Sport

Zimske olimpijske igre

ZOI 2018: Mayeru zlato u superveleslalomu, Zrnčić-Dim osvojio 29. mjesto

ZOI 2018: Mayeru zlato u superveleslalomu, Zrnčić-Dim osvojio 29. mjesto
Igor Kralj/PIXSELL

Austrijanac Matthias Mayer osvojio je zlatnu medalju u superveleslalomu na zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu dok je hrvatski skijaš Natko Zrnčić-Dim zauzeo 29. poziciju

Mayer je tako osvojio prvo austrijsko zlato u ovoj disciplini nakon 20 godišnje dominacije Norvežana. Posljednje zlato u superveleslalomu Austrijanci su osvojili 1998. godine u Naganu kada je slavio Herman Maier, a nakon toga su uslijedila četiri norveška zlata. Kjetil Andre Aamodt je pobijedio u Salt Lake Cityju (2002) i Torinu (2006), u Vancouveru (2010) je zlato pripalo Akselu Lundu Svindalu, dok je u Sočiju pobijedio Kjetil Jansrud.

Mayer je stazu Jeongseon prošao u vremenu od 1:24.44 minuta pobijedivši s 13 stotinki sekunde boljim vremenom od Švicarca Beata Feuza, dok je treći bio branitelj naslova iz Sočija Norvežanin Kjetil Jansrud s 18 stotinki sekunde zaostatka.

Mayeru je ovo drugo olimpijsko zlato nakon što je prije četiri godine u Sočiju pobijedio u spustu. Drugu medalju osvojio je i Feutz, koji je dan ranije u spustu bio treći, dok je Jansrud osvojio petu olimpijsku medalju. U Sočiju je osvojio zlato u ovoj disciplini, ima i dva srebra i dvije bronce. U Vancouveru je bio drugi u veleslalomu, dok je jučer bio drugi u spustu. Olimpijski riznicu upotpunio je i s dvije bronce. Današnjom u super-G, te onom iz Sočija u spustu.

"Bila je ovo sjajna utrka, presretan sam jer sada ima dva zlata. Staza je bila teška, a poseban problem je bio što ne poznajemo ovu planinu. Zbog vremenskih prilika nismo imali niti previše treninga, no na kraju sve je ispalo super", kazao je 27-godišnji Austrijanac koji u karijeri ima četiri pobjede u Svjetskom kupu. Po dvije u spustu i superveleslalomu, a zadnji put je slavio u siječnju 2017. u superveleslalomu u Kitzbühelu.

Dodajmo kako je Matthias osvojio medalju 30 godina nakon što je njegov otac Helmut osvojio srebro u superveleslalomu na OI u Calgaryju.

"Sada ga mogu zezati da sam bolji. Cijeli život sam gledao tu medalju u našoj kući, no sada imam svoju", dodao je sa smiješkom.

Mayer je ovom pobjedom postao tek drugi skijaš koji je osvojio olimpijsko zlato u dvije najbrže discipline, spustu i superveleslalomu. Dan ranije to je uspjelo Norvežaninu Akselu Lundu Svindalu koji je u Pjongčangu pobijedio u spustu, a u Vancouveru 2010. u superveleslalomu. 

U superveleslalomu su nastupila i dva hrvatska skijaša. Natko Zrnčić-Dim je osvojio 29. mjesto sa 2.61 sekunde zaostatka, dok Filip Zubčić nije završio utrku.

REZULTATI:

1. Matthias Mayer (Aut)          1:24.44
2. Beat Feuz (Švi)               1:24.57                
3. Kjetil Jansrud (Nor)          1:24.62                
4. Blaise Giezendanner (Fra)     1:24.82                
5. Aksel Lund Svindal (Nor)      1:24.93                
6. Vincent Kriechmayr (Aut)      1:25.13                
7. Dominik Paris (Ita)           1:25.18                
8. Andreas Sander (Njem)         1:25.21                
9. Dustin Cook (Kan)             1:25.23                
10.Boštjan Kline (Slo)           1:25.36       
29. NATKO ZRNČIĆ-DIM (HRV)       1:27.05...  


Reci što misliš!