Sport

Košarka, aba liga

Doigravanje ABA lige sve dalje, Mornar odnio pobjedu s Višnjika

Doigravanje ABA lige sve dalje, Mornar odnio pobjedu s Višnjika
Zadar/ Zvonko Kucelin

Pred oko 5000 bučnih navijača u Krešinom domu, košarkaši Zadra upisali su uvjerljivi poraz od Mornara iz Bara s rezultatom 77-93. Bila je to još jedna nervozna utakmica, kako na parketu tako i na tribinama, no Zadar je u takvoj atmosferi ovaj put 'izgorio' i uprskao si gotovo sve šanse za plasman u doigravanje

Nakon uvodne dvije minute gosti su zahvaljujući Lukoviću stigli do vodstva 6-2, no slobodnim bacanjima Bostica te zakucavanjem Krajince Zadar je ekspresno izjednačio. Luković je uistinu bio jedini koji je u tim trenucima činio prevagu na stranu gostiju jer polovicom prve dionice već je imao 6 napadačkih skokova i dvije blokade uz 6 koševa. Kada mu se tricom za 13-8 vodstvo Mornara pridružio Needham, Naglić je morao pozvati minutu odmora.

Prednost gostiju nastavila je rasti i u narednim minutama, a ponovno je Luković bio taj koji je Zadranima zatvorio sve puteve prema košu i ubio im svaku nadu za uhvaćeni skok. U takvom omjeru snaga Mornar je dvije minute pred kraj prve dionice poveo i s dvoznamenkastom prednošću 22-12.

Luković je tada otišao na zasluženi predah, a Zadrani su to iskoristili i preko Knowlesa, Kraljevića i Bostica smanjili zaostatak na 24-19 nakon 10 minuta igre.

Druga četvrtina započela je nesportskim prekršajem Ivanova koji su gosti pretvorili u četiri koša i vodstvo 28-19. Bostic i Kraljević poentirali su za Zadar, no nekoliko velikih grešaka u napadu dovelo je do lakih koševa i atraktivnih zakucavanja Raley-Rossa pa je Naglić nakon manje od dvije minute igre u nastavku potrošio i svoju drugu minutu odmora pri zaostatku 23-32.

Po povratku na parket nesportska je pogreška dosuđena i Bosticu, koju je Raley-Ross pretvorio u dva pogođena slobodna bacanja, a u nastavku je tehničku dobio i Brzoja zbog reakcije na jedan potpuno nepotrebno dosuđen prekršaj Zadru, a zbog provokacije je jednako kažnjen i Raley-Ross. Epilog svega bila je trica Vranješa za 37-23 u korist gostiju. A prošlo je tek 14 minuta...

Došli su gosti i do uistinu ogromnih 42-23 još jednom Vranješovom tricom, a seriju gostiju je prekinuo Ivanov polaganjem. Gostujuća je klupa pozvala time-out iako za tim uistinu nije bilo potrebe jer Mornar je bez većih problema dolazio do koševa, dok je Zadar promašivao i zicere i otvorene šutove. 

Kombinacija Luković-Vranješ djelovala je monstruozno, a Zadar na to nije imao pravog odgovora, osim povremenih bljeskova Knowlesa i Ivanova, no to nije bilo ništa što bi ozbiljnije zaprijetilo dominaciji gostiju.

Ne čudi stoga što je Mornar na poluvremenu imao prednost 54-35 uz 17 koševa, 11 skokova i 4 blokade Lukovića za svega 13 minuta na parketu. Valorizacija? 28, hvala na pitanju. Kod Zadra bismo eventualno mogli izdvojiti Knowlesa s 9 koševa ili Ivanova sa 7 i 5 skokova, no i to se sve utopilo u sveukupno sivilo zadarske momčadi.

U drugom je poluvremenu Zadar zaigrao nešto bolje, no nervoza je i dalje bila prisutna, kako na parketu, tako i na tribinama odakle su prema sucu Puklu letjeli upaljači, ali i pokoja pljuvačka. Međutim, u takvoj se igri Zadar obično bolje snalazi od protivnika, a ni večerašnji susret nije bio iznimka. Domaćin je tako nakon 4 minute igre u nastavku smanjio na 13 koševa zaostatka (46-59) uz četiri vezana koša Knowlesa.

Učinilo se kako je  Zadar na dobrom putu za povratak u egal kad je Bostic pogodio tricu i dodatno slobodno bacanje za 'samo' 9 koševa zaostatka (55-64), 4 minute prije kraja treće dionice. Imao je Zadar prilike i dodatno smanjiti prednost gostiju, no suci su Ivanovu dosudili jedan najblaže rečeno sumnjiv prekršaj u napadu koji su gosti iskoristili i pogodili tricu. 

Zadru je ili ponestalo snage ili koncentracije jer iz uistinu dobre situacije vratili su se ekspresno na dvoznamenkasti zaostatak koji su još dodatno povećali Ross i Needham. Potonji je pogodio još jednu tricu za Mornar, i to za vodstvo 72-57. Do kraja četvrtine je ostala još jedna minuta, a Naglić je pozvao svoj prvi time-out u drugoj polovici susreta.

U preostalom vremenu Mićović je pogodio jedno slobodno bacanje, a na drugoj je strani terena poentirao Kraljević za ukupno 59-73 nakon 30 minuta igre.

Posljednju četvrtinu obilježilo je isključenje Ivanova, a nedugo potom i Bostica zbog pet prekršaja i tu se vidjelo da je Zadar jednostavno 'puknuo'. Iskoristili su to redom Ross, Vranješ i Luković te su Mornaru donijeli prednost 85-63 sredinom posljednje dionice i tako i definitivno otklonili svaku sumnju o pobjedniku večerašnjeg susreta. Trebalo je još samo sačekati posljednji zvuk sirene i doznati s koliko će koševa viška košarkaši Mornara otputovati u Bar.

Na koncu je rezultat glasio 77-93, a prema svemu prikazanom na parketu, sasvim realno dočarava odnose snaga. Luković u nastavku nije ponovio igru iz prvog poluvremena te je susret okončao s 21 košem, no definitivno je bio prvo ime susreta. Koš više je za goste postigao Needham. Kod Zadra je 18 koševa postigao Knowles, a 17 Kraljević.

Ono što većinu zadarskih navijača u ovom trenuku najviše zanima jest status Joshue Bostica. U razgovoru s medijima trener Naglić je rekao kako se Bostic još uvijek premišlja i do sutra bi trebao donijeti odluku o eventualnom ostanku ili odlasku iz Zadra.

Zadrani bi pothitno trebali zaboraviti na večerašnji susret te se skoncentrirati na nedjelju kada na svome parketu dočekuju Cedevitu u sklopu A1 lige.

KK Zadar – KK Mornar 77-93 (19-24, 16-30, 24-19, 18-20)

KK Zadar: Knowles 18, Bašić, Vladović 2, Ivanov 9, Kraljević 17, Jelenković, Krajina 4, Bostic 10, Vuković 2, Brzoja 7, Špralja, Božić 8.

KK Mornar: Pavićević, Ćalić, Mićović 5, Needham 22, Mijović, Pavić, Vujošević, Mugoša 4, Raley-Ross 19, Vranješ 20, Bakić 2, Luković 21.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti