Sport

"Skrivena strana medalja“

Film o Mihovilu Španji u sjedištu EBRD-a u Londonu

Film o Mihovilu Španji u sjedištu EBRD-a u Londonu
PIXSELL

U četvrtak će se u Londonu, u okviru cjelodnevnog događanja na temu Važnost ekonomske uključivosti osoba s invaliditetom u sjedištu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) , prikazati hrvatski dokumentarni film "Skrivena strana medalja“ redateljice Antonije Dubravke Carnerud.

Skrivena strana medalja prati život Mihovila Španje, plivača koji je u dobi od šest mjeseci obolio od dječje paralize, a koji sa 26 medalja osvojenih na svjetskim i europskim prvenstvima te na Paraolimpijskim igrama nosi titulu najtrofejnijeg hrvatskog sportaša.

Ovo je prvenstveno njegova priča – od djetinjstva pa do današnjeg dana kada se kroz svoja unutarnja razmišljanja osvrće na vrijeme koje je prošlo, ali izražava i svoja mišljenja o situaciji u sportu, o politici oko sporta, o životu mladih danas, o obitelji, kao i o svojim strahovima te moralnim i drugim vrijednostima u koje vjeruje.

Film ujedno i postavlja platformu za raspravu o ekonomskoj uključivosti osoba s invaliditetom, a sam Mihovil Španja, kao gost EBRD-a,  sudjelovat će na događanju te podijeliti svoja iskustva s okupljenima. 

Ekonomska uključivost osoba s invaliditetom i ostalih manje zastupljenih skupina društva središnja je tema Strategije ekonomske uključivosti koju je Banka usvojila 2017. godine.

EBRD kroz spomenutu strategiju, kao društveno odgovorna institucija, želi osigurati da se kroz projekte koji se  financiraju iz sredstava banke omogući uključivanje manje zastupljenih skupina društva na tržište rada.  Banka smatra da je ekonomska uključivost jedna od ključnih odlika održivog tržišnog gospodarstva. 

U Hrvatskoj ima preko pola milijuna osoba invaliditetom od kojih je većina radno sposobna, ali im se rijetko pruža prilika da pokažu svoje sposobnosti i vještine. S ciljem podizanja svijesti o važnosti zapošljavanja  osoba s invaliditetom zaposlenici zagrebačkog ureda EBRD-a pokrenuli su inicijativu prikupljanja sredstava za nabavu specijalizirane informatičke i telekomunikacijske opreme namijenjene slijepim i slabovidnim osobama Udruge slijepih Grada Zagreb. 


Reci što misliš!