Sport

Nogomet, SP Rusija 2018.

Drugi o nama: Hrvatska je najljepša bajka Svjetskih prvenstava svih vremena

Drugi o nama: Hrvatska je najljepša bajka Svjetskih prvenstava svih vremena
Igor Kralj/PIXSELL

Strani mediji ne staju s pohvalama na račun hrvatske nogometne reprezentacije koja se na Svjetskom prvenstvu u Rusiji preko Engleske plasirala u finale. Vatreni su još samo jednu utakmicu udaljeni od nogometne besmrtnosti.

U finalu ih u nedjelju u 17 sati čeka Francuska koju mnogi smatraju favoritom. No, riječ je o finalu, jednoj utakmici u kojoj je sve moguće, što je upravo Hrvatska na ovom svjetskom prvenstvu već nekoliko puta dokazala.

Američke medije posebno je inspirirao uspjeh Hrvata na SP. Nakon teksta u New York Timesu, koji je malo koga ostavio ravnodušnim, ni bostonski The Atlantic nije ništa skromniji, prenosi 24sata.

Štoviše, oni idu čak toliko daleko da su Hrvatsku predstavili 'najljepšom bajkom svjetskih prvenstava svih vremena'.

Sami uvod teksta Franklin Foer, autor članka, posvetio je Engleskoj. 

'Engleska je rodno mjesto nogometa, ali i dramatične ironije. Već nekoliko desetljeća te su se dvije 'nacionalne tradicije' kod Engleza spojile u jednu. Uvijek je dosad sudbina koja je čekala englesku reprezentaciju bila vidljiva svima - osim samim Englezima. Zaslijepljena svojim trijumfom na Svjetskom prvenstvu 1966. godine, Engleska je postavljala standarde koje nikada ne bi mogla ostvariti. I koje, na koncu, nikada nije ostvarila. Međutim, vjesnici novog vremena donijeli su novu mladu ekipu koja je počela pobjeđivati. Zanos je bio sve veći pa je bilo neizbježno da Engleska bude kažnjena jer se prepustila pretjeranom samouvjerenju.

Do poluvremena Engleska je vodila igru ​​i čak  dominirala. Igrali su brzo i zapovijedali sredinom. Svaki udarac iz kuta ili slobodnog udarca činio se pametnom shemom, osmišljenom za izazivanje panike među hrvatskim igračima. I bilo je razloga vjerovati da je Hrvatska, nakon dvije uzastopne utakmice koju je završila tek nakon kaznenih udaraca, bila bez energije koja bi mogla potaknuti povratak. Upravo zato, moramo se pokloniti hrvatskoj, na kraju, zasluženoj pobjedi.

U Sjedinjenim Državama gotovo je četiri puta više neprijavljenih imigranata nego što je ukupna populacija Hrvatske. Kad bi se jedna Philadelphia odlučila odvojiti i započeti vlastiti narod, imala bi puno veće stanovništvo od Hrvata.

Svjetsko nogometno prvenstvo je povijesno gledajući - kartel u vlasništvu male šačice velikih industrijskih zemalja - a sada je Hrvatska na rubu da to 'razbije'.

Nogomet je u srži hrvatske nacionalne priče. Može se tvrditi da su balkanski ratovi iz 1990-ih, koji su kulminirali raspadom Jugoslavije i rođenjem nezavisne Hrvatske, započeli na nogometnoj utakmici. Ta se utakmica održavala u Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske, u proljeće 1990. godine. Huligani iz srbijanskog kluba Crvena zvezda Beograd potrčali su iz svog dijela stadiona prema hrvatskim navijačima Dinama i uzvikivali: 'Zagreb je srpski'. Tada su uslijedili veliki neredi, s ubodima, pucnjavama i desecima teških ozljeda. Ti su neredi zapravo nastali u sjedni prvih pravih izbora u Hrvatskoj nakon 50 godina, a pomogli su da hrvatski separatisti izvojevanu pobjedu. Drugim riječima, ta je utakmica zapravo pokrenula lanac događaja koji su kulminirali ovim finalom SP-a.

Jedna od zanimljivijih tema ovog turnira je kako se Balkanovi ratovi i dalje probijaju kroz vrijeme. Švicarska je bila nogometna ekipa  ispunjena izbjeglicama iz balkanske regije, kosovaca koji su svoje golove slavili nacionalističkim gestikulacijama zbog kojih su zaradili Fifinu opomenu i novčanu kaznu.

Luka Modrić, tolkienovski čarobnjak u hrvatskom srednjem redu, bio je i sam izbjeglica. Srpska milicija spalila je njegov obiteljski dom i ubila mu djeda i šest rođaka. Njegova je obitelj poslana s drugim izbjeglicama da žive u hotelu, gdje je igrao nogomet na parkiralištu. Ili primjerice Mario Mandžukić, koji je postigao gol za finale. Kao dijete, morao je zbog rata pobjeći u Njemačku.

Ipak, možda nema razloga pripisati polufinalnu pobjedu ovom njihovom tragičnom iskustvu. Urugvaj, druga sićušna zemlja, stalno uspijeva bez osjećaja povijesne misije ili potrebe za nacionalnim iskupljenjem. 

No, kao neutralan promatrač, uživam gledajući neočekivan, polagani marš Hrvatske kroz turnir i njezin uspjeh koji je kao priča o naciji koja je jedva uspjela preživjeti. Puno prije nego što je Engleska uspjela pobjeći od prokletstva visokih očekivanja, ovo je bila gomila djece koja je bježala od bombi, koja tada nisu imala mnogo razloga zbog kojih su mogli zamisliti svoj uspjeh. Činjenica da su sada zaradili mjesto u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva, unatoč svojoj veličini i nedavnoj prošlosti, ima sve elemente najljepše priče u povijesti nogometa uopće'.


Reci što misliš!