Sport

gimnastika

Ana Đerek zlatna, Anton Kovačević brončani u Bakuu

Ana Đerek zlatna, Anton Kovačević brončani u Bakuu
Davor Javorovic/PIXSELL

Ana Đerek osvojila je zlato u finalu partera, dok je Anton Kovačević bio brončani na preči na natjecanju Svjetskog gimnastičkog kupa u Bakuu

Splitska olimpijka bila je najbolja prije dva dana u kvalifikacijama, no u nedjelju je u finalu odradila jednu od svojih najboljih vježbi ikada i s velikih 13,533 boda deklasirala konkurenciju. Srebrna je Grkinja Ioanna Xoulogi (12.733), a brončana Turkinja Demet Mutlu (12.566).

"Finale je prošlo izvrsno. Super sam zadovoljna i s izvedbom i s rezultatom. Presretna sam što se napokon sve poklopilo i što sam osvojila svoje prvo zlato na turnirima Svjetskog kupa te doživjela taj osjećaj da slušam hrvatsku himnu na postolju. Bila mi je velika čast i predivan osjećaj. Sada ćemo kratko proslaviti, s obzirom na to da već noćas putujemo dalje za Dohu na drugi Svjetski kup na kojem se također nadam odraditi svoju vježbu i pokazati što znam. Nadam se rezultatu barem približno dobrom kao ovome", poručila je Đerek, članica splitskog GK Marjan.

Za dvostruko hrvatsko slavlje u Bakuu pobrinuo se Anton Kovačević, finalist prošlogodišnjeg Europskog prvenstva. Član ZTD Hrvatskog Sokola nakon petog mjesta u kvalifikacijama u finalu je bio puno bolji i sa 14,166 bodova osvojio broncu. Zlatni je Nizozemac Bart Deurloo, aktualna svjetska bronca (14,700), dok je srebrni Bjelorus Andrej Lihovicki (14,200). Ovo je druga Antonova medalja u Bakuu. Prošle godine kući se vratio sa srebrom na preči.

"Stvarno je bilo lijepo opet nastupiti ovdje. Išao sam svoju 5.7 vježbu koja trenutno nije moj maksimum, ali zbog zdravstvenih problema proteklih tjedana, u dogovoru s trenerom Ratkom Jovanovićem odlučili smo ići na sigurniju varijantu. Odradio sam lijepo, korektno, samo sam napravio jednu veću pogrešku na saskoku i to je to. Sretan sam jer je medalja tu, ali nema puno prostora za slavlje nego se treba odmoriti i pripremiti za Dohu. Putujemo već za nekoliko sati, a tamo će mi se priključiti i moj prijatelj Tin Srbić. Jedva čekam da zajedno nastupimo tamo i da pokažem još bolju izvedbu", izjavio je brončani Kovačević.

Put Dohe iz Bakua će uz medaljaše Anu Đerek i Antona Kovačevića nastaviti i Robert Seligman, dok će sutra iz Hrvatske na istu destinaciju krenuti aktualni prvak svijeta na preči Tin Srbić, zatim Kristijan Vugrinski (konj s hvataljkama) i Petra Furač (greda).


Reci što misliš!