Sport

pripreme za SP

Dalić: Vratili smo dio dobre atmosfere

Dalić: Vratili smo dio dobre atmosfere
HNS

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić bio je vrlo zadovoljan izvedbom svojih igrača u 1-0 (0-0) pobjedi protiv Meksika u prijateljskoj utakmici u Dallasu, pogotovo igrom mlađih snaga

"Čestitam svojim igračima i čestitam Meksiku na korektnoj utakmici. Igrali smo vrlo dobro, agresivno i kompaktno u obrani te smo kroz zajedništvo stvorili dosta prilika za pogodak, premda smo postigli samo jedan i to iz penala. Malo je nedostajalo da zabijemo i iz igre. Puno smo bili opasniji, konkretniji i okomitiji. Zadovoljan sam prezentacijom, igrači koji su ušli u sastav jako su dobro odgovorili na zahtjeve ove teške utakmice. Možemo mi još i bolje, u to sam siguran. Osjećao se pritisak 80.000 meksičkih navijača, i to treba uzeti u obzir, kao i to da smo protiv Perua igrali i nedugo nakon prilagodbe na vremensku razliku. Mislim da smo vratili dio dobre atmosfere, bilo bi nam jako teško da smo izgubili obje utakmice u SAD-u", ustvrdio je Dalić.

Utakmica protiv Meksika bila je pod posebnim povećalom nakon 0-2 poraza od Perua u Miamiju u petak nakon kojega je izbornik Dalić daljnjih obveza na američkoj turneji oslobodio šestoricu standardnih reprezentativaca Luku Modrića, Danijela Subašića, Marija Mandžukića, Ivana Perišića, Marcela Brozovića i Nikolu Kalinića. Nezadovoljstvo takvim potezom hrvatskog izbornika prije utakmice iznio je i meksički izbornik Juan Carlos Osorio.

"U Hrvatskoj, kao i u Meksiku, postoji veliki pritisak jer se svi vole žaliti i svi se bave izborničkim poslom. No, želio sam ovakve dvoboje kako bih vidio i svoje mlađe igrače na djelu. Protiv Perua bili smo loši, a sada smo igrali onako kako hoću, pri čemu su igrači dali sve od sebe. Meksiko je dobar, ali nije nam stvarao izrazite šanse. Dobro smo stajali u obrani, bili smo dobro organizirani, to je naša zasluga i zato je ova pobjeda izrazito važna. Meksičkom sam izborniku prije utakmice objasnio svoje razloge, posebno za Modrićevo neigranje. Jasno mi je da je bio razočaran jer svi žele igrati protiv najboljih, ali najavio sam mu da su i naši mladi igrači kvalitetni. Reprezentacija nam ima fantastične pojedince, no na velikim natjecanjima teško prolazimo skupine i s tim ne možemo biti sretni. Imamo zvijezde, ali gubimo na završnim turnirima. Želim saznati što se događa te sam protiv Perua i Meksika pokušao detektirati taj problem. Nisam želio ostati u Europi i pobijediti neku manju reprezentaciju 5-0, tada ne mogu saznati ništa", objasnio je Dalić.

Iako nije želio izdvajati pojedince, Dalić je istaknuo:

"Rebić je odigrao fantastično na svojoj poziciji i preskočio Perišića, neka sada Perišić preskoči njega. Odličan je bio i Kovačić, a sjajna mi je vijest i igra Ćorluke nakon godine dana stanke. Pjaca još nije uhvatio punu formu, a uspije li imat ćemo s njime i Rebićem sjajan tandem na krilima. Sada znam ono što nisam znao prije. Svaka čast dečkima na zalaganju, naši su mladići pokazali da mogu biti kvalitetniji i bolji te da se mogu nametnuti i uzeti svoje mjesto u reprezentaciji. Međutim, ima još mnogo do Rusije, čeka nas još puno posla, a nažalost je Badelj osjetio problem s koljenom, dok je Vrsaljko izašao preventivno. Vidjet ćemo još neke stvari protiv Brazila i Senegala, ali svakako sam optimist. Nisam kukavica, ne bojim se, znam svoj cilj i svoj plan. Radit ću kako mislim da treba. Nitko nije siguran u prvoj jedanaestorici, ja ne mogu trpjeti igrače koji žive na staroj slavi. Neću se povući, sakriti i čekati što će se dogoditi. Rakitića pak mogu samo pohvaliti. Razgovarao sam s njime kao i s ostalima, imao je poziv Barcelone da se vrati, no rekao je - 'ne, šefe, ostajem zbog tebe i zbog reprezentacije'. Kući ću se vratiti sretan, a nadam se da ćemo na SP-u ispuniti prvi cilj i proći skupinu, te mislim da možemo napraviti i nešto još veće."


Reci što misliš!