Sport

šah

Remi Saše Martinovića na otvaranju Europskog prvenstva

Remi Saše Martinovića na otvaranju Europskog prvenstva
Robert Anić/PIXSELL

U gruzijskoj crnomorskoj luci Batumi počelo je 19. pojedinačno Europsko prvenstvo u šahu na kojem sudjeluju 302 igrača iz 34 zemlje, među kojima je čak 141 velemajstor i 57 međunarodnih majstora

Najviše predstavnika ima Rusija, čak 51, a zatim slijede Armenija s 34, Gruzija 32 i Azerbajdžan s 29 sudionika. Hrvatsku predstavljaju velemajstori Ivan Šarić, Marin Bosiočić, Saša Martinović, Ante Brkić i Mladen Palac. Prvi rejting-favoriti su Rus Dmitrij Jakovenko, Poljak Radoslaw Wojtaszek i Čeh David Navara, a od naših najbolje kotira Ivan Šarić, koji je s rejtingom od 2657 bodova rangiran kao 26. igrač ovog prvenstva.

Europsko prvenstvo je kvalifikacijskog karaktera jer će 23 najuspješnija sudionika izboriti pravo sudjelovanja na sljedećem Svjetskom kupu, prvoj „planetarnoj“ stepenici prema naslovu svjetskog prvaka.

U prvom kolu naši su velemajstori protiv slabijih protivnika bili vrlo uspješni i osvojili čak 4,5 boda od 5 mogućih. Ivan Šarić je aktivnom igrom oborio koncepciju poljskog međunarodnog majstora Igora Janika, koji je u otvaranju žrtvovao figuru za tri pješaka, a Marin Bosiočić je protiv Armenca Artura Davtiana već u ranoj fazi središnjice jednim taktičkim udarom osvojio figuru. Saša Martinović nije uspio postići osjetniju prednost protiv Rusa Antona Konapleva, pa se odlučio na riskantnu žrtvu dame za dva topa. No, Rus nije igrao najpreciznije i zadovoljio se vječnim šahom. Ante Brkić je protiv gruzijske šahistkinje Sofio Gvetadze odličnom igrom u topovskoj završnici izborio odlučujuću prednost, a Mladen Palac je svladao Grka Konstantinosa Nikolaidisa.

Iako su favoriti uglavnom bili uspješni, dogodilo se nekoliko iznenađenja. Najveće je svakako priredio Gruzijac Irakli Beradze, koji je u sjajno igranoj završnici s raznobojnim lovcima pobijedio nekadašnjeg svjetskog prvaka Ruslana Ponomariova. Na pragu velike senzacije bio je i Rus Sergej Lobanov, koji je u završnici nadigrao branitelja naslova prvaka Maksima Matlakova, ali je na kraju propustio efektan dobitak i Matlakov je spasio remi.

Važniji rezultati 1. kola: Šarić I.-Janik 1:0, Davtian-Bosiočić 0:1, Martinović-Konaplev remi, Brkić-Gvetadze S. 1:0, Nikolaidis-Palac , Sargsian-Jakovenko remi, Wojtaszek-Neverov 1:0, Sadihov-Navara remi, Vallejo Pons-Jurčik 1:0, Kanmazalp-Ivančuk 0:1, Mamedov-Miron 1:0, Lobanov-Matlakov remi, Dubov-Minasian remi, Beradze-Ponomariov 1:0, Čeparinov-Firat 1:0 itd.

Poslije 1. kola u vodstvu je čak 97 igrača sa po jednim bodom, a među njima su i Ivan Šarić, Marin Bosiočić, Ante Brkić i Mladen Palac.


Reci što misliš!