Sport

o važnosti bavljenja sportom

Županijski projekt "Budi aktivan, budi zdrav" predstavljen u Benkovcu

Županijski projekt

Na šetalištu kneza Branimira u Benkovcu predstavljen je projekt ˝Budi Aktivan, budi zdrav˝, a građani Benkovca imali su priliku saznati više informacija o samom projektu, ispuniti anketu ali i čuti kojim se sportskim aktivnostima mogu baviti u svome Gradu.

Tako su na predstavljanju projekta bili predstavnici iz  Atletskog sportskog kluba Benkovac i predstavnici Društva sportske rekreacije Media Luna  Benkovac.

- Naša udruga bavi se redovitim tjelesnim vježbanjem, nordijskim hodanjem i plesom. Organizirali smo nekoliko predavanja kojima želimo podići svjesnost o kretanju jer na kraju Bog nas je stvorio za kretanje a mi sve više sjedimo i mnoge bolesti nam dolaze upravo iz toga – rekla nam je Marija Bešlić, predsjednica Media Lune.

Najveći problemi s kojima se sportaši i rekreativci susreću u Benkovcu je nedostatak sportske infrastrukture, no unatoč tome neke sportske udruge imaju odlične rezultate.

- Vjerujemo da će naša Matea Čerina, dvostruka prvakinja Hrvatske i državna rekorderka u  kadetskoj konkurenciji na 60 i 100 metara te u skoku u dalj,  nastupiti na europskom prvenstvu u Mađarskoj. Već 12 godina provodimo projekt male škole atletike i taj projekt je iznjedrio i državne prvake, reprezentativce i rekordere. Svake godine kroz našu školu prođe oko osamdesetak djece i najveći problem nam je nepostojanje prave velike atletske staze – rekao nam je Mile Marić iz Atletskog kluba Benkovac.

Svi prolaznici na šetalištu mogli su od naše nutricionistice Antonele Režan saznati koje namirnice konzumirati u ove vruće ljetne dane, te kako pravilno jesti prije i nakon treninga. Također podijelila je nekoliko osnovnih savjeta uravnotežene prehrane.

- Prije treninga trebamo svakako paziti da prehranom osiguramo energiju potrebnu za obavljanje aktivnosti, dok nakon planirane aktivnosti trebamo prehranom nadoknaditi potrošenu energiju. Svakako u ove vruće ljetne dane preporučujem što više sezonskih namirnica poput svježeg voća i povrća i obavezno što više se hidratizirati, po mogućnosti nezaslađenim napitcima, najpoželjnije vodom te izbjegavati svakako gazirana, zaslađena pića i naravno alkohol – rekla nam je simpatična mlada nutricionistica.

Za kraj druženja u Benkovcu kineziolog Boris Kovačević iz Insanity kluba Zadar govorio je zašto je važno biti aktivan, te je svim prisutnima prezentirao nekoliko osnovnih elemenata s njihovih treninga koji su već zaludili Zadar. S obzirom na odlične reakcije prolaznika ne sumnjamo kako će ˝Zadarsko ludilo˝ ubrzo doći i do Benkovca.

Nakon predstavljanja projekta u Zadru, Biogradu i Benkovcu, vrhunac samog projekta predviđen je za idući tjedan u Zadru gdje će se održati panel diskusija na temu ˝Stanje i potrebe sporta u Zadarskoj županiji˝. 

Panel diskusija, na kojoj će sudjelovati sportski treneri, predsjednici sportskih udruga i sportski novinari, održat će se u četvrtak 19. srpnja u multimedijalnoj dvorani Kneževe palače s početkom u 20 sati. Moderator panel diskusije bit će Branko Tabak, glavni urednik sportskog portala basketball.hr i dugogodišnji sportski novinar.

Projekt ˝Budi Aktivan, budi zdrav˝  za cilj ima kroz interaktivnu anketu utvrditi navike u rekreaciji i bavljenju sportom stanovnika Zadarske županije, te osvijestiti žitelje Županije o važnosti bavljenja sportom.

Ispitivanje provodi Udruga kultura i razvoj u suradnji sa Zadarskom županijom a upitnik se može ispuniti na internetskoj stranici akcije budiaktivan.com. Sudjelovanje u upitniku je anonimno i dobrovoljno, a rezultati upitnika bit će podloga za izradu strategije razvoja sporta u Zadarskoj županiji.


Reci što misliš!