Sport

Šokantna odluka

MOO izbacio Rusiju s ZOI-a u Pjongčangu

MOO izbacio Rusiju s ZOI-a u Pjongčangu
Sanjin Strukic/PIXSELL

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) odlučio je u utorak da Rusija neće sudjelovati na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu zbog brojnih dokaza o dopingiranju ruskih sportaša, no neki ruski sportaši će ipak moći nastupiti u Južnoj Koreji pod olimpijskom zastavom

MOO je suspendirao i predsjednika Ruskog olimpijskog odbora Aleksandra Žukova, koji je član MOO-a, zabranio je i dolazak ruskog ministra sporta i zamjenika premijera Vitalija Mutka te još nekim dužnosnicima Ruskog Olimpijskog odbora i ministarstva sporta na ZOI u Pjongčangu.

Odluka MOO-a je očekivana nakon brojnih dopinških nalaza i priznanja sustavnog dopingiranja ruskih sportaša, poglavito na prošlim Igrama u Sočiju prije četiri godine. Prije 18 mjeseci MOO je odluku o nastupima ruskih sportaša na OI u Rio de Janeiru prepustio ponaosob međunarodnim sportskim asocijacijama, pa je čak 70 posto Rusa ipak sudjelovalo na tim Igrama.

"Doping u ruskom sportu je dosad neviđeni napad na integritet olimpizma i sporta uopće. Odluka o izbacivanju Rusije je logičan odgovor na sustavni doping, a došla je na traženje svih ostalih sportaša koji nikad nisu i nikad neće uzimati doping", kazao je predsjednik MOO-a Thomas Bach. 

MOO je dopustio mogućnost da neki sportaši iz Rusije ipak nastupe u Pjongčangu, ali zasad još nema naznake o kojim se sportašima ili ekipama radi. 

Predsjednik Ruskog klizačkog saveza Aleksej Kravcov nazvao je odluku MOO-a "uvredljivom i nepravednom", a predsjednik curling saveza Aleksej Kurašov "neprofesionalnom odlukom koja nije u duhu olimpizma".


Reci što misliš!