Sport

Košarka, HT Premijer liga

Zadar protiv Alkara odradio "pripremu" za ponedjeljak i susret s Mornarom

Zadar protiv Alkara odradio
Bojan Bogdanić

Večeras je na Višnjiku Zadar s uvjerljivih 93-62 savladao sinjske Alkare u ugodnom ambijentu koji su zajedničkim snagama stvorili domaći Tornado i gostujući Maligani

Utakmica je započela podjednako dobrom igrom s obje strane terena. I dok se Alkar više bazirao na vanjski šut te je pritom pogodio i dvije trice, Zadar je težište igre preselio u reket te je koševima Bostica, Krajine i Božića parirao protivniku.

Razlika u kvaliteti došla je do vidjela sredinom četvrtine kada su Bostic i Božić serijom 6-0 odveli Zadar do vodstvo 12-6. S jedinom se polaganjem nadovezao Ivanov, a nakon što je Vladović ukrao jednu loptu, proslijedio ju je do Bostica koji je u kontranapadu pogodio tricu za 17-6, što je trenera Alkara, Nevena Plantaka, natjeralo na prvu minutu odmora.  

Seriju Zadra još je jednom gostujućom tricom prekinuo Vuko, a koševe iz kontre su postigli Graf i Šarac, pa Alkar je ekspresno smanjio na 17-13 te je time-outom morao odgovoriti i Naglić. Valja napomenuti kako su tijekom Alkarove serije na klupu sjeli Bostic i Ivanov što je očigledno razbilo obrambeni balans domaćina.

Po povratku na parket Alkar je Zadru zadao nove brige tricom Bilandžića za samo 17-16, što znači da su gosti nanizali čak 10 uzastopnih koševa! Njihovu je seriju s linije slobodnih bacanja prekinuo Kraljević, no s druge je strane uzvratio Graf, pa je semafor na isteku prve dionice pokazivao samo 19-18 u korist domaćina.

Koševima Božića i Brzoje Zadar je početkom druge dionice stigao na nešto ugodnijih 26-18,a u nastavku je Alkar stalno prijetio, no domaćin je zahvaljujući prvenstveno Kraljeviću a potom i Brzoji stigao opet na dvoznamenkastu prednost 35-25. Plantak je još jednom pozvao minutu odmora.

Povratkom Bostica i Vladovića na parket, igra Zadra opet je dobila dimenziju više, pa je, unatoč manjim greškama i poteškoćama, poluvrijeme privedeno kraju s uvjerljivom prednošću Zadra 45-30.

Tijekom prve polovice susreta Zadar je imao četvoricu vrlo raspoloženih u svojim redovima, pa je tako 11 koševa postigao Brzoja, 10 Bostic, dok su po 9 dodali Kraljević i Božić. Kod gostiju se strijelci rasporedili malo ravnomjernije, pa su ih sa po 6 pogodaka predvodili Graf i Proleta. 

S pet uzastopnih koševa drugu je polovicu susreta otvorio Vuko, a njegovu je seriju prekinuo Ivanov pa je Zadar nakon dvije i pol minute igre u nastavku vodio s 47-35.

Povratnik u redove Zadra, Jakov Vladović, pogodio je potom dvije vezane trice i jedno polaganje, dok je za goste jedno slobodno bacanje pogodio Vuko, pa je Zadar ubrzo stigao do uvjerljivih 55-36. Nagnalo je to Plantaka na prvu minutu odmora u drugom poluvremenu. 

Kasnije u trećoj četvrtini Naglić je napravio novu rošadu u momčadi, pa su tako umjesto Vladovića, Ivanova i Kraljevića u igru ušli Bašić, Vuković i Špralja. Upravo je Bašić bio taj čijom je tricom Zadar po prvi put večeras poveo s prednošću većom od 20 koševa, točnije 60-39.

Do kraja treće četvrtine sve su napadačke akcije Zadra išle na Božića, što je on iskoristio i postigao 6 uzastopnih koševa za domaćina, dok su gosti u istom periodu postigli 8, pa je Zadar nakon 30 minuta igre imao vodstvo 66-47.

U posljednjoj je dionici Zadru preostalo tek da utakmicu privede kraju u svoju korist bez većih stresova. To im je uglavnom i polazilo za rukom zahvaljujući Božiću i Krajini, a gledatelje je razveselilo i što je Toni Jelenković dobio nepunih 6 minuta da pokaže što zna.

To je sve skupa izgledalo dosta solidno, a Jelenković je postigao koš iz skoka u napadu, a ubrzo potom i tricu pa je Zadar u tri navrata poveo s 29 koševa razlike, a upravo je Jelenković postavio konačnih, ali i u cijeloj utakmici najvećih 93-62 u korist Zadra.

U uvjerljivoj je pobjedi Zadrane predvodio Božić s 21 košem, 11 dodao Brzoja, a po 10 Krajina i Bostic. Svakako veseli i povratak Jakova Vladovića na domaći teren uz 8 koševa i isto toliko skokova. Kod gostiju su jedini dvoznamenkasti bili Šarac i Graf, svaki s 10 ubačaja.

Kako je po završetku susreta rekao i trener Aramis Naglić, bila je ovo sjajna priprema za ponedjeljak kada na Višnjik stiže Mornar iz Bara.

Nakon 12 odigranih utakmica u HT Premijer ligi Zadar s 11 pobjeda i 1 porazom drži prvo mjesto ispred drugoplasirane Cedevite.

KK Zadar – KK Alkar 93-62 (19-18, 26-12, 21-17, 27-15)

KK Zadar: Knowles, Bašić 3, Vladović 8, Ivanov 8, Kraljević 9, Jelenković 7, Krajina 10, Bostic 10, Vuković 5, Brzoja 11, Špralja 1, Božić 21.

KK Alkar: Jurela, Brajković 8, Bašić 2, Modrić, Šimunović, Bilandžić 6, Booth 7, Graf 10, Vuko 9, Preleta 6, Svalina 4, Šarac 10.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti