Sport

boks

WSB liga: Sjajna priča Hrvatskih vitezova i Tonija Filipija u Firenci odjeknula Europom

WSB liga: Sjajna priča  Hrvatskih vitezova i Tonija Filipija u Firenci odjeknula Europom

Veliko iznenađenje napravili su Croatian Khights u gostima na svom prvom WSB nastupu u povijesti. Iako završni rezultat u Italiji, nije u korist Hrvata, naši se boksači vraćaju sa apeninskog poluotoka sa prvim svjetskim bodom u europskoj skupini.

Dodatni vjetar u leđa su velike pobjede Filipa Poturovića u 56 kilograma i Tonija Filipija u teškoj kategoriji.

- Realno, uz malo poštenja mi smo trebali slaviti 3-2. Međutim, i ovaj častan poraz nas veseli i dobar je pokazatelj da ćemo biti dobri. Jesmo debitanti, ali nikome neće biti lako protiv nas u to budite uvjereni – započeo je svoju analizu direktor reprezentacija Željko Mavrović te još pod dojmom senzacionalne pobjede Filipija nad dvostrukim svjetskim prvakom Clemente Russom nastavio. – Nitko to nije očekivao, kada je Toni počeo uzvraćati Russou teške udarce i u dvorani se puno toga promijenilo. Publika je čak bi rekao i odobravala to, oni znaju što je boks i vole hrabre mlade borce bez respekta. Ušao je u ring jednom starom prvaku koji ima sve u karijeri osvojeno na pravi način, odvažno, briljirao je i dominirao u ringu. Napravio je sjajnu priču, postavio je sebe na mjesto nekoga od koga se može očekivati da u sljedećim godinama bude vladar ove teške kategorije.

Na početku nije bajno krenulo, kada je pojačanje Vitezova iz Bjelorusije Eugenij Karmilczk u 49 kg,  neočekivano lako izgubilo od Federica Serra tri puta po 50:44. Nakon njega gotovo maestralno starta Filip Poturović u svom debiju ispisuje novu stranicu povijesti boksa u lijepoj našoj sa prvom ikad pobjedom hrvatskog tima u ovoj prestižnoj svjetskoj ligi. Francesco Grandelli pokušavao je gotovo sve, međutim mladić iz Nove Gradiške u pet rundi našao je pravi recept i tijesno savladao domaćeg šakača 2-1.

- Dao sam sve od sebe. Pred posljednju rundu bio sam gotovo ispuhan, ali ni je kut dao odlične savjete i izvukao sam sve rezerve za pobjedu – rekao je nakon susreta Poturović.

Uslijedio je susret koji je za hrvatskog profesionalca Ivana Njegača trebao bti rutinski u pet rundi, ali nakon starta sa Talijanom Paolo di Lernija, ništa nije bilo rutinski. član Italian Thundera odmah je u prvoj rundi iskoristio polugard Njegača sa otvorenom bradom i susret je bryo završio prekidom.

- Nisam se dobro zagrijao, ali ne treba sada tražiti izgovore – rekao je Njegač. I sa rezultatom 2-1 za Talijane na scenu stupa srpsko pojačanje u srednjoj Aleksa Marković. Mladi prvak Srbije koji je posljednjih tjedana proveo u kampu sa našim boksačima odlično je ušao u susret sa Vincenziom Lizzijem pobjedivši superiorno prvu rundu.

Nakon toga suci nisu bili više usklađeni kao u ranijim susretima te kreće šarenilo bodova. U toj neujednačenosti Aleksa po dva suca gubi tri runde, dok mu jedan daje pobjedu i uz negodovanje talijanske publike sudac u ringu podiže ruku Lizziju sa tada sigurnu pobjedu Italian Thundera 3-1 protiv Croatian Knightsa.

Ipak, kraj je bio sjajan za sve u dvorani. Favorizirana talijanska zvijezda, kapetan reprezentacije Azzura koji uz dva svjetska i po dva europska naslova posjeduje i dvije srebrne olimpijske medalje ulazi u ring sa hrvatskim “srebrnim dečkom” Tonijem Filipijem, kao da je već pobijedio. Međutim, tajac u ispunjenoj dvorani Nelson Mandela u Firenci.

Vanserijski Filipi, kreće u susret sigurno i uvjerljivo. Iz runde u rundu, nameće svoj boks što i suci nagrađuju. Kako se približavao sami finiš, uz dva poravnata suca i jednog koji je već tri runde dao Filipiju, ulaze u sami finiš. Zvijezda Italije polako blijedi, a Toni maestralno odrađuje posljednje tri minute borbe. Clementeu puca arkada i dosta krvari. Filipijev dres sa karakterističnim kockicama i Pevecovim logom, sve više poprima crvenu boju od suparnikove ozljede. Uz povike talijanskog dijela publike “Odlazi u penziju” 35-godišnjem Russou, Filipi zabija posljednje čavle u lijes, i apsolutno zasluženo uz ovacije publike pobjeđuje Russoa.

- Evo, opet ja u ringu moram rješavati dugove, rekao je nakon susreta vidno uzbuđen Toni, aludirajući na poraze koje je Russo priuštio njegovom bratu Bepu i kolegi iz reprezentacije Marku Čaliću.

- Prezadovoljni smo, to je ono za što smo se spremali, naglasio je trener Tomo Kadić. Ipak, malo gorčine, ostalo je zbog tijesnog poraza u Italiji, do kojeg po mišljenju čelnika nije trebalo doći – bilo je blizu i trebali smo slaviti. Ali, ipak smo u gostima… – izjavio je Predsjednik Saveza Bono Bošnjak, dok je Predsjednik WSB tima Croatian Knights Mladen Mikolčević bio oštriji. - Ma suci su napravili potpunu grešku u susretu Alekse Markovića. Taj meč smo mi u ringu pobijedili. Sada su se momci trebali vratiti u Hrvatsku kao pobjednički tim. Ovako uz sjajne pobjede Poturovića i Filipija ne možemo do kraja biti zadovoljni – zaključio je Mikolčević.

Ipak Hrvatski vitezovi na kontu imaju prvi, veliki bod u WSB – Svjetskoj boksačkoj seriji. Slijedeći susret naš tim očekuje za dva tjedna u Newcastlu u Englskoj, protiv British lionhartsa. Tada nastupa pet parnih težinskih kategorija (52, 60, 69, 81, 91+) sa timom koji je u Parizu istog dana dožiovio tijesan poraz 3:2 of francuskih Fighting Roostersa.


Reci što misliš!