Sport

košarka, euroliga

Košarkaši Reala slavili kod europskog prvaka

Košarkaši Reala slavili kod europskog prvaka
euroleague.net

Košarkaši Real Madrida slavili su sa 79-77 na gostovanju kod aktualnog europskog prvaka Fenerbahčea, u utakmici 15. kola Eurolige odigranoj u četvrtak u Istanbulu, a mladi slovenski reprezentativac Luka Dončić bio je na pragu 'triple-double' učinka

Dončić je postigao 20 koševa, podijelio 10 asistencija i imao osam skokova te je na dvije minute prije kraja s crte za slobodna bacanja svojoj momčadi donio četiri koša prednosti (79-75). To se pokazalo dovoljnim za pobjedu, jer je do završetka dvoboja još samo talijanski centar Nicolo Melli uspio pogoditi za konačnih 79-77. Brad Wanamaker je promašio tricu za vodstvo 16 sekundi prije kraja, Jan Vesely nije uspio popraviti promašaj nakon skoka u napadu, a Trey Thompkins je blokirao Wanamakerov pokušaj da utakmicu odvede u produžetak.

Uz Dončića, u gostujućoj momčadi najbolji su bili Felipe Reyes i Trey Thompkins sa po 13 koševa. dok je Jaycee Carroll ubacio 11. Wanamaker je sa 20 koševa bio najbolji strijelac Fenerbahčea, a Luigi Datome je ubacio 12.

Neočekivanu, ali potpuno zasluženu pobjedu 89-78 ostvarila je Unicaja na gostovanju u Tel Avivu, do koje je momčad iz Malage stigla preokretom u drugom poluvremenu. Maccabi je nakon dvije četvrtine vodio 47-39, da bi momčad Nevena Spahije u preostalih 20 minuta ubacila 31, a primila 50 koševa.

Nemanja Nedović je s 20 koševa i šest asistencija bio najbolji u pobjedničkoj momčadi. Jeff Brooks je ubacio 18, a Giorgi Šermadini 15 za Unicaju. Norris Cole je sa 16 koševa bio najbolji strijelac Maccabija koji je sa samo osam pobjeda na sedmom mjestu, pretposljednjem koje vodi u doigravanje.

Žalgiris je ostvario petu uzastopnu pobjedu svladavši u Kaunasu vodeći Olympiakos sa 74-68. Momčad Šarunasa Jasikevičiusa jedina je neporažena u prosincu i probila se do četvrtog mjesta. Presudna je bila posljednja četvrtina koju je Žalgiris dobio s 26-15. Milaknis i Pangos su ubacili po 14 koševa, Jankunas 12, a Micić je pet od 11 poena postigao u posljednje tri i pol minute. Papapetrou je s 13 koševa bio najbolji strijelac Olympiakosa.

Perfektan dan španjolskih klubova upotpunila je Valencia koja je pred svojim navijačima svladala Panathinaikos sa 67-63. Erick Green je ubacio 21 koš za pobjedničku momčad, a Tibor Pleiss 13. Damjan Rudež je za 17 minuta postigao dva koša uz dvije asistencije, ali je promašio sva četiri šuta za tricu. Za goste je Matt Lojeski ubacio 17 poena. 

Euroliga - 15. kolo

Fenerbahče - Real Madrid   77-79
Žalgiris - Olympiakos      74-68
Maccabi TA - Unicaja       78-89
Valencia - Panathinaikos   67-63

U petak će igrati:

Himki - Barcelona          (18.00)
Anadolu Efes - Bamberg     (18.30)
Baskonia - CSKA Moskva     (20.30)
Milano - C. zvezda         (20.45)


Reci što misliš!