Sport

nogomet, europska liga

U finalu Europske lige Atletico Madrid i Marseille

U finalu Europske lige Atletico Madrid i Marseille
Kiko Huesca / EFE

U finalu Europske lige 16. svibnja u Lyonu igrat će Atletico Madrid i Olympique Marseille

Atletico je u uzvratnom susretu u Madridu pobijedio Arsenal 1-0 nakon što je prvi susret završio 1-1, dok je Marseille izborio finale nakon produžetaka upisavši poraz od RB Salzburga 1-2 nakon što je u prvom susretu slavio 2-0. Austrijski sastav je u 90 minuta izjednačio rezultat iz prve utakmice, no gosti su u produžetku zabili za prolaz.

Pogodak odluke u susretu igranom na stadionu Wanda Metropolitano postigao je Diego Costa u posljednjim trenucima prvog dijela nakon sjajne asistencije Antoinea Griezmanna.

U nastavku susreta Atletico je mogao zabiti i drugi gol, dok je Arsenal tijekom cijelog susreta uputio samo jedan udarac u okvir gola, no više nije bilo golova. Bila je to već 12. uzastopna domaća utakmica Atletica u svim natjecanjima u kojima nije primio gol. Susret je obilježila i teška ozljeda gostujućeg braniča Francuza Laurenta Koscielnyja koji je ozlijedio Ahilovu tetivu zbog čega će pauzirati nekoliko mjeseci, što znači da će propustiti svjetsko prvenstvo u Rusiji.

Šime Vrsaljko je u prvoj utakmici zaradio crveni karton već u 10. minuti utakmice i nije imao pravo nastupa, a utakmicu je s tribina pratio i Diego Simeone koji je u Londonu također, završio na 'hlađenju'.

Za Arsenea Wengera, koji se na kraju sezone poslije pune 22 godine oprašta od Arsenalove klupe, bio je to 250-ti susret na klupi 'topnika' u nekom od europskih klupskih natjecanja.

Pitanje drugog putnika u finale razriješeno je nakon produžetaka. RB Salzburg je anulirao zaostatak iz prve utakmice, ali nije izdržao do kraja. 

Austrijski prvak je stigao u vodstvo u 53. minuti golom Amadoua Haidare, a 12 minuta kasnije bilo je 2-0. Xaver Schlager je pucao, a Bouna Sarr skrenuo loptu u vlastitu mrežu. U 71. minuti Salzburg je imao i sjajnu priliku za 3-0, no udarac Hee-Chan Hwang je sjajno obranio Yohann Pele. Domaćin je mogao do gola i u 99. minuti kada je Duje Ćaleta-Car pucao glavom nakon ubačaja iz kornera, no Pele je još jednom sjajno reagirao.

Kada se već činilo kako će odlučivati jedanaesterci, OM je u 116. minuti zabio za plasman u finale. Payet je ubacio iz kornera, a Rolando zabio za 2-1. Dvije minute kasnije Salzburg je ostao s igračem manje nakon što je isključen Haidara.

Za Salzburg je cijeli susret igrao Ćaleta-Car, dok je Marin Pongračić ušao u igru u 97. minuti. Salzburg je ovom utakmicom produžio niz bez domaćeg poraza na 39 utakmica, no domaći igrači nisu imali previše razloga za zadovoljstvo. 

"Los Rojiblancosima" će to biti treće finale u ovom natjecanju, a u prethodna dva su slavili. Prije šest godina Atletico je u finalu u Bukureštu pobijedio Athletic Bilbao (3-0), dok je 2010. u Hamburgu slavio protiv Fulhama 2-1 nakon produžetaka.

OM je dva puta igrao u finalu Kupa Uefa i oba puta je upisao poraze - 1999. je izgubio od Parme (0-3), a 2004. od Valencije (0-2).


Reci što misliš!