Sport

Košarka, Kvalifikacije za SP

Neuvjerljiva pobjeda Hrvatske nad Nizozemskom, još tinja nada za plasmanom u drugu fazu Kvalifikacija

Neuvjerljiva pobjeda Hrvatske nad Nizozemskom, još tinja nada za plasmanom u drugu fazu Kvalifikacija
Hrvoje Jelavić/ PIXSELL

Unatoč očajnom izdanju protiv Rumunjske, hrvatski su košarkaši večeras na Višnjik uspjeli privući gotovo 4000 gledatelja kojima su uz neuvjerljivu igru ipak uspjeli priuštiti pobjedu nad Nizozemskom s rezultatom 82-78. Ovom je pobjedom naša nacionalna vrsta zadržala tračak nade za plasman u drugu fazu Kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo

Hrvatska je ovaj put otvorila utakmicu puno bolje od protivnika te je na krilima raspoloženog Šakića, te uz pomoć Krušlina i Perića, nakon 7 minuta igre stigla dvoznamenkastu prednost 18-7. Klupa Nizozemske je bila primorana na prvu minutu odmora.

Unatoč dogovoru s trenerom, Nizozemci nisu uspjeli uspostaviti igru kakvu su željeli, već je prednost Hrvatske nastavila rasti, a tricom Babića došla je i na velikih +15 (22-7). Do kraja prve dionice gosti su tek nešto ublažili svoj zaostatak, pa je rezultat nakon 10 minuta igre glasio 25-13.

Početak druge dionice donio je prvi veći pad Hrvatske uzrokovan brojnim i nepotrebnim rotacijama u petorci. Hammink i Slagter napravili su seriju 5-0 u manje od dvije minute i tako stigli na 25-18, na što je i Skelin reagirao svojim prvim time-outom.

Dogovor s trenerom spriječio je daljnji pad  u igri Hrvatske, pa je tako koševima Pilepića i Žorića prednost ponovno narasla iznad 10 koševa (34-21) točno na polovici druge četvrtine. Trener Nizozemske Toon van Helfteren iskoristio je tada svoju posljednju minutu odmora u prvoj polovici susreta.

Minutu i pol pred kraj prvog poluvremena gosti su preko Kloofa i Van der Marsa još jednom došli na jednoznamenkasti zaostatak (40-31), pa je i Skelin iskoristio posljednji time-out što mu je donijelo okruglih 10 koševa prednosti nakon 20 minuta igre, 44-34.

Strijelce Hrvatske na poluvremenu je predvodio Krušlin s 12 koševa, dok je Šakić dodao 9. Kod Nizozemske je najopasniji bio Van der Mars s 9 ubačaja. Međutim, osnovna razlika između ove utakmice i one protiv Rumunjske jest šut Hrvatske za tri poena koji je ovaj put iznosio zavidnih 8/12, odnosno 66,7 posto.

Pet i pol minuta igre u nastavku bilo je dovoljno da se Nizozemci približe na samo 4 koša zaostatka koševima Kloofa, Schaftenaara, Frankea i Van der Marsa, pa je Skelin pri rezultatu 52-48 već morao pozvati novi dogovor s igračima. Ipak, dvije minute pred kraj treće dionice gosti su uspjeli izjednačiti tricom Hamminka i tako unijeti novi nemir u hrvatske redove koji je eskalirao tricom Slagtera za 57-58. 

Hrvatskoj je pripao posljednji napad u kojem je Šakić izborio dva slobodna bacanja kojima je domaćinu vratio vodstvo tri sekunde pred istek vremena. Nažalost, za ovakvu Hrvatsku i tri sekunde su više nego dovoljne za primiti koš, a to je učinio Slagter pretrčavši cijeli teren i pogodivši 'floater' za 59-60 u korist Nizozemske nakon 30 minuta igre.

Nakon tri minute igre u odlučujućoj četvrtini Šakić, Krušlin i Perić vratili su Hrvatsku u vodstvo, i to 66-62, serijom 7-0. Ipak, daleko je to bilo od gotovog jer Franke je 5 minuta pred kraj susreta trima ubačajima s linije slobodnih bacanja vratio svoju momčad na samo pola koša zaostatka (70-69), no tricama su mu uzvratili Šakić i Uljarević pa je Hrvatska stigla do vodstva od 7 koševa, 76-69.

Pokazalo se to nedostižnim za goste iz Nizozemske, a pobjedu naše nacionalne selekcije potvrdili su Žorić i Šakić koševima za novo dvoznamenkasto vodstvo, 82-72, pola minute do kraja susreta. Ipak, umalo su gosti uspjeli zakomplicirati situaciju u preostalom vremenu nakon što je Kloof pogodio tricu i izborio slobodno bacanje koje je promašio, no lopta je došla do Van der Marsa koji je položio za 82-77. 

Nizozemci su napravili brzi prekršaj nad Šakićem koji je promašio oba bacanja, a na drugoj strani terena je jedno pogodio Franke za 82-78, a do kraja je ostalo 7 sekundi. Posjetimo, tek dvadesetak sekundi ranije Hrvatska je imala višak od 10 koševa! Ipak, to je bilo to od gostiju i Hrvatska je mogla proslaviti tešku i neuvjerljivu pobjedu 82-78 za koju su ipak nagrađeni aplauzom s tribina i koja im je ostavila tračak nade za plasman u drugu fazu Kvalifikacija za SP 2019.

Našu je reprezentaciju s 22 koša predvodio Željko Šakić, a 17 je dodao Filip Krušlin. Kod gostiju je najbolji bio Thomas van der Mars s 20 koševa, a 14 je postigao Charlon Kloof. Bivši igrač Zadra, Yannick Franke također je ostavio vrlo dobar dojam i postigao 13 koševa, od kojih su neki umalo doveli do velikog rezultatskog preokreta.

Hrvatsku do kraja prve faze kvalifikacije očekuju još gostujući dvoboji s Italijom i Rumunjskom u kojima će morati ići na pobjedu jer svoje pravo na poraze su već odavno ispucali.

Hrvatska – Nizozemska 82-78 (25-13, 19-21, 15-26, 23-18)

Hrvatska: Uljarević 6, Perić 10, Mavra, Krušlin 17, Pilepić 3, Žorić 8, Planinić 8, Bošnjak, Buva 2, Babić 6, Ramljak, Šakić 22.

Nizozemska: Franke 13, Williams, De Jong, Kloof 14, Hammink 8, Van der Mars 20, Schaftenaar 6, Oudendag 8, Bieshaar, Voom, Kok, Slagter 9.


Reci što misliš!