Sport

Nogomet

Massimo Busacca: Mediji su 'ubili' nogometne suce

Massimo Busacca: Mediji su 'ubili' nogometne suce
AP Images

Nogometnim sucima treba pomoć Video replay technology (VAR), jer su ih 'ubili' mediji, kazao je šef sudačke komisije Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Švicarac Massimo Busacca u razgovoru za agenciju Reuters.

"Sudac može biti najbolji na svijetu 89 minuta, a ako napravi jednu pogrešku medij ga 'ubiju'," kazao je Busacca dodavši kako će VAR osigurati potrebnu 'sigurnosnu mrežu'.

"Naše karijere i naši životi moraju se promijeniti, oni moraju biti pravedniji," dodao je.

Busacca je 15 godina bio sudac i dobro zna koliko problema suci imaju nakon lošeg nastupa.

"Da biste shvatili kakav je sudački život, samo pokušajte to jednom. Pokušajte, samo da vidite što znači napraviti veliku pogrešku i biti 'ubijen' od strane medija idućeg dana. Znam koliko sam sati gledao u strop i nisam mogao spavati zbog pogreške i znam da jedna odluka može promijeniti vaš život."

Za Busaccu, sustav video tehnologije (VAR), koji će se koristiti na ovogodišnjem svjetskom prvenstvu u Rusiji, bit će sucima neophodna sigurnosna mreža.

Jedna od najčešćih pritužbi je previše slučajeva koji se preispituju. Busacca, je međutim naglasio kako je VAR posljednja stvar koju sudac želi konzultirati. Upozorio je kako će FIFA uvijek primijetiti pogrešku suca, čak i ako je VAR pomogao da donese pravu odluku.

"Kao i bilo tko drugi, suci ne vole kazati da su pogriješili. Samo zato što vas VAR ispravlja, to ne znači da ćete suditi i drugu utakmicu."

Švicarac se čudio zašto se u medijima stalno spominje izraz 'kontroverzni VAR'.

"Možda zato što igrač slavi pogodak, ali potom otkriva da je bio u zaleđu. Naravno, moramo biti bolji, moramo smanjiti vrijeme koje je potrebno za donošenje odluke, ali, na kraju, moramo donijeti ispavne odluke."

Sustav je testiran u nekoliko liga širom svijeta, uključujući i Serie A, Bundesligu i MLS, a odobren je od strane nogometnog tijela IFAB u ožujku. Međutim, Europska nogometna federacija (UEFA) se odlučila protiv uvođenja VAR-a u susrete Lige prvaka, ali Busacca tvrdi kako je FIFA spremna za World Cup.

"Radili smo nevjerojatan broj sati na terenu u posljednje dvije godine i na seminarima i na turnirima," zaključio je Švicarac.


Reci što misliš!