Sport

rukomet, ep 2018

Hrvatska pobjedom nad Norveškom ostala u igri za polufinale

Hrvatska muška rukometna reprezentacija u susretu je 2. kola skupine I drugog kruga natjecanja na Europskom prvenstvu u Zagrebu svladala aktualnog svjetskog doprvaka Norvešku sa 32-28 (17-15) i tako ostala u igri za plasman u polufinale.

Hrvatska sada ima šest bodova, kao i vodeća Francuska, ali uz jednu utakmicu više odigranu. Norveška je, pak, ovim porazom ostala na četiri boda, koliko ima i Švedska koja je odigrala utakmicu manje, te je praktički ispala iz igre za prolazak u polufinale.

Rukometno EP: Hrvatska - Norveška 32-28 Rukometno EP: Hrvatska - Norveška 32-28!

U odličnoj atmosferi pred 15.000 navijača među kojima su bili i Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, izabranici Line Červara odigrali su vjerojatno najbolju utakmicu na ovom natjecanju. Sjajno su krenuli u dvoboj, s dva gola Željka Muse i jednim Manuela Štrleka uz dvije obrane Ivana Stevanovića Hrvatska je već nakon tri minute vodila sa 3-0 te u niti jednom trenutku utakmice nije ispuštala prednost.

Norveška je u nekoliko navrata stizala na samo jedan gol razlike, ali hrvatski su igrači u svakom trenutku imali odgovor na tu prijetnju, bilo odličnom kombinacijom u napadu kojim je odlično dirigirao Luka Cindrić bilo sjajnim obranama Stevanovića na golu.

Sredinom prvoga poluvremena Hrvatska je stigla do vodstva od 8-4, a kod rezultata 11-8 imala je i igrača više. Tada je Cindrić pogrešno dodao dvije lopte te su se Norvežani mogli u potpunosti primaknuti. Prvi protunapad su iskoristili za 11-9, no drugi put je Stevanović fantastičnom reakcijom obranio udarac Bjornsena. Do posljednje utakmice prvog poluvremena Hrvatska je čuvala prednost od dva do tri pogotka, no Tonnesen je 10-ak sekundi prije isteka vremena pogodio za 16-15. U preostalom vremenu Vori je uspio izboriti sedmerac kojega je Horvat realizirao za vodstvo od 17-15.

Iako je Hrvatska izgubila osam lopti u prvih 30 minuta, na odmor je otišla s vodstvom zahvaljujući sedam obrana Ivana Stevanovića.

Tijekom prvih 10 minuta drugog poluvremena prednost Hrvatske varirala je od jednog do dva pogotka, da bi kod rezultata 22-20 Stevanović upisao još jednu sjajnu obranu da bi Štlek povisio na 23-20. Nakon što je Stepančić u 42. minuti isključen na dvije minute postojala je opasnost da se Norveška ponovno vrati u dvoboj, no u te dvije minute Hrvatska je preko Cindrića povislia na 24-20 dok je Tonnesen upropastio dva norveška napada, jednog zbog prestupa, a jednog pogotkom u vratnicu. Ubrzo je na dvije minute zbog prekršaja isključen i Vori, no tada je na scenu stupio Marino Marić koji je postrigao dva pogotka s igračem manje kojima je zadržao prednost Hrvatske od četiri gola.

Činilo se kako su Norvežani u 49. minuti dobili novu priliku za povratak kada su i istoj akciji po dvije minute "zaradili" Vori i Stepančić, no u toj je situaciji Štrlek oteo loptu i iz protunapada pogodio za 29-24 i praktički rješenje utakmice. Dvorana je dodatno eruptirala kada je i Cindrić pogodio u situaciji s dva igrača manje za 30-25. Gotovo nevjerojatno zvuči činjenica da je Hrvatska u dvije minute u igri četiri na šest odigrala 2-2 protiv Norveške.

Iako je u završnici hrvatski napad pokazao znakove slabosti, bilo kakvo norveško približavanje spriječio je izvrsni Stevanović koji je dvoboj okončao sa čak 14 obrana.

Najefikasniji u sastavu Hrvatske bio je Manuel Štrlek sa šest golova, pet je dodao Luka Cindrić, dok je Ivan Čupić, koji je sva svoja tri gola postigao iz sedmeraca postao najbolji hrvatski strijelac na europskim prvenstvima. On je sada na 154 gola, dok je Ivano Balić postigao 151. Norveškoj nije pomoglo niti osam golova Sandera Sagosena i šest golova Kristiana Bjornsena.

U prvom susretu subotnjeg programa u zagrebačkoj Areni francuski rukometaši pobijedili su Švedsku sa 23-17 (12-10). Francuzi su u okršaju dviju momčadi s maksimalnim učinkom nanijeli težak poraz Šveđanima, a svjetski prvaci su ovom pobjedom na pragu plasmana u polufinale.

Francuska je vodila od početka do kraja, a Šveđani su samo početkom drugog dijela uspjeli doći do izjednačenja (12-12). No, potom su Francuzi zaigrali punom snagom i ubilježili uvjerljivu pobjedu.

Junak dvoboja bio je francuski vratar Vincet Gerard s čak 19 obrana. Susret je otvorio s fenomenalnih devet od deset zaustavljenih šuteva Šveđana u prvih deset minuta utakmice. U napadu je najviše dao Cedric Sorhaindo sa 5 pogodaka, Kentin Mahe je zabio 4, a Nicolas Claire, Michael Giuogou i Valentin Porte po tri gola. Nikola Karabatić je ostao na dva gola, a njegov brat Luka je dobio crveni karton sredinom prvog dijela zbog grubog starta.

Kod Šveđana je Simon Jepsson dao 4 gola, a Albin Lagregreen 3, dok je solidan bio vratar Mikael Apelgreen s 10 obrana.

U idućem kolu u ponedjeljak, 22. siječnja, igraju Bjelorusija - Švedska te Srbija - Francuska, dok će u posljednjem kolu 24. siječnja igrati Bjelorusija - Srbija, Švedska - Norveška i Hrvatska - Francuska.

HRVATSKA - NORVEŠKA 32-28 (17-15)

HRVATSKA: Stevanović, Alilović; Mihić, Marić 3, Stepančić 3, Kopljar 1, Vori, Gojun, Horvat 3 (2), Karačić 1, Mandalinić, Štrlek 6, Čupić 3 (3), Musa 3, Mamić 4, Cindrić 5

NORVEŠKA: Christensen, Bergerud; Sagosen 8, Myrhol 3, Jakobsen, Tonnesen 4, Jondal 2, Bjornsen 6 (2), Gullerud 1, Sorheim, Johannessen 3, O`Sullivan, Tangen 1, Reinkind, Rod, Hansen

SEDMERCI: Hrvatska 5/5, Norveška 2/2

ISKLJUČENJA: Hrvatska 12 minuta, Norveška 4 minute

SUCI: Din i Dinu (Rumunjska)    


Reci što misliš!