Sport

Šah, pojedinačno EP

EP: Treća pobjeda Saše Martinovića

EP: Treća pobjeda Saše Martinovića
Robert Anić/PIXSELL

U 5. kolu 19. Pojedinačnog šahovskog Europskog prvenstva na kojem sudjeluju 302 igrača iz 34 zemlje, ždrijeb je spojio naše velemajstore Ivana Šarića i Marina Bosiočića, a pobjeda je pripala Šariću

Partija je protekla u bespoštednoj borbi, a zasluženo je trijumfirao Ivan Šarić, koji je u efektno vođenom napadu nakon samo 27 poteza stavio Bosiočića pred neobranjiv mat.

Prvi poraz pretrpio je i Ante Brkić, koji je protiv Rusa Sanana Sjugirova nakon žrtve dame za topa, skakača i dva pješaka zalutao s planom i dopustio protivniku opasan napad na bijelu rokadu.

Saša Martinović je postigao treću pobjedu svladavši Ukrajinca Valerija Neverova. Iako je Ukrajinac u komplikacijama stvorio nezadrživog slobodnog pješaka, Martinović je na neočekivan način oborio njegovu koncepciju zarobljavanjem lovca. S kvalitetom više naš je reprezentativac prodorom u centru munjevito zabilježio pobjedu stvaranjem slobodnjaka na središnjoj liniji.

Mladen Palac je odlično odigrao otvaranje protiv vrlo jakog Ukrajinca Jurija Kuzubova, ali se u boljoj poziciji prerano odlučio na sklapanje primirja. 

Važniji rezultati 5. kola: 

Šarić I.-Bosiočić 1-0, Brkić-Sjugirov 0-1, Kuzubov-Palac remi, Martinović-Neverov 1-0, Nabaty-Hovhannisisan 1-0, Paravian-Inarkiev remi, Jones-Martirosian remi, Škoberne-Bok 0-1, Alekseenko-Vocaturo remi, Romanov-Đukić remi, Alekseev-Jakovenko remi, Wojtaszek-Yimaz 1:0, Ponkratov-Navara remi, Dubov-Bartel remi itd.

Poslije 5. kola vode Nabaty, Bok i Šarić I. sa po 4,5 boda, a onda slijedi 18 igrača sa po 4 boda. Marin Bosiočić i Saša Martinović imaju po 3,5, a Ante Brkić i Mladen Palac po 3 boda.


Reci što misliš!