Sport

šah

Saša Martinović se opet priključio vrhu poretka na "Hulaku"

Saša Martinović se opet priključio vrhu poretka na
Robert Anić/PIXSELL

Saša Martinović iskoristio je 'kiks' Nikole Sedlaka

U pretposljednjem, 8. kolu tradicionalnog međunarodnog šahovskog otvorenog turnira u Zagrebu pod nazivom „2. Memorijal Krunoslava Hulaka“ vodeći Nikola Sedlak na uz mnogo sreće izbjegao je poraz u partiji s Antom Brkićem, koji nije pronašao pravi plan u idealnoj napadačkoj poziciji.

Sedlak je serijom izmjena uspio prevesti poziciju u završnicu s raznobojnim lovcima i pješakom manje i upornom obranom nakon čak 129 poteza održati remi. Njegov usporeni hod iskoristili su Zdenko Kožul, Saša Martinović, Blažimir Kovačević I Ivan Žaja i novim pobjedama priključili mu se na vrhu ljestvice. 

Zdenko Kožul i Saša Martinović su u sjajnom pozicijskom stilu svladali Mariana Petrova, odnosno Roberta Zelčića. Blažimir Kovačević je na tehnički besprijekoran način protiv Zorana Jovanovića realizirao prednost od dva pješaka u završnici s raznobojnim lovcima, A vrlo uvjerljiv bio je i Ivan Žaja u pobjedi nad Antom Šarićem. Mladen Palac je previdom u nadmoćnoj poziciji dopustio Zvonimiru Ivekoviću da žrtvom figure osigura vječni šah, a pravu senzaciju napravio je veteran Vujaković, koji je s crnim figurama svladao trećeg nositelja Izraelca Evgenija Postnyja nakon što je u bijegu od njegova napada prošetao kraljem s desnog na lijevo krilo. 

Važniji rezultati 8. kola:

Brkić-Sedlak remi, Kožul-Petrov 1:0, Zelčić-Martinović 0:1, Kovačević B.-Jovanović 1:0, Šulava-Malahatko remi, Žaja-Šarić A. 1:0, Palac-Iveković Z. remi, Nasuta-Stević remi, Postny-Vujaković 0:1, Yankelevich-Kuljašević remi itd.

Poredak na vrhu prije posljednjeg kola:

Sedlak, Kožul, Martinović, Kovačević B. i Žaja po 6,5 bodova, a prate ih sedmorica igrača sa po 6 bodova. 

Reci što misliš!