Sport

Košarka, HT Premijer liga

Incident i tučnjava zasjenili pobjedu Zadra na Gripama

Incident i tučnjava zasjenili pobjedu Zadra na Gripama
Ivica Čavka / KK Split

VIDEO: Dalmatinski derbi završio je vatreno. Ne što se rezultata tiče jer Zadar je dominirao čitavim susretom, već što se tiče incidenta koji se dogodio u posljednjoj četvrtini kada su Marčinković i Knowles ušli u sukob koji je rezultirao brojnim isključenjima s obje strane

No krenimo redom. Na krilima sjajnog Graya i njegove dvije trice, Zadar je već nakon minutu i pol igre imao prednost 8-0, na koju je klupa Splita reagirala vrlo ranom minutom odmora. Dvojica bivših zadarskih igrača, Širko i Marčinković, odgovorili su sa serijom 7-1, no ponovno se ukazao Gray koji je gostima priskrbio dvoznamenkasto vodstvo 19-9 s linije slobodnih bacanja.

Koševima Ivanova Zadar je stigao i do 15 koševa prednosti, 11-26, no trećom osobnom pogreškom Graya i njegovim izlaskom na klupu uslijedili su prvi problemi za goste. Split je napad po napad topio prednost Zadra, a sve je 'eskaliralo' krajem prve četvrtine kada je prvo Najev smanjio na 21-30, da bi sa zvukom sirene Scott pogodio tricu za 24-30.

Srećom, Zadrani su petkom druge dionice zaigrali na razini s početka prve. Seriju 8-2 napravili su Brzoja i Knowles tricama, te Kraljević polaganjem nakon skoka u napadu, pa je Ivica Skelin opet nakon samo minute i pol igre bio primoran na svoju posljednju minutu odmora u prvoj polovici susreta.

Gray i dalje nije ulazio u igru, no njegov su učinak odlično nadomjestili Knowles, Brzoja, Ivanov i Vladović, pa Zadar više nije ispuštao dvoznamenkastu prednost. Na tome mogu najviše zahvaliti svom sjajnom šutu iz igre koji je u prvih 20 minuta iznosio čak 73%, a istaknut ćemo podatak kako su do posljednjih trenutaka prvog poluvremena za tricu šutirali nepogrešivo, 7/7!

Ne treba stoga čuditi kako je Zadar na poluvremenu imao prednost od uvjerljivih 17 koševa, 44-61.

Iako je odigrao svega 8 i pol minuta tijekom prve polovice susreta, Gray je na odmoru predvodio zadarske strijelce sa 16 koševa i to uz stopostotni šut. Za tricu je gađao 4/4, za dva 1/1, a sa slobodnih bacanja 2/2. Njegov sunarodnjak Knowles dodao je 13 koševa, Ivanov 12, a Brzoja 8. Najveće probleme zadarskoj obrani već je poslovično radio Marčinković s 12 postignutih koševa.

Drugu polovicu susreta Zadrani su otvorili sa željom da što prije riješe pitanje pobjednika. Iako su Širku dozvolili tricu na samom početku, u naredne dvije minute dokazali su evidentnu razliku u kvaliteti. Prvo je Ivanov lijepo položio na drugi obruč te izborio i realizirao slobodno bacanje, da bi potom Špralja sjajno proigrao Božića koji je s lakoćom položio, a seriju 8-0  'zaokružio' je Ivanov svojom prvom tricom večeras. Zadar je u tim trenucima probio i granicu od 20 koševa prednost. Preciznije, poveo je s rezultatom 47-69.

Splićani su u tim trenucima, osim eventualno Širka i Marčinkovića, potpisali kapitulaciju i više se niti u jednom trenutku nisu vratili niti na zaostatak manji od 20 koševa, a kamoli da su uspjeli ozbiljnije zaprijetiti Zadru. Koristili su te situacije Knowles i Gray i dodatno 'pumpali' prednost gostiju, ali i vlastitu statistiku koja je na kraju izgledala impozantno – Gray je postigao 26 koševa uz šut za tri poena 6/7, dok je Knowles utakmicu završio sa 17 koševa i 4 asistencije.

I kad je sve izgledalo kako će Zadar utakmicu mirno privesti kraju i bez stresa se zaputiti natrag na Višnjik, Marčinković je 'zakuhao' pravu nevolju. Odgurnuo je Knowlesa nakon borbe oko jedne lopte, na što mu je zadarski Amerikanac uzvratio, te su poletjele i šake, a kad se Kalajžić pokušao umiješati, Knowles ga je žestoko opalio šakom u lice. Obje su momčadi, zajedno s čitavim osobljem, utrčale na teren, došlo je do velikog naguravanja, no u konačnici su se svi razišli.

Suci su isključili gotovo čitave sastave obiju momčadi, pa smo posljednjih sedam minuta gledali igru četiri na četiri. Kod Zadra su u igri  ostali Bašić, Brzoja, Vuković i Kraljević, dok su za Splićane ostali Kalajžić, Filipović, Katura i Špaleta. Košarka se nije niti igrala, već je sve nalikovalo na lagani šuterski trening.

Nažalost, sada nam ne preostaje nego sačekati odluku Saveza i Disciplinske komisije da saznamo hoće li i na koliko dugo suspendirati igrače uključene u incident, a tu prvenstveno mislimo na Knowlesa kojem i prijeti najveća kazna. Također, bit će zanimljivo vidjeti i hoće li Marčinković biti primjereno kažnjen jer, sudeći prema snimkama kamere, upravo je on 'zakuhao' čitav incident.

Što se tiče rezultata, Zadar je pobijedio sa 120-88 i tako zadržao korak uz Cedevitu u borbi za prvo mjesto. Nažalost, prave posljedice ove utakmice vidjet ćemo tek kad Savez donese svoju odluku...

STATISTIKA


Reci što misliš!

  Vezane vijesti