Sport

prijavite se!

Besplatna škola veslanja za zadarske osnovnoškolce

Besplatna škola veslanja za zadarske osnovnoškolce
Ivan Grancarić / VK Jadran

Športska zajednica Grada Zadra u suradnji s klubovima organizira besplatne ljetne športske aktivnosti za učenike i učenice od 5. – 8. razreda osnovne škole

Škola veslanja  – Veslački klub Jadran

Treninzi se održavaju u prostorijama kluba, Veslački dom, Obala kneza Branimira 6a

Termin: 15.07. – 15.08. PON-SRI-PET od 9:00 h – 10:30 h

KONTAKT: Petar Milin 091/521-1109

Zašto veslati?

Ako želiš steći nove prijatelje, radne navike, upornost, mentalnu snagu te zdravo živjeti onda je veslanje pravi sport za tebe! 

Veslanjem koristiš sve važnije tjelesne skupine mišića od nogu, ruku, leđa, trbuha do stražnjice, što čini veslanje kompletnom vježbom. 

Veslanjem koristiš i mišiće u širokom opsegu pokreta, većem nego li u većini ostalih sportova, čime dobivaš na fleksibilnosti i pokretljivosti, a u preciznim i ritmičnim kretnjama vrlo je mala mogućnost ozljeda.

Ukratko o veslanju

Veslanje je standardni olimpijski sport koji po strukturi pokreta spada u monostrukturalne cikličke sportove, a prema energetskoj zahtjevnosti u aerobno - anaerobne sportove.

Za dostizanje vrhunskih rezultata potreban je višegodišnji proces programiranog treninga gdje su uključeni svi potrebni elementi koji uključuju primarno tehniku te psihofizičku pripremljenost. U veslanju postoje kategorije teških i lakih veslača, a discipline se dijele u dvije grane:

Rimen discipline - svaki veslač vesla samo s jednim veslom, a može biti lijevi ili desni, ovisno o tome na koju stranu ide lopata njegovog vesla. Olimpijske discipline u rimen veslanju su: dvojac bez kormilara (2-), četverac bez kormilara (4-), osmerac s kormilarom (8+). Neolimpijske rimen discipline su: dvojac s kormilarom (2+), četverac s kormilarom (4+)

Skul discipline ili discipline na pariće - svaki veslač vesla s dva vesla, odnosno sa po jednim veslom u svakoj ruci. Olimpijske discipline na pariće su: samac ili skif (1x), dvojac na pariće (2x) i četverac na pariće ili četverac skull (4x)

Reci što misliš!