Sport

Košarka, aba liga

U teškoj i iscrpljujućoj utakmici Zadar stigao do važne pobjede nad FMP-om

U teškoj i iscrpljujućoj utakmici Zadar stigao do važne pobjede nad FMP-om
Dino Stanin/PIXSELL

Nešto više od 5000 bučnih navijača do poljednjih je trenutaka večeras u Krešinom domu strepjelo nad ishodom utakmice između Zadra i FMP-a. U izrazito nervoznoj utakmici kojoj su već tradicionalno najviše kumovali suci, domaćin je ipak upisao pobjedu s rezultatom 83-77

U utakmicu su bolje ušli gosti te su nakon 2 minute i 15 sekundi igre stigli do vodstva 7-2 koševima Nenadića, Ojoa i Lazarevića pa je trener Zadra bio primoran na rani time-out. U nastavku utakmice zadarski je minus bio sve veći, a zajedno s njime i nervoza koja je kulminirala razmiricom između Knowlesa i Božića s jedne te gorostasnog Ojoa s druge strane, u kojoj su Božić i Ojo nagrađeni tehničkim greškama. Zadar je u tim trenucima bio u dvoznamenkastom zaostatku 18-8.

Kako to obično biva, pomutnja na parketu i tribinama donosi i promjenu ritma utakmice. Zadrani su tako, nakon što je Apić pogodio jedno slobodno bacanje za FMP, nanizali seriju 5-0 (Bostic, Ivanov, Božić) i smanjili zaostatak na 19-13, pa je i gostujuća klupa morala pozvati minutu odmora točno 3 minute pred kraj prve dionice.

ABA liga, 16. kolo: KK Zadar - KK FMP 83-77 ABA liga, 16. kolo: KK Zadar - KK FMP 83-77

Zadar je preko raspoloženog Božića smanjio i na samo 18-20, ali nervoza je ovaj put uzela danka nakon što je Knowles u jednom kontranapadu pokušao spriječiti polaganje Simanića. Knowlesu je dosuđena osobna greška, a zbog reakcije Aramisa Naglića i Šime Špralje, klupi je dodijeljena tehnička greška. Kako to ne bi bilo sve, suci su pregledali snimku Knowlesovog prekršaja i proglasili je nesportskom. Treba li uopće spominjati zvižduke i uvrede s tribina?

Srećom, FMP nije uzeo sve što im je ponuđeno već su pogodili svega dva bacanja i izgubili loptu koju je Knowles pretvorio u koš iz kontranapada za 20-22 u korist gostiju. S druge je strane tricu pogodio Nenadić, da bi Božić smanjio zaostatak Zadra na 22-25 na koncu maratonske prve dionice koja je zbog raznih sudačkih odluka, konzultacija sa zapisničkim stolom i natezanja s obje klupe potrajala punih 27 minuta!

Uzastopnim tricama Bostica i Čovića otvorena je druga dionica što je postavilo ton za narednih nekoliko minuta u kojima je Zadar tražio izjednačenje i prelazak u vodstvo, dok se FMP grčevito borio za ostanak u rezultatskom plusu.

I točno sredinom druge četvrtine je Zadar konačno prešao vodstvo 32-30 košem Knowlesa, a stvorene su još i dvije prilike za povećati vodstvo, no Vuković je promašio zakucavanje, a Bostic tricu. Ubrzo je stigla kazna u vidu 4 uzastopna koša gostiju (Pot i Bursać) pa je s novim vodstvom FMP-a Naglić pozvao svoju drugu minutu odmora večeras. Do kraja poluvremena su ostale 3 minute i 45 sekundi.

Opet su gosti ostvarili veliku prednost tricama Pota i Radanova koju je na radost navijača također tricom na 36-40 smanjio Bašić. A onda se dogodila jedna situacija koja se jednom profesionalnom klubu ne bi smjela nipošto dogoditi. Naime, pri jednoj izmjeni je na parketu ostalo čak 6 igrača Zadra što ama baš nitko na našoj klupi nije primijetio. Na protivničkoj pak je, što su i prijavili sucu, koji je Zadrane nagradio novom tehničkom greškom. Potpuno zasluženom.

Čović je iskoristio ponuđeno te je FMP s linije slobodnih bacanja odveo do prednosti 41-36. Ipak, Krajina i Ivanov uspjeli su još jednom smanjiti zaostatak i to na 41-42, no do kraja poluvremena je Čović još jednom završio na liniji slobodnih bacanja te je oba pospremio za ukupnih 41-44 u korist FMP-a nakon 20 minuta igre.

Zadrane je u prvom dijelu susreta predvodio Božić s 14 koševa, no svakako treba istaknuti sjajnu obrambenu rolu Filipa Kraljevića koji je, iako nije postigao niti koša, u rubrici +/- imao čak 12! Goste je očekivano predvodio Čović s 10 koševa.

Nakon samo minute igre u nastavku susreta Zadar je tricom Knowlesa izjednačio na 46-46, a isti je igrač polaganjem donio Zadru prvo vodstvo u drugom poluvremenu, i to 48-46. Nakon što je Nenadić izjednačio, Ivanov je položio za novo vodstvo Zadra, a odmah potom i Bostic pogodio sva tri slobodna bacanja izborena pri šutu za tri poena i Zadar je stigao do vodstva 53-48.

S nekoliko naivno napravljenih prekršaja Zadar je brzo iskoristio bonus, pa je Lazarević dobio prigodu sa slobodnih bacanja od kojih je iskoristio samo jedno, pa je s druge strane Kraljević iz lijepe akcije s Bosticem položio za 55-49.

Zadarska je prednost od tog trenutka rasla malo po malo, koš po koš, a tricom Knowlesa 3 minute pred kraj dionice Zadar je poveo sa 61-53. Međutim, problem je nastao u sljedećem napadu gostiju kada je upravo sjajnom zadarskom Amerikancu dosuđena 4. osobna greška, a nekoliko trenutaka ranije istu je sudbinu doživio i Kraljević.

I u trenucima dok su Zadrani imali bolji ritam igre, suci su ga odlučili opet malo poremetiti. Slično kao u prvoj dionici, jedan su prekršaj pod košem, koji su prvo procijenili 'običnim', a nakon pregleda snimke nesportskim. Ojo je srećom promašio oba bacanja, no u nastavku akcije je poentirao Uskoković za 62-56. S druge je pak strane Brzoja odlično reagirao te je uz koš izborio i dodatno slobodno bacanje koje nije izborio, no Zadrani su došli do skoka u napadu nakon kojeg je Ivanov poentira za prvo zadarsko dvoznamenkasto vodstvo, 66-56. 

Imao je Zadar nakon sjajne obrambene reakcije i priliku za povećati svoju prednost u posljednjem napadu treće dionice, no Ojo je vrlo atraktivno blokirao pokušaj Bostica, pa je na semaforu ostalo svijetliti jako lijepih 66-56 u korist Zadra. 

Početak posljednje dionice pripao je Ivi Ivanovu. Prvo je pogodio tricu, a potom i nakon lijepog rollinga polaganje. U međuvremenu je za goste poentirao Apić, no zadarski je krilni centar imao posljednju riječ te je poentirao nakon skoka u napadu Brzoje za 73-58 i drugi time-out gostiju u drugoj polovici susreta.

Nažalost, Ivanov je ubrzo morao napustiti parket zbog 5. osobne greške, a Naglić je umalo ostao i bez Brzoje koji je nezgodno udario o reklamu u borbi za jednu loptu, no ipak se uspio vratiti u igru uz veliki pljesak s tribina. I točno u tim trenucima kad se Zadar borio bez svog najboljeg igrača, Bašić je učinio jednu glupost te je 5 minuta prije kraja susreta na centru napravio nesportsku grešku pri vodstvu njegove momčadi 73-60. Kako bi smirio tenzije i napravio potrebne izmjene u sastavu, Naglić je pozvao svoju drugu minutu odmora večeras.

U igru su ušli Knowles umjesto Bašića i Kraljević umjesto Krajine, a na liniju slobodnih bacanja krenuo je Čović i oba je puta bio uspješan, da bi u nastavku akcije Pot položio za 73-64. Zadar je bio u blagom 'knockdownu' i u takvom je odnosu snaga Kraljeviću dosuđen vrlo dvojbeni peti prekršaj kojeg Ojo, srećom, nije uspio pretvoriti u koševe s linije slobodnih bacanja. Kraljevićevim putem uskoro krenuo i Knowles, a njegov je prekršaj ipak iskoristio Pot i oba puta poentirao za 73-66. Do kraja su ostale još 3 i pol minute.

Igra Zadra izgubila je sve ono što ju je krasilo tijekom većeg dijela drugog poluvremena, pa su napadi izgledali bezidejni, a obrana dosta mekana, što je iskoristio Radanaov i pogodio tricu za samo 73-69. Naglić je pozvao još jedan time-out, a do kraja je ostalo nešto malo više od 3 minute.

Pokazalo se to odličnom Naglićevom odličnom odlukom budući da su Božić i Bostic serijom slobodnih bacanja Zadar vratili na puno komotniju prednost 78-69 minutu i pol pred kraj susreta. Označilo je to ujedno i kraj svih gostujućih nadanja u pobjedu, no ostao im je još zadatak da obrane 15 koševa prednosti iz prve utakmice, što je na koncu i pošlo za rukom budući da je Zadar slavio sa 'samo' 83-77.

Ovom je pobjedom Zadar došao na omjer pobjeda i poraza 8-8 te ima pobjedu više od FMP-a što je dovoljno za 6. mjesto prvenstvene ljestvice.

U večerašnjoj je pobjedi Zadra najbolji strijelac bio Ivanov s 18 koševa. Božić je 17, a 14 su postigli Knowles i Bostic koji se danas i nije baš proslavio šutom iz igre koji je iznosio mizernih 1/19, no zato je sve nadoknadio s linije slobodnih bacanja odakle je gađao 11/12.

U 17. kolu ABA lige Zadar će ugostiti još jednog izravnog konkurenta u borbi za doigravanje, Mornar iz Bara. 

KK Zadar – KK FMP 83-75 (22-25, 19-19, 25-12, 17-21)

KK Zadar: Knowles 14, Bašić 4, Vladović, Ivanov 18, Kraljević 3, Jelenković, Krajina 9, Bostic 14, Vuković, Brzoja 2, Špralja 2, Božić 17.

KK FMP: Lazarević 10, Čović 17, Uskoković 2, Jeremić, Apić 4, Pot 10, Nenadić 15, Radanov 7, Bursać 8, Šešlija, Simanić 1, Ojo 3.


Reci što misliš!