Sport

Priopćenje

Hajduk: HNS ima prihode od 200 milijuna kuna, ali se ne zna na što se ta sredstva troše

Hajduk: HNS ima prihode od 200 milijuna kuna, ali se ne zna na što se ta sredstva troše
Ivo Cagalj/PIXSELL

Splitski Hajduk u četvrtak je kritizirao Hrvatski nogometni savez (HNS) zbog netransparentnog načina poslovanja i funkcioniranja, ustvrdivši kako HNS ima 200 milijuna kuna prihoda, ali se ne zna na što se ta sredstva troše.

"Posebno bode u oči i činjenica da HNS ima 200 milijuna kuna prihoda, ali se ne zna gdje se ta sredstva troše. Također, nije objašnjeno gdje je otišlo 14 milijuna kuna od ukupnog dijela novca koji su bili namijenjeni za izgradnju sad već mitskog stadiona na Sveticama. Na kraju krajeva to je iznenadilo i predsjednika Uefe Aleksandra Čeferina", navodi se na službenoj internetskoj stanici Hajduka na kojoj se izvješćuje kako je taj klub u suradnji s nizom stručnjaka izradio "Analizu upravljanja hrvatskim nogometom: Okvir za dobro upravljanje u sportu - problemi i rješenja".

Objašnjava se kako je kao mjerilo ocjenjivanja trenutnog stanja Hajduk koristio dokument Europske komisije "Principi dobrog upravljanja u sportu“, a on podrazumijeva da je Savez središnja točka funkcioniranja oko kojeg su dionici koji bi trebali biti uključeni u procese donošenja odluka koje uvažavaju njihove potrebe. Navodi se kako, međunarodni dionici, FIFA i UEFA, sukladno navedenom dokumentu još uvijek provode reforme kao što su transparentnost, strateško upravljanje, ograničenje mandata i druge.

 "Nažalost, to s HNS-om još uvijek nije slučaj na što Hajduk već godinama upozorava. Poučeni dosadašnjim iskustvom, sigurni smo kako se puno neće promijeniti niti izborom novog-starog predsjednika Davora Šukera", poručili su iz Hajduka.

 Napomenuli su kako ih to neće spriječiti da se nastave boriti za boljitak hrvatskog nogometa te kako upravo kroz dokument "Analiza upravljanja hrvatskim nogometom: Okvir za dobro upravljanje u sportu - problemi i rješenja" nudi i konkretna rješenja i smjernice kojim se ovom može postići.

Iz Hajduka napominju kako su u suradnji sa stranim stručnjacima istražili kako stvari funkcioniraju u drugim zemljama te koja su ona rješenja primijenili kako bi unaprijedili nogomet. Navodi se primjer Njemačke koja je nakon poraza od Hrvatske na Svjetskom prvenstvu 1998. godine krenula u detaljnu analizu stanja na domaćem terenu, izradili su strategiju te u sklopu nje izgradili 120 novih nogometnih terena, a utjecaj ovakvog metodičnog pristupa vidi se na rezultatima njihovih klubova i reprezentacije.

"S druge strane, u Hrvatskoj ne postoji nikakva strategija razvoja, niti se išta slično može pronaći na stranicama Saveza. Umjesto toga, netom prije izbora izbačena su nekakva paušalna rješenja od strane trenutnog vodstva", smatraju u Hajduku.

 Poručili su kako su odavno shvatili da Hajduk, kao važan i odgovoran dionik, mora voditi računa o stanju u nogometu, a posebice o onima koji nemaju nikakvog utjecaja.

"Sva dosadašnja ulaganja u poljudsku infrastrukturu osigurali smo sami ili uz potporu Grada Splita. Radili smo i posao HNS-a kada smo okupili klubove iz manjih sredina te ih spojili s konzultantima koji su pronašli natječaj kroz koji Europska unija financira sportsku infrastrukturu u manjim sredinama," istaknuli su iz Hajduka.

Po njihovim navodima dokument  "Analiza upravljanja hrvatskim nogometom: Okvir za dobro upravljanje u sportu - problemi i rješenja" bavi se, među ostalim, nefunkcioniranjem tijela HNS-a, reorganizacijom sudačke organizacije, dorađivanjem statuta i pravilnika HNS-a na demokratski i profesionalni način, te razlozima za ponovno osnivanje Udruge prvoligaša. U Hajduku tvrde kako rješenja postoje, samo je potreban dobar sugovornik s druge strane koji je voljan ove promjene provesti u interesu svih naših klubova i nogometnih djelatnika na svim razinama.

"Nažalost, odgađanje početka rješavanja ovih pitanja samo će produbiti krizu u kojoj se naš nogometni sustav nalazi. Pozivamo sve zainteresirane da se uključe u nadogradnju ovog dokumenta sa svojim prijedlozima, te da podrže ovu i ovakve inicijative", priopćili su iz Hajduka.


Reci što misliš!