Sport

Nogomet, SP 2018.

Ljepotica prvenstva: Tri gola Ronalda, preokreti i na kraju remi Portugala i Španjolske

Ljepotica prvenstva: Tri gola Ronalda, preokreti i na kraju remi Portugala i Španjolske
AP Images

U utakmici 1. kola B skupine Svjetskog prvenstva u Sočiju nogometaši Španjolske i Portugala su odigrali 3-3 (1-2). U odličnoj i uzbudljivoj utakmici europski prvaci Portugalci su dvaput vodili, a na kraju su se dvije minute prije kraja spasili poraza predivnim golom trostrukog strijelca Cristiana Ronalda.

Portugal je poveo već u 4. minuti iz penala kojeg je izborio i realizirao Cristiano Ronaldo. Ronaldo je pao u kaznenom prostoru nakon što je okrznuo nogu Nacha. Izgledalo je kao da je išao na iznuđivanje penala, na što su suca upozoravali španjolski igrači. No, talijanski sudac Rocchi bio je neumoljiv i dosudio je penal za Portugal.
 
 Nakon vodstva Portugal se povukao i prepustio je inicijativu Španjolcima. I vrlo brzo, u 10. minuti, David Silva se našao u odličnoj prigodi, ali traljavo je pucao sa 12 metara. Novu prigodu David Silva je imao 21. minuti, ali je njegov udarac blokirao portugalski branič.

Već u sljedećoj minuti opasan kontranapad Portugala, Cristiano Ronaldo je uposlio Guedesa, koji se je spetljao u odlučujućem trenutku.

Španjolska je izjednačila u 24. minuti. Sergio Busquets je dugom loptom uposlio Diego Costu, koji je bio okružen trojicom protivničkih igrača, ali se je odlično snašao, te je pogodio mrežu. No, i ovom pogotku je prethodila sporna situacija, jer je Diego Costa prilikom primanja lopte udario laktom u glavu svog čuvara Pepea, koji se je srušio na travnjak.
 
 Dvije minute kasnije Španjolska je mogla povesti. Isco pogađa gredu, a lopta se od gol-crte odbija u teren i Portugalci uspijevaju rasčistiti situaciju. Nova prilika za vodstvo Španjolske ukazala se u 35. minuti, no Iniesta sa sedam metara iskosa puca pored gola.
 
Kazna za promašene prigode stigla je u 44. minuti. Ronaldov udarac sa vrha kaznenog prostora išao je ravno u ruke vratara De Gee, ali on je napravio nevjerojatnu pogrešku i lopta mu je "kroz ruke" izmigoljila u mrežu za novo vodstvo Portugala.
 
Nakon umirujućih deset minuta drugog poluvremena Španjolska je napravila preokret u razmaku od tri minute. Španjolska je uspjela poravnati u 55. minuti iz prekida. David Silva je iz slobodnog udarca ubacio na drugu stativu, Busquets je glavom loptu spustio u peterac, a Diego Costa je opet strijelac.
 
Tri minute kasnije Španjolci već vode. Nakon duge akcije lopta je došla do braniča Nacha, koji odličnim poluvolejem sa 17 metara pogađa stativu, a lopta se od vratnice odbija u mrežu za vodstvo Španolske 3-2.
 
Iako je preokret Španjolcima donio psihološku prednost, Portugalci su se ipak uspjeli vratiti. U 88. minuti Cristiano Ronaldo upisuje hat-trick, pogodivši iz slobodnog udarca sa 20 metara za 3-3.
 
Nakon toga, još dvije prigode za Portugal u sudačkoj nadoknadi. Udarac Quaresme je blokran, a Ronaldo glavom puca pored gola.
 
Ranije je u ovoj skupini Iran pobijedio Maroko s 1-0 autogolom Aziza Bouhaddouza u petoj minuti sudačke nadoknade. U 2. kolu 20. lipnja igraju Portugal - Maroko i Španjolska - Iran.

PORTUGAL - ŠPANJOLSKA  3-3

PORTUGAL: Rui Patricio, Cédric, Pepe, Fonte, Guerreiro, Bernardo Silva (Quaresma, 69), William Carvalho, Moutinho, Bruno Fernandes (Joao Mario, 68), Guedes (Andre Silva, 80), Cristiano Ronaldo.

ŠPANJOLSKA: De Gea, Nacho, Piqué, Ramos, Alba, Koke, Busquets, Silva (Lucas Vazquez, 86), Isco, Iniesta (Alcantara, 70), Diego Costa (Aspas, 77).
 
STRIJELCI: 1-0 Cristiano Ronaldo (4-pen), 1-1 Diego Costa (24), 2-1 Cristiano Ronaldo (44), 2-2 Diego Costa (55), 2-3 Nacho (58), 3-3 Cristiano Ronaldo (88).
 
SUDAC: Gianluca Rocchi (ITA)
 
STADION: Olimpijski stadion u Sočiju
 
GLEDATELJA: 44.000


Reci što misliš!