Sport

Nogomet, Europska liga

Rijeka srušila veliki Milan za oproštaj od Europske lige

Rijeka srušila veliki Milan za oproštaj od Europske lige
Goran Kovacic/PIXSELL

U posljednjem ovosezonskom nastupu u skupini D Europske lige, pred 8000 svojih navijača na Rujevici, nogometaši Rijeke svladali su višestrukog europskog prvaka Milana sa 2-0 (1-0) pogocima Jakova Puljića i Marija Gavranovića

Obje momčadi su nastupile u oslabljenim sastavima. Rijekin strateg Matjaž Kek nije mogao računati na ozlijeđene Bradarića, Heberta, Gorgona, Mateija i Davidsona, a Mišić je odrađivao kaznu zbog crvenog kartona. Gennaro Gattuso je kombinirao sa sastavom, neke prvotimce ostavio u Milanu, neke na klupi, i malo se prekombinirao.

Nešto više od šest minuta trebalo je za erupciju oduševljenja 8000 Rijekinih navijača koji su napunili stadion na Rujevici. Slobodan udarac sa 25 metara izveo je Jakov Puljić. Lopta je preletjela živi zid i završila u desnom gornjem kutu Milanovih vrata. Iako se 40-godišnji Milanov vratar Marco Storari ispružio koliko je dugačak, nije mogao spriječiti Puljića u postizanju prvog pogotka otkako je stigao u Rijeku iz zaprešićkog Intera.

Isti je igrač imao dobru priliku za postizanje drugog pogotka u 31. minuti, ali je loše pucao glavom sa pet metara, nakon odličnog ubačaja Marka Vešovića.  

Nogometaši Milana su rijetko uspjevali pronaći put kroz dobro postavljenu Rijekinu obranu, a najbolju priliku za gostujuću momčad imao je Cutrone u 39. minuti. Zapata je prebacio riječku obranu, Cutrone je pobjegao Župariću, dobro primio loptu i prebacio istrčalog Simona Slugu, ali je njegov lob udarac otišao preko grede.

Tek što je započelo drugo poluvrijeme, Rijeke je udvostručila svoju prednost. Odlično se po lijevoj strani ubacio Kvržić, došao gotovo do gol-crte i vratio prizemnu loptu na pet metara, gdje je utrčao Mario Gavranović i pogodio suprotan, lijevi kut Milanovih vrata za svoj treći ovosezonski pogodak u Europskoj ligi.

U tom je trenutku Rijeka prepustila posjed lopte igračima Milana, koji nisu baš imali ideju što bi s njom napravili. O tome najbolje svjedoči podatak da nijedan od njihovih sedam udaraca nije išao u okvir vrata, tako da je Riječki vratar Simon Sluga ostao bez intervencije u ovoj utakmici.

Tako je Rijeka za ovosezonski oproštaj od Europske lige ostvarila još jednu pobjedu koja će ostati upisana u klupske anale. Prava je šteta što su Riječani ispustili bod koji su držali do posljednjih sekundi utakmice na San Siru te propustili vodstvo 2-0 na gostovanju u Ateni, jer bi s tim bodovima bili konkurentni za plasman u drugu fazu Europske lige. 

U drugom susretu iz skupine D atenski AEK je u Beču odigrao s Austrijom 0-0 i tako osigurao plasman u nokaut fazu Europske lige. Milan je sa 11 bodova osvojio prvo mjesto, AEK je sa osam bodova drugi, Rijeka je treća sa sedam, a Austria je ostala na zadnjem mjestu s pet bodova.

Milan i AEK će se u ponedjeljak, 11. prosinca, naći u ždrijebu među 32 kluba koji će u veljači sljedeće godine nastaviti natjecanje u nokaut fazi Europske lige.

RIJEKA - MILAN 2-0 (1-0)

Rijeka. Stadion na Rujevici. Gledatelja: 8.000. Sudac: Istvan Vad (Mađarska).

Strijelci: 1-0 Puljić (7), 2-0 Gavranović (47)

Žuti kartoni: Maleš (Rijeka) / Silva, Antonelli, Locatelli (Milan)

Crveni kartoni: -

RIJEKA: Sluga - Vešović, Župarić, Elez, Žuta - Maleš, Pavičić, Kvržić (od 86. Mavrias) - Puljić - Acosty (od 75. Punčec), Gavranović (od 81. Črnic)

MILAN: Storari - Zapata, Paletta, Romagnoli - Calabria, Zanellato (od 74. Abate), Biglia, Locatelli, Antonelli (od 80. Forte) - Cutrone, Silva


Reci što misliš!