Sport

Košarka, NBA liga

Nastup trojice Hrvata na parketima NBA Lige: Dobra partija Šarića, Bogdanović i Hezonja neprimjetni

Nastup trojice Hrvata na parketima NBA Lige: Dobra partija Šarića, Bogdanović i Hezonja neprimjetni
AP

Trojica su Hrvata sinoć igrala na NBA parketima. Najbolju partiju pružio je Dario Šarić u tijesnom porazu Philadelphia 76ersa protiv Oklahoma City Thundera. Bojan Bogdanović odigrao je utakmicu za zaborav protiv Pistonsa, dok je Mario Hezonja ponovno startao kod Magica, odigrao dobro defenzivno, ali u napadu nije imao previše prilika.

Napetije od ovoga nije moglo. U sigurno jednoj od boljih utakmica sezone Oklahoma City Thunderi slavili su u Philadelphiji protiv 76ersa nakon tri produžetka. U neizvjesnoj utakmici presudio je Russell Westbrook, Thunderi su slavili 119:117.

Obje su momčadi imale svoje prilike za pobjedu, ali sudbina je htjela da se situacija razriješi tek nakon tri produžetka. Westbrooka nije išao šut, ali je i dalje bio ključan kotačić Oklahomine pobjede. S druge strane sjajan je, unatoč bolovima u leđima, bio Joel Embiid, trudio se isprovocirati protivničke igrače, ali posljednji se ipak smijao Westbrook.

"Ni na kraj pameti mi nije bilo ući u prepucavanje s njim. Nisam mu htio dati ni trunke svoje energije. Na kraju sam mu rekao 'Idi kući'", rekao je junak Thundera.

Westbrook je do novog triple-double učinka došao u 52 minute provedene na parketu. Ubilježio je 27 koševa, za što je ispucao čak 33 lopte (i još 12 s linije slobodnih bacanja), dodao je 18 skokova i 15 asistencija, uključujući pobjedničko dodavanje za Andrea Robersona devet sekundi prije kraja trećeg produžetka.

Imao je i poslije utakmice što reći Embiid: "Mislim, momak je šutirao 10/33. Volio bih da sam ja šutirao 33 puta. Pretpostavljam da bismo u tom slučaju imali bolju šansu pobijediti utakmicu. Ali rekao mi je da idem kući. Ovo je moj dom, ne idem nikuda."

Embiid je ubacio 34 poena u 49 minuta provedenih na parketu, dodao je osam skokova i šest asistencija. J.J. Redick dodao je 19 koševa, a treći strijelac 76ersa bio je Dario Šarić. Nije ovo bila Šišijeva utakmica za pamćenje, šut za tri poena nije ga išao (2/9), ali je zato u 49 minuta ubacio 16 poena (5/7 za 2) uz osam skokova, četiri asistencije i dvije ukradene lopte.

Sjajan je kod Thundera bio Carmelo Anthony s 24 poena (11/17 iz igre) i sedam skokova. Isti je broj koševa postigao i Paul George, ali uz šut 8/23.

16 koševa razlike imali su Detroit Pistonsi devet minuta prije kraja dvoboja s Pacersima u Indianapolisu i umalo su ponovno prokockali prednost. Pacersi su zaigrali sjajno u završnici susreta, mogli su 30-ak sekundi prije kraja i povesti da je ušla trica Mylesa Turnera, ali ovog puta Pistonsi nisu popustili, slavili su 104:98.

Andre Drummond predvodio je Pistonse do pobjede s 23 koša (9/14 iz igre) i 13 skokova, još su Bullock (15), Johnson (13) i Galloway (11) bili dvoznamenkasti kod gostiju.

Pacerse je još jednom predvodio Victor Oladipo, ali uz prilično slab šut (26 poena, 8/22 iz igre). 24 koša i osam skokova dodao je Myles Turner.

Bojan Bogdanović nije odigrao na svojoj uobičajenoj razini, mučio se sa šutom i upravo je njegov napadački doprinos trebao kako bi Pacersi dohvatili Pistonse. Babo je odigrao 26 minuta i za to vrijeme upisao tek četiri poena uz četiri skoka i asistenciju. Šutirao je 0/3 za 3 i 2/8 za 2 poena. S njim na parketu Pacersi su bili u minusu 24 poena.

Drugu uzastopnu pobjedu Portland Trail BLazersima donijela je snažna obrana. Drugi put zaredom Blazersi su limitirali protivnika na manje od 100 poena, ovog puta bilo je to dovoljno za pobjedu 95:88 u gostima kod Orlando Magica.

Slično kao i Pacersi, domaći su košarkaši bili u velikom zaostatku i malo je nedostajalo da se potpuno vrate u susret. Sedam minuta prije kraja Blazersi su imali 17 koševa prednosti, no Magic je uspio stići na samo pet poena zaostatka tri minute prije kraja. Bilo je to sve od Magica, gosti su ipak više-manje rutinski priveli dvoboj kraju.

Damian Lillard (21 koš) i C.J. McCollum (20 koševa) predvodili su Portland do pobjede. Aminuje dodao 15 poena, a Jusuf Nurkić devet, uz 11 skokova.

Magic je s 26 poena i 14 skokova predvodio Nikola Vučević, Jonathon Simmons dodao je 15, a D.J. Augustin 14 koševa. Povratnik u momčad Aaron Gordon ozlijedio je list i morao napustiti igru, upisao je 13 poena i šest skokova.

Mario Hezonja još je jednom dobio priliku u početnoj petorci Magica, u 21 minuti na parketu ubilježio je četiri poena (4/4 za 1, 0/2 za 2) i dva defenzivna skoka. Odigrao je vrlo dobro u obrani, u napadu ga suigrači nisu smatrali rješenjem u većini ofenzivnih situacija.

Teško je bilo očekivati da bi Houston Rocketsi mogli nastaviti sjajan niz pobjeda protiv San Antonio Spursa. Spursi su im crna mačka u posljednje vrijeme, Rocketsi su do sinoćnjeg susreta slavili tek tri puta u 12 dvoboja, no sinoć su jednostavno imali previše toga u arsenalu da bi ih zaustavila momčad Gregga Popovicha, slavili su Rocketsi na svom parketu sa 124:109.

Do 12. uzastopne pobjede Rocketse je predvodio raspoloženi Chris Paul, koji je postao prvi igrač u povijesti lige koji je protiv Spursa prikupio 28 koševa, osam asistencija i sedam ukradenih lopti. Rocketsi su trenutno na skoru 23-4 čime su izjednačili najbolji start u sezonu gledajući prvih 27 utakmica. Prošli put kad im je to pošlo za rukom osvojili su prvi prsten, sezone 1993./1994.

Iako ga šut nije išao (6/18 iz igre, 2/11 za 3), James Harden ubilježio je 28 koševa, sedam skokova i šest asistencija. Dobru je partiju pružio i Clint Capela, susret je okončao s 18 poena i deset skokova.

Spurse je još jednom ove sezone predvodio LaMarcus Aldridge, ubacio je 16 koševa. 17 minuta na parketu proveo je povratnik Kawhi Leonard i ubacio 12 koševa. Ostatak početne petorke je podbacio što je napomenuo i Popovich nakon susreta. Dobar učinak s klupe ostvarili su Lauvergne (14 koševa), Mills (13), Bertans (12) i Forbes (11).

Skupo je Utah Jazz platila gostujuću pobjedu 107:95 protiv Boston Celticsa. 14 pobjedu ove sezone Jazzeri su dohvatili protiv inače sjajnih Celticsa, kojima je ovo tek sedmi poraz sezone, ali su ostali bez dvojice startera, Rudyja Goberta i Derricka Favorsa. Upravo je Favors nezgodno pao na Goberta, koji je već u prvoj četvrtini zbog ozljede koljena napustio parket i mogao bi izbivati duže vrijeme. Favorsa je pak, u drugoj četvrtini nehotice laktom zahvatio Jaylen Brown. Favors je krvave glave napustio igru, zaradio je šest šavova i više se nije vraćao.

Unatoč svemu Jazz je došao do pobjede, veliki teret na sebe je preuzeo Ricky Rubio, koji je s 22 poen, sedam skokova i pet asistencija bio prvo ime kod gostiju. Po 17 poena dodali su Donovan Mitchell (9 asistencija), Jonas Jerebko (7 skokova) i Rodney Hood.

Najbolji kod Celticsa bio je Kyrie Irving s 33 koša. Jedini raspoloženi igrač Bostona uz Irvinga bio je Al Horford koji je dvoboj okončao s 21 poenom, šest skokova i sedam asistencija.

NBA, rezultati:
Washington - L.A. Clippers 100:91
Charlotte - Miami 98:104
Indiana - Detroit 98:104
Philadelphia - Oklahoma City 117:119p
Orlando - Portland 88:95
Boston - Utah 95:107
Toronto - Brooklyn 120:87
Milwaukee - Chicago 109:115
Memphis - Atlanta 96:94
Denver - New Orleans 117:111p
Houston - San Antonio 124:109


Reci što misliš!