Sport

Kup Krešimira Ćosića

Košarkaši Zadra podlegli pritisku, Cibona izborila finale s Cedevitom

Košarkaši Zadra podlegli pritisku, Cibona izborila finale s Cedevitom
Dino Stanin/PIXSELL

Košarkaši Zadra podlegli su pritisku kojeg je donijelo polufinale Kupa igrano pred prepunim tribinama te su gotovo bez ispaljenog metka doživjeli poraz od Cibone. Zagrebački je klub dominirao cijelim susretom te je na krilima Luke Žorića, koji je zadarskim centrima priredio malu školu košarke, slavio s rezultatom 73-61

Cibona je na krilima Žorića bolje otvorila susret te je zahvaljujući isključivo njegovim koševima nakon tri i pol minute igre stigla do vodstva 8-2, što je Aramisa Naglića natjeralo na prvu minutu odmora. Prednost gostiju i u narednim je minutama nastavila rasti, a koševima Uljarevića, Rozića i još jednom Žorića narasla je i do 15-4, a kasnije i tricom Tomasa do najvećih 18-6.

Crnu seriju Zadra tricom je prekinuo Gray minutu i pol prije kraja prve četvrtine, a ekspresno su se nadovezali Knowles polaganjem, Brzoja još jednom tricom te Gray dalekometnom 'dvojkom' i Zadar se uspio spasiti te na kraju prve četvrtine svoj zaostatak svesti na svega 16-18. Zadrani bi možda mogli i poslati zahvalnicu Anti Nazoru koji je nakon trice Graya pozvao minutu odmora i tako svoju momčad jednim dijelom izbacio iz dobrog ritma.

U dosta neefikasnoj drugoj četvrtini preokret je cijelo vrijeme 'visio' u zraku jer Zadar je izgledao kud i kamo bolje na parketu pa se samo čekao trenutak kada će Zadar prelomiti rezultat u svoju korist. To se dogodilo nakon gotovo četiri minute igre kada je sjajni Gray pogodio tricu uz dodatno slobodno bacanje za vodstvo Zadra 22-20.

Kratko je međutim trajao taj dobar period zadarske igre. Cibona je ubrzo opet preuzela kontrolu igre u svoje ruke te je dvije minute pred kraj prvog poluvremena koševima Tomasa stigla do vodstva 32-26. Uspio je domaćin preko Ivanova i Vladovića smanjiti na 30-32, no uzvratili su Uljarević tricom i Žorić košem iz reketa i Cibona je 30 sekundi pred istek 20. minute vodila 37-30. Naglić je pozvao svoju drugu minutu odmora ne bi li dogovorio posljednju akciju svoje momčadi.

Sedam sekundi pred istek vremena Božić je dobio prigodu s linije slobodnih bacanja smanjiti zaostatak, no oba je puta bio neprecizan, a preostalo vrijeme iskoristio je Bošnjak te je tricom za 40-30 domaće navijače bacio u očaj.

U jako lošem prvom poluvremenu kod Zadra je jedini na razini bio Gray s 11 koševa, dok je kod Cibone Žorić zabio 14, a Tomas 10. U oči bode podatak kako je domaćin u samo 20 minuta igre uputio čak 15 pokušaja za tri poena, od čega su samo tri bila uspješna, dok su gosti bili puno racionalniji i za 6 ubačaja s linije za tricu potrošili samo 11 lopti.  

Dugih pet minuta igre u nastavku Cibona je i dalje bila bolja te je zahvaljujući Žoriću održavala dvoznamenkastu prednost, no tada je Knowles svojom prvom tricom večeras konačno smanjio na 39-46, a potom i Brzoja polaganjem iz kontre na 41-46. Nazor je osjetio da je trenutak pozvati minutu odmora, što mu se i isplatilo jer je odmah po izlasku na teren jedan otvoreni šut pogodio Bilinovac i tako prekinuo zadarsku seriju.

Krajina je uzvratio na drugom kraju terena, ali potom je Žorić pogodio iz jedne teške situacije, a odmah potom i Rozić i Cibona je došla na +9 (43-52) pa je i Naglić pozvao svoj prvi time-out u drugom dijelu susreta. Nije međutim bio od velike pomoći budući da su gosti preko Žorića i Rozića stigli do vodstva 56-43, a imali su priliku i tricom u posljednjoj sekundi treće dionice zapečatiti sudbinu Zadra, no Tomasov je pokušaj zapeo na obruču.

Kako Zadranima ne bi ostao 'dužan' tricu, Tomas se pobrinuo odmah početkom posljednje četvrtine pogodivši za 59-45, no ubrzo mu je istom mjerom uzvratio Špralja. Nadovezao se Ivanov s dva pogođena slobodna bacanja i Zadar je sedam minuta pred kraj susreta opet bio na jednoznamenkastom zaostatku (50-59).

Smanjivao je Gray s linije slobodnih bacanja zaostatak Zadra na 7 koševa u dva navrata, a kad je svoju drugu tricu pogodio Špralja, domaćin se u potpunosti vratio u egal s rezultatom 57-61. Do kraja su ostale četiri i pol minute, Nazor je pozvao time-out, a prepune tribine Krešinog doma su osjetile trenutak svojim miljenicima pružile podršku samo njima svojstvenu.

Nažalost, Špralja je ubrzo morao napustiti igru zbog petog prekršaja, a Žorić je to iskoristio i pospremio dva slobodna bacanja, a potom se Ratkovica prošetao kroz reket Zadra i položio,d a bi seriju Cibone 'zaokružio' Uljarević tricom za 68-57 u korist Cibone. Kumovale su tome tri uzastopne izgubljene lopte Zadra koje teniskim žargonom možemo okarakterizirati kao neforsirane greške.

Dobar dio gledatelja u tim je trenucima već počeo napuštati tribine i imali su pravo na to  budući da Zadar više nije izgledao kao momčad koja može preokrenuti tijek susreta. Oni najvjerniji su pak ostali i zapjevali sasvim prigodnu pjesmu 'Bilo bi mi lako da te ne volim...'

Cibona je na kraju slavila čisto i zasluženo s rezultatom 73-61, a u zadarskom se taboru moraju zapitati kako ih je i zašto Cibona uspjela tako dobro skautirati i zaustaviti apsolutno sve zadarske udarne igle. Koristiti umor kao opravdanje je apsolutno nemoguće jer i Cibona je svoju četvrtfinalnu utakmicu igrača jučer i to s još jačim intenzitetom, a u svojim redovima imaju čitav niz prekaljenih veterana koji su možda trebali biti i umorniji, ali su pokraj igrača Zadra bili u potpunosti dominantni.

Kod Zadra je 15 koševa upisao Gray, a 12 Ivanov, dok su svi ostali bili jednoznamenkasti. Cibonu je s 30 koševa predvodio Žorić, nerješiva enigma za zadarsku obranu, dok je Uljarević postigao 14, a Tomas 13. 

Sutra ćemo tako u Krešinom domu gledati zagrebačko finale Kupa u kojem će se susresti Cedevita i Cibona.

KK Zadar – KK Cibona 61-73 (16-18, 14-22, 13-16, 18-17)

KK Zadar: Knowles 7, Bašić, Vladović 6, Ivanov 12, Kraljević, Krajina 9, Vuković, Brzoja 6, Špralja 6, Gray 15, Erslan, Božić.

KK Cibona: Bilinovac 2, Uljarević 14, Ratkovica 2, Geramipoor, Žorić 30, Ćorić, Gilbert, Novačić, Bošnjak 6, Rozić 6, Ljubičić, Tomas 13.


Reci što misliš!