Sport

šah

Pobjeda Saše Martinovića u drugom kolu Europskog prvenstva

Pobjeda Saše Martinovića u drugom kolu Europskog prvenstva
Robert Anić/PIXSELL

U 2. kolu 19. Pojedinačnog Europskog prvenstva za šahiste u Batumiju na kojem sudjeluju 302 igrača iz 34 zemlje, među kojima je čak 141 velemajstor i 57 međunarodnih majstora, naši su velemajstori postigli dvije pobjede i dva remija uz jedan poraz

Riječanin Marin Bosiočić je neočekivanom žrtvom figure u završnici protiv Gruzijca Tornikea Sanikidzea došao do jasne prednosti, koju je točnom igrom u topovskoj završnici pretvorio u svoju drugu pobjedu.

Vrlo uspješan bio je i Zadranin Saša Martinović, koji je također izvrsnom igrom u završnici svladao Rusa Stefana Pogosiana.

Ivan Šarić i Ante Brkić su nakon mirne pozicijske igre kao crni remizirali sa Slovencem Aleksandrom Beljavskim, odnosno Španjolcem Miguelom Santosom Ruizom, a Mladen Palac je nakon grubog previda u jednakoj završnici izgubio od Armenca Hranta Melkumiana.

Opet se dogodilo nekoliko iznenađenja. Rumunj Bogdan-Daniel Deac iskoristio je slabu igru jednog od najvećih favorita - Poljaka Radoslawa Wojtaszeka i nanio mu prvi poraz, a pravi pothvat napravio je i Slovenac Jure Škoberne pobjedom nad Bugarinom Ivanom Čeparinovom. Veliko iznenađenje priredila je i nekadašnja svjetska i europska prvakinja Bugarka Antoaneta Stefanova, koja je nakon nevjerojatno hrabre i originalne igre kao crna svladala srpskog velemajstora Ivana Ivaniševića.

Važniji rezultati 2. kola: Palac-Melkumian 0-1, Beljavski-Šarić I. remi, Bosiočić-Sanikidze 1-0, Santos Ruiz-Brkić remi, Pogosian-Martinović 0-1, Deac-Wojtaszek 1-0, Petrosian-Vallejo Pons 0-1, Ivančuk-Wagner 1-0, Stoček-Mamedov remi, Škoberne-Čeparinov 1-0, Čigaev-Kuzubov 0-1, Jobava-Moroni remi, Inarkiev-Savčenko 1-0, Ter Sahakian-Najer 0-1, Sargissian-Santos Latasa 1-0 itd.

Poslije 2. kola u vodstvu su 33 igrača sa po 2 boda, a među njima je i Marin Bosiočić. Ivan Šarić, Ante Brkić i Saša Martinović imaju po 1,5, a Mladen Palac ima 1 bod.


Reci što misliš!