Sport

Nogomet

Gavranović nakon katastrofalne pogreške Savvasa donio Dinamu Kup

Nogometaši Dinama pobjednici su Hrvatskog kupa nakon što su u finalnoj utakmici u Vinkovcima pobijedili Hajduk s 1-0 (-0).

Strijelac pogotka koji je donio dvostruku krunu Dinamu bio je Mario Gavranović u 55. minuti. Dinamu je to 15. naslov u Kupu, dok su Splićani ostali na šest osvojenih trofeja. Hajduk i Dinamo su po sedmi puta igrali za trofej Kupa, ali prvi put nakon čak devet godina. Splićani su slavili u prva tri, a Zagrepčani u zadnja četiri finala.

Finale u Vinkovcima bilo je ravnopravno i borbeno, a pobjednika je presudila velika pogreška Hajdukova igrača Savvasa, koji je u 55. minuti doslovce poklonio loptu Švicarcu Gavranoviću, koji je svladao inače vrlo dobrog vratara Dantea Stipica. Upravo je Stipica spašavao Splićane na početku utakmice, potom je Hajduk, kako se čini, dvaput oštećen u prvom dijelu, a kapetan Mijo Caktaš je pogodio i vratnicu. U drugom dijelu Splićani su u završnici propustili nekoliko prilika za izjednačenje, pa je Kup pripao Dinamu, čiji je trener Nenadu Bjelica tako osvojio trofej u tek drugoj utakmici na klupi prvaka.  

Dvoboj su obilježili i neredi navijača, Torcida je bacala baklje i sukobila se s policjom, dok su na drugoj strani BBB trgali stolice. Prije same utakmice u Vinkovcima nije bilo izgreda, navijači obje momčadi su u lijepom i prijateljskom ozračju stigli na stadion. 

Prvu veliku priliku ppropustio je Soudani u 13. minuti, ali je njegov udarac iz voleja iz velike blizine vratar Hajduka Stipica čudesno obranio. Stipica je i u 19. minuti obranio novi opasni udarac, ovog puta Ademija. U 23. minuti Said kreće sam prema vratima Dinama, ali je dosuđeno vrlo sporno zaleđe. U 30. minuti nova dvojbena situacija nakon što je Ademi srušio Gyursca, a sudac ponovno presuđuje u korist Dinama i daje žuti karton Mađaru. U 44. minuti najbolja prilika za Hajduk nakon što je Caktaš udarcem glavom s pet metara pogodio vratnicu, a u protunapadu je Stipica upisao još jednu veliku obranu zaustavivši udarac Hajrovića.   

Drugo poluvrijeme započelo je u znaku nereda na tribini s Hajdukovim navijačima, a u 55. minuti Dinamo je poveo nakon nevjerojatne pogreške Savvasa. Grk se spetljao i loptu mu je oduzeo Gavranović, koji je krenuo sam prema golu i prevario Stipicu. U 66. minuti novi prekid jer je Torcida bacala baklje na teren. 

U 75. minuti nakon ubačaja Gyurcsa Caktaš je s pet metara nogom prebacio vrata, a u 81. minuti udarac glavom Gavranovića odlazi tik pored vratnice. Tri minute prije kraja akcija Hajdukovih Mađara - Gyurcso je ubacio, a Futacs neometan s deset metara šalje loptu pored vratnice. U 88. minuti pokušava glavom i Portugalac Almeida, a u sudačkoj nadoknadi udarac Caktaša je u zadnji trenutak blokirao Lecjaks.  

DINAMO - HAJDUK 1-0

Pred 8200 gledatelja na stadionu HNK Cibalia sudio je Zebec iz Cestice. 

Strijelac: 1-0 Gavranović (55) 

DINAMO: Zagorac, Stojanović, Rrahmani, Perić, Lecjaks, Gojak, Ademi, Soudani (Benković, 89), Hajrović (Fiolić, 69); Olmo (Hodžić, 82), Gavranović
 
HAJDUK:Stipica, Radošević, Hamza (Almeida, 76), Gyurcso, Caktaš , Said (Futacs, 70), Nižić, Tičinović (Šego, 59), Fomitchow, Tudor, Savvas


Reci što misliš!