih Kineza, a rudarsko carstvo o kojemu je pričao u Italiji nije poznato u tim krugovima. Ipak, najvažnije svima je bilo da je donio novac, 750 milijuna razloga za nezabrinjavanje.

No,  kako stvari stoje, većina tog novca je posuđena, njegove navodne kompanije imaju druge vlasnike, a uredi su im prazni, proveo je istraživanje New York Times.

Li ima određenu poslovnu povijest, ali, kako je otkrio NY Times, prvenstveno onu na rubu zakona, točnije bio je u priličnim pravnim problemima. Tako je 2013. godine kažnjen sa 75.000 eura zbog toga što nije prijavio 43 milijuna eura prihoda  od prodaje dionica u kompaniji za trgovanje nekretninama. 
 

Devet godina ranije njegova obiteljska tvrtka je u suradnji s još dvije kompanije prevarila 5000 investitora za možda čak 57 milijuna eura. Njegov otac i brat su dobili zatvorske kazne, no Li je oslobođen optužbi. 

Od Lijeva dolaska u klub Milan je potrošio puno na pojačanja, no zaostaje 13 bodova za Napolijem. Štoviše, zbog nemogućnosti poštivanja pravila financijskog fair-playa velikanu prijeti i izbacivanje iz UEFA-inih natjecanja, prenosi HRT. 


Reci što misliš!