Sport

23. obljetnica smrti

Upaljene svijeće i položeni vijenci u spomen na Krešimira Ćosića

Upaljene svijeće i položeni vijenci u spomen na Krešimira Ćosića
Mate Krezić

Povodom 23. obljetnice smrti Krešimira Ćosića, delegacija Košarkaškog kluba Zadar, Sportskog centra Višnjik, predstavnici obitelji te mnogi drugi štovatelji Krešinog lika i djela, upalili su svijeće i položili vijence podno njegova spomenika

Delegaciju Košarkaškog kluba Zadar predvodio je direktor Željko Žilavec koji nam je kazao: 

23. obljetnica smrti Krešimira Ćosića Obilježena 23. obljetnica smrti košarkaškog velikana Krešimira Ćosića

"Velika mi je čast što smo se u velikom broju okupili povodom obljetnice smrti našeg Kreše. Ovdje su i predstavnici uprave, omladinskog pogona te prve momčadi, što znači da klub vodi računa o svojoj legendi. Očito je da su svi od malih nogu upoznati s imenom koje krasi i našu dvoranu. Iskreno se nadam da ćemo s našim požrtvovnim radom jednoga dana imati nekog novog Krešu u našim redovima."

Krešo je preminuo na današnji dan prije 23 godine u Baltimoreu nakon duge i teške bolesti.

Krešimir Ćosić rođen je 26. studenog 1948. godine u Zagrebu, ali je odrastao u malenoj Dobropoljani na otoku Pašmanu. Kao dječaka od šest-sedam godina zvali su ga "duja baštoni" jer je bio mršav, visok i krakat.

Nakon što je u Zadru već ostavio duboki trag, Krešo se uputio u SAD gdje je nastupa na sveučilištu Brigham Young, a potom je postao i prvi neamerički košarkaš izabran na NBA draftu. Godine 1972. Portland Trail Blazers su ga izabrali kao broj 1 u 10. rundi drafta. Zatim je sljedeće godine izabran je od Los Angeles Lakersa u 5. rundi kao 15. izbor drafta. Iz tog vremena datira legendarna Krešina izjava "Zovu me Lakersi, ali zove i Zadar". I dakako, vratio se u Zadar s kojim je ukupno osvojio 5 naslova prvaka bivše Jugoslavije.

Uvršten je, 1996. godine, u prestižnu Kuću slavnih košarkaša (Basketball Hall of Fame), i to kao tek treći ne-amerikanac u povijesti, čime je američka javnost priznala veličinu i trag koji je ostavio na kontinentu koji je ujedno i kolijevka košarkaške igre.

Danas prelijepa sportska dvorana u Zadru nosi njegovo ime, u kojoj umirovljen ponosno sa svoda visi Krešin dres s brojem 11.


Reci što misliš!