Sport

Emisija Veto Sanjina Španovića

Goluža: Utakmica sa Srbijom nije ni igračima kao svaka druga, sigurno da ih na tribinama nećemo dočekati aplauzom

Goluža: Utakmica sa Srbijom nije ni igračima kao svaka druga, sigurno da ih na tribinama nećemo dočekati aplauzom
Goran Stanzl/PIXSELL

Bivši izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Slavko Goluža gostovao je u emisiji Veto Sanjina Španovića na N1 televiziji uoči početka Europskog prvenstva u rukometu.

Goluža je odmah spustio tenzije oko očekivanja osvajanja zlatne medalje, jedine koja fali našim rukometašima sa velikih natjecanja.

- Trebamo biti realni, za sam vrh se sve kockice trebaju posložiti, i zato treba ići utakmicu po utakmicu. Jedna utakmica vas digne u nebesa, ali i baci u ponor. Treba biti skroman i ponizan i biti sa obje noge na zemlji. Kroz medijske izvještaje i ono što sam pričao sa Červarom koji uvijek teži najboljem, igrači podnose dobro naporne treninge, nema ozljeda i trebamo biti optimisti - kazao je Goluža.

Osvrnuo se na posljednju prijateljsku utakmicu protiv Crne Gore koju smo svladali u petak.

- Moram pohvaliti publiku. Prijateljska utakmica, a bila je prepuna dvorana. Ali navijači ne smiju biti bolji od naših igrača, a realno su bili. No, vjerujem u stožer i momke da će biti bolji od ove publike koja će biti još boja - kazao je Červar pa prokomentirao detaljnije igru hrvatske reprezentacije:

- Obrana je bila malo preotvorena za suparnike, mora se malo bolje uštimati. Malo me još kopka je naša polukontra, moramo više trčati, riskirati te polukontre jer oni daju dodatni impuls i omogućuju lagani pogodak. To treba još doraditi - dodao je Goluža koji kao najveću prednost smatra povratak našeg najboljeg igrača na teren.

- Ono što me jako veseli je to što sam vidio Domagoja Duvnjaka na čelu reprezentacije. On nije nikada bježao od odgovornosti i veseli me što ga vidim nakon toliko vremena i teške ozljede unutra, dobro trenira, dobro izgleda na treningu i što je važno, ima par kilograma manje nego prije - kazao je Goluža.

Komentirao je i izjavu Vlade Šole koji je najavio da će golmani imati po 15 obrana po utakmici.

- Lako je pričati nešto, treba stati iza toga. Ako tako bude, ja sad potpisujem da smo mi smo prvaci Europe. Ali to je veliki uteg našim momcima. Mirko Alilović je naš prvi golman i s njime uvijek treba početi, a tu je Pešić i Stevanović koji imaju odličnu sezonu će sigurno odraditi svoje - kazao je Goluža.

Hrvatska Europsko prvenstvo otvara u petak protiv Srbije. Goluža je priznao da taj protivnik nije isti kao drugi.

Mi uvijek pričamo da je to utakmica kao svaka druga, ali nije to tako. Uvijek je prisutan posebni naboj. U tebi je tada uvijek prisutan neki nemir. Sigurno da ih aplauzom nećemo dočekati, ali očekujem da se navija za naše i ne očekujem da se ikoga gađa kovanicama ili bocama kao što je bilo u Beogradu - kazao je Goluža.

Ono što je po njemu ključno jest priprema igrača za utakmice nakon te protiv Srbije.

- Naši momci su veliki emotivci, strašno se prazne i sigurno će biti i fizički i psihički ispražnjeni. Ali treba te emocije znati kontrolirati - kazao je Goluža.

Kao glavne favorite prvenstva ne vidi Francuze.

- Oni igraju godinama samo na snagu, i kada im se postavi taktika, onda ne znaju gdje su. Ne bih rekao da su Francuzi glavni favoriti, tu su Njemci, Danci, Norvežani, a mislim da bi mogla iznenaditi Makedonija ili Mađarska i da bi oni mogli daleko - kazao je Goluža.

Tijekom gostovanja Slavko Goluža dotaknuo se i svojih odnosa sa sadašnjim izbornikom Linom Červarom, ali i našim najboljim igračem svih vremena Ivanom Balićem.

Kaže da je s obojicom u odličnim odnosima i da je s obojicom nekidan pio kavu u Splitu. Priče da je nešto puklo između njega i Červara nazvao je neistinitim.

- Naši sukobi su bili pozitivni sukobi, ja vjerujem u njega i stožer koji je izabrao. Iz poštovanja i zahvalnosti bih samo njemu mogao biti pomoćnik. Čujemo se često i kažemo sve jedan drugome - kazao je Goluža pa se dotaknuo i Balića:

- Izvrsni su odnosi između nas, bili smo neki dan na kavi. Malo me to smetalo što se takva slika takvog odnosa stvorila između nas, jer mi smo veliki emotivci, ali smeta me neistina. Puno smo mi prošli zajedno - kazao je Goluža.

Složio se s konstatacijom da rukomet u Hrvatskoj stagnira i da se izuzev siječnja kad je veliko natjecanje, pažnja javnosti, a time i sponzora ne postoji.

- Rukomet stagnira, ali koliko para, toliko muzike. Treba naći formu za financiranje profesionalnog sporta, ali treba uložiti u rukomet, treba naći sponzore. Mladi momci iz manjih sredina prerano odlaze vani prebrzo, da ima novaca oni bi tu lakše ostajali. Klubovi u Hrvatskoj preživljavaju, ostali su samo fanatici u rukometu i kao treneri i kao ljudi koji vode te klubove - kazao je Goluža koji tvrdi da Hrvatska “ima nove generacije, ali treba vremena”.

Situaciju je usporedio sa onom u Slovačkoj gdje je sada trener tamošnjeg prvaka.

- U Slovačkoj je gazda mog kluba privatnik koji ima svoj biznis, ima ogromne novce i on je jedini koji ulaže u taj klub, a time i u slovački rukomet jer moj klub Tartan Breštov je slovački rukomet. U Hrvatskoj je to RK Zagreb. Nažalost to je tako i moraju se neke stvari pokrenuti da ne bude tako - kazao je Goluža i povukao primjer:

-  U Hrvatskoj i dalje nema rukometnog doma, kažu mnogi da su dvorane koje su se izgradile rukometne dvorane, a one se najmanje koriste za rukomet. Červar je dosadan s time, ali mora se tako ponašati, rukomet je jedan od najtrofejnijih sportova, a mi nemamo dvoranu, termine, a očekuju svi da razvijamo nove generacije igrača - kazao je Goluža i komentirao promjenu europske rukometne karte na kojoj su nekad dominirali klubovi iz Njemačke, Španjolske, a sada iz Makedonije, Poljske i sličnih istočnih država.

- Novac je promijenio sve. Mađarska je proglasila rukomet nacionalnim sportom i ulažu u njega godišnje 30 milijuna eura. I naravno da onda mladi idu tamo gdje je novac. To se mora promijeniti suradnjom sa državom - kazao je Goluža.


Reci što misliš!