Sport

Rukomet, EP 2018.

Hrvatska u otužno praznoj Areni osvojila peto mjesto

Hrvatska u otužno praznoj Areni osvojila peto mjesto
Dalibor Urukalović/PIXSELL

Hrvatska rukometna reprezentacija pobjedom nad Češkom 28-27 (16-10) oprostila se od ovogodišnjeg Europskog prvenstva osvojivši peto mjesto, a dvoboj za prestiž u zagrebačkoj Areni pratilo je nešto više od 1000 gledatelja

Nakon izjednačenih početnih pet minuta, u otužnoj atmosferi gotovo praznih tribina velebne dvorane na Laništu, hrvatski rukometaši su serijom od tri pogotka u 10. minuti došli do prve osjetnije prednosti (7-3).

Ivan Stevanović je svojim obranama omogućavao brze kontranapade, što su najbolje koristili Zlatko Horvat i Manuel Štrlek, a upravo Štrlekovim pogotkom u 21. minuti Hrvatska je prvi put došla do šest golova viška (13-7). Sa šest pogodaka viška Hrvatska je dočekala kraj prvog poluvremena.

Zahvaljujući iznimno raspoloženom Ondreju Zdrahali, češka reprezentacija se malo-pomalo približavala i smanjivala zaostatak u drugom poluvremenu, da bi u 58. minuti Česi došli na samo gol zaostatka (27-26). No, minutu i pol prije kraja Marko Mamić izborio je sedmerac i isključenje češkog reprezentativca Horaka. Zlatko Horvat je realizirao kazneni udarac za dva pogotka prednosti (28-26), što se na kraju pokazalo dovoljnim, iako je Češka drugo poluvrijeme dobila sa 17-12.

Igračem utakmice proglašen je vratar Ivan Stevanović koji je obranio 13 od 38 udaraca Čeha. Zlatko Horvat je sa 10 pogodaka, četiri iz sedmeraca, bio najefikasniji igrač naše reprezentacije. Pet golova postigao je Igor Karačić, a po četiri Manuel Štrlek i Luka Stepančić. Izbornik Lino Červar ovu je utakmicu odigrao bez Luke Cindrića i Ivana Čupića.

Kod Češke je briljirao Zdrahala sa 13 golova, a šest je postigao Stanislav Kašparek. Vratar Tomaš Mrkva obranio je osam od 27 udaraca.

Bila je ovo osma utakmica Hrvatske i Češke na velikim natjecanjima (EP, SP, OI) i sedma pobjeda naših rukometaša. Jedinu pobjedu Česi su ostvarili u prvom srazu s Hrvatskom, već davne 1995. godine, u grupnoj fazi na Svjetskom prvenstvu kojem je domaćin bio Island.

U petak će pasti i odluka o reprezentacijama koje će se boriti za naslov europskog prvaka. Od 18 sati u prvom će polufinalu igrati Francuska i Španjolska, a od 20.30 sati za finale će se boriti Danska i Švedska.

HRVATSKA - ČEŠKA 28-27 (16-10)

HRVATSKA: Stevanović, Alilović; Mihić, Marić 1, Stepančić 4, Kopljar, Horvat 10 (4), Karačić 5, Kontrec, Mandalinić 2, Štrlek 4, Čupić, Musa 1, Mamić 1, Cindrić, Jaganjac

ČEŠKA: Mrkva, Galia; Hrstka, Bečvar 1, Landa, Horak 2, Kotrč 3, Kašparek 6, Stehlik, Šlachta 2, Petrovsky, Zdrahala 13 (5), Čip, Svitak, Mubenzem, Zeman 

SEDMERCI: Hrvatska 3/4, Češka 5/5

ISKLJUČENJA: Hrvatska 4 minute, Češka 4 minute

SUCI: Raluy Lopez i Sabroso Ramirez (Španjolska)  


Reci što misliš!