Sport

Košarka, aba liga

Nezaslužena pobjeda Cedevite nad Zadrom

Nezaslužena pobjeda Cedevite nad Zadrom
Sanjin Strukić/PIXSELL

Uistinu zanimljivu i uzbudljivu utakmicu u Domu sportova zasjenile su dvije sudačke odluke koje su Cedeviti trasirale put ka pobjedi nad Zadrom. Istina, imao je Zadar priliku i nakon toga doći do pobjede, no gorak okus u ustima Naglićevih ratnika neće biti lako isprati

Cedevita je početkom utakmice dominirala zahvaljujući svom najjačem oružju - dalekometnom šutu, dok su Zadrani zaprijetili tek tricom i polaganjem Bostica za 11-10 točno na polovici prve dionice.

Vodstvo gostiju dočekali smo dvije minute kasnije, nakon što je Ivanov iznudio nesportsku pogrešku Murphyja. Pogodio je jedno slobodno bacanje, a u nastavku je još jednu tricu pogodio Bostic i Zadar je stigao do prednosti 16-14. Nažalost, Zadrani nisu izdržali do kraja dionice, već je Murphy prvo pogodio tricu, a potom i Markota jedno vrlo lagano polaganje za 21-20 u korist domaćina nakon 10 minuta igre.

ABA liga, 13. kolo: KK Cedevita - KK Zadar ABA liga, 13. kolo: KK Cedevita - KK Zadar 102-101

U dva se navrata tijekom druge dionice Zadar vraćao u prednost tricama Knowlesa, a kad mu se polaganjem pridružio Krajina, stigli su gosti i do vodstva 33-29. Dvije minute pred kraj poluvremena Božić je pogodio jedan težak šut uz dodatno slobodno bacanje, a prethodno je tricu pogodio Bašić i Zadar je stigao do sada već zanimljive prednosti 44-38.

Ipak, Ukić je pogodio jedno slobodno bacanje, a Krušlin je dodao koš i također slobodno bacanje pa je Cedevita smanjila na 44-42, no da bi gosti ipak na odmor otišli sa značajnom prednošću, pobrinuo se Ivanov tricom desetak sekundi pred istek 20. minute. Posljednji je napad pripao Cedeviti, a Ukić iz solo akcije nije uspio pronaći put do koša pa je Zadar na odmor otišao s pet koševa prednosti.

Treća četvrtina obično zadarskim košarkašima predstavlja veliki problem, no večeras se učinilo kako to neće biti slučaj. Nakon 6 minuta igre u drugoj polovici susreta, Zadar je uz četiri vezana koša Knowlesa po prvi put večeras stigao do dvoznamenkaste prednosti 66-56, pa je klupa Cedevite morala pozvati minutu odmora. Inače je Zadar taj koji kroz treću dionicu prekidima igre pokušava zaustaviti seriju protivnika, no u ovom su se slučaju uloge obrnule.

Međutim, time-out koji je pozvao Zdovc pokazao se punim pogotkom. Domaćin je serijom 8-1 smanjio zaostatak na 69-64, a samo minutu kasnije Cherry je pogodio tricu za minus od samo dva koša, 71-69. Imao je Zadar priliku u posljednjem napadu popraviti 'krvnu sliku', no Bostic je nepotrebno brzao i svojim promašajem u sjajnu priliku gurnuo Cherryja, koji je sa zvukom sirene pogodio tricu preokret i vodstvo domaćina 72-71. Opet se ta treća četvrtina, unatoč sjajnom početku, pokazala nepovoljnom za Zadar.

Koševima Krajine i Ivanova Zadar se odmah na početku posljednje dionice vratio u prednost, no veliki je hendikep bio što je Krajini uskoro dosuđen peti prekršaj zbog kojeg je morao napustiti igru, a na parket je utrčao Špralja koji je bio opterećen s četiri prekršaja.

U narednim je minutama Zadar grčevito branio svoju malu ali vrijednu prednost, no kad je Špralja točno na polovici posljednje dionice poentirao za vodstvo Zadra 85-78, učinilo se kako bi gosti mogli doći do toliko željene pobjede. No, Cedevitu se ipak ne pobjeđuje tek tako.

Naredao je domaćin seriju 7-0 i dvije minute pred kraj susreta izjednačio rezultat na 85-85, a najzaslužniji je uistinu fantastični Cherry. Nakon nekoliko dobrih obrambenih reakcija s obje strane terena, Bostic je sjajnim pogotkom vratio Zadar u vodstvo, a do kraja susreta je ostala tek jedna minuta.

Već u sljedećoj akciji Cedevita je još jednom izjednačila preko slobodnih bacanja Muse, a gostima je ostalo nešto više od cijelog napada za doći do novog, možda i konačnog vodstva. Nažalost, Bostic je pri ulazu pod koš primio vrlo atraktivnu blokadu, a Cherry je s druge strane tricom pokušao zaključiti susret. Njegov je pokušaj bio neuspješan, a Zadru je ostalo točno 6 sekundi za pobjedu, s time da je produžetak već bio u džepu.

Plan je, čini se, bio da Bostic uzme posljednji šut, no njega je Cedevitina obrana zatvorila, pa je lopta stigla do Božića koji je pomašio tricu za pobjedu. Krenuli su stoga igrači obiju momčadi na dogovor s trenerima uoči produžetka.

U produžetku je Zadar prvi poveo košem i dodatnim slobodnim bacanjem Bostica, pa je preostalo vrijeme proteklo u Cedevitinom 'ganjanju' prednosti gostiju. I Zadar je cijelo vrijeme bio u sjajnoj situaciji sve do Špraljine nesportske pogreške minutu i 40 sekundi pred kraj dodatnih 5 minuta igre. Srećom, Stipanović je oba puta bio neprecizan, no iz nastavka akcije Bosticu je dosuđen prekršaj nad Musom pri pokušaju za tri poena. Amerikanac je ne pretjerano burno reagirao na dosuđeni prekršaj, no suci su procijenili kako je u pitanju tehnička pogreška, koja je sjajnom zadarskom Amerikancu bila isključujuća. U najmanju ruku, čudna odluka, a možemo čak reći i kako se radi o laganom sudačkom pogurancu u korist ionako favorizirane Cedevite. Napomenimo i da je snimka pokazala kako se radi o, u najmanju ruku, dvojbeno dosuđenom prekršaju.

Musa je pogodio tri od četiri slobodna bacanja, a odmah potom i tricu za vodstvo domaćina 99-96, a nakon što je klupi Zadra dosuđena još jedna tehnička pogreška, zbog reakcije na isključujuću osobnu Ivanova, isti je igrač pogodio i za 100-96 u korist Cedevite.

Nadu je Zadranima vratio Bašić tricom pola minute do isteka vremena, a već u sljedećoj akciji Cherry je izgubio loptu i potom napravio prekršaj nad Božićem koji je pogodio oba slobodna bacanja za novo vodstvo Zadra, ovaj put 101-100. Do kraja je ostalo 9 sekundi, a Zdovc je, razumljivo, pozvao minutu odmora.

Lopta je došla u ruke Roka Lenija Ukića koji je u situaciji 1 na 1 slomio Bašića i sa zvukom sirene položio za pobjedu Cedevite s rezultatom 102-101. Poraz je to koji Zadrani ni po čemu nisu zaslužili, ali su ga, ponajviše zahvaljujući čudnim odlukama sudačkog trojca, ipak morali upisati. 

U Zaista nepravednom porazu, Zadrane je s 28 poena predvodio sjajni Joshua Bostic, 20 je dodao njegov sunarodnjak Preston Knowles, 18 Ive Ivanov, a 16 Luka Božić.


Reci što misliš!