Sport

Bojkot

Biatlon: Amerikanci, Česi, Kanađani i Ukrajinci bojkotiraju završnicu Svjetskog kupa u Rusiji

Biatlon: Amerikanci, Česi, Kanađani i Ukrajinci bojkotiraju završnicu Svjetskog kupa u Rusiji

Biatlonske reprezentacije SAD-a, Češke, Kanade i Ukrajine odlučile su bojkotirati završnicu ovosezonskog Svjetskog kupa koja će se od četvrtka do nedjelje održati u ruskom Tjumenu u znak neslaganja s odlukom Međunarodnog biatlonskog saveza (IBU) da domaćinstvo tako važnog događaja dodijeli zemlji koja je pod sankcijama Međunarodnog olimpijskog odbora zbog sustavnog korištenja dopinga u sportu

Bojkotu su se pridružili i pojedinci iz nekih drugih reprezentacija među kojima je i osvajač zlatne i srebrne medalje s nedavnih Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu Šveđanin Sebastian Samuelsson.

Zbog utvrđenog državnog uplitanja u prikrivanje pozitivnih dopinških testova ruskih sportaša sa ZOI u Sočiju 2014. godine, MOO je Rusiji zabranio nastup na ZOI u Pjongčanogu, već su na posljednjim ZOI smjeli nastupati samo oni ruski sportaši koji su dobili posebnu dozvolu i to pod olimpijskom zastavom.

Iz istog razloga je IBU prošle godine Tjumenu oduzeo domaćinstvo natjecanja Svjetskog kupa kao i domaćinstvo svjetskog prvenstva 2021. godine, no ove godine je usprkos protivljenju velikog broja saveza i natjecatelja ipak odlučio povjeriti Tjumenu završnicu Svjetskog kupa.

"IBU je još jednom ignorirao želje sportaša i propustio priliku da se jasno postavi na stranu čistog sporta", kazao je trenutačno najbolji američki biatlonac Lowell Bailey, aktualni svjetski prvak na 20 kilometara.

Među onima koji su odlučili ne putovati u Tjumen iako će njihove reprezentacije nastupiti ovoga tjedna u Rusiji je i Slovenac Klemen Bauer.

"S još nekoliko natjecatelja sam se aktivno borio protiv ove odluke IBU-a. Svjestan sam kako ova moja odluka teško može nešto promijeniti, ali možda ipak pomakne koji kamenčić u čitavom mozaiku, pogotovo što su se neke kompletne reprezentacije odlučile na bojkot finala", izjavio je Bauer koji smatra kako Rusi posljednjih godina nisu napravili nikakav pomak u borbi protiv dopinga.

Pismo protiv održavanja utrka u Tjumenu potpisalo je više od 40 biatlonaca među kojima je bila i čitava njemačka reprezentacija. Ipak, kako se njemački biatlonci i biatlonke nalaze u samom vrhu redoslijeda Svjetskog kupa, oni će putovati u Rusiju.

Sličnog je mišljenja i najbolji biatlonac današnjice, šesterostruki uzastopni osvajač ukupnog pobjednika Svjetskog kupa koji se nalazi pred osvajanjem i sedmog uzastopnog velikog Kristalnog globusa Francuz Martin Fourcade.

Uoči posljednje tri utrke sezone Fourcade ima 49 bodova više od drugog Norvežanina Johannesa Thingnesa Boea te je odlučio putovati u Rusiju kako ne bi prepustio svoje prvo mjesto bez borbe.

"U Tjumen idem jer moram", rekao je Fourcade.


Reci što misliš!