Sport

Tenis, Wimbledon 2018.

Kevin Anderson nakon šest i pol sati borbe prošao u finale Wimbledona

Kevin Anderson nakon šest i pol sati borbe prošao u finale Wimbledona
Glyn Kirk / AP

Iako se pretpostavljalo kako bi meč Kevina Andersona i Johna Isnera mogao biti dugotrajan, vjerojatno nitko nije očekivao da će trajati više od šest i pol sati.

antastičan meč imali smo prilike gledati u polufinalu Wimbledona. Osmi i deveti nositelj susreli su se na Centralnom terenu, a ono što je trebao biti uvod drugom meču, postalo je priča dana, a možda i priča cijelog Wimbledona. Kevin Anderson je nakon šest i pol sati i okruglih 50 gemova u posljednjem setu svladao devetog nositelja, Johna Isnera.

Počelo je prema očekivanju. Igrači nisu dolazili do breaka, iako je bilo nekoliko prilike, a odlični serveri odradili su posao prema planu. Set je otišao u tie-break koji je također bio napet. Prvi je do prednosti došao Isner, poveo sa 2:4, ali se Anderson brzo vratio. Iako je Amerikanac imao set loptu, Južnoafrikanac je bio smiren i s još jednim mini breakom došao do seta.

Drugi set - kopija prvog. Ponovno su servisi bili dobri, prilika za break još manje i rasplet gotovo isti. Novi tie-break, no ovoga puta puno bolja igra Isnera. Poveo je Amerikanac s 0:5 u 13. igri i povratka nije bilo. Uspio je malo smanjiti Anderson, doći na 3:5, ali više nije mogao. Isner je osvojio drugi set te poravnao rezultat, a koliko je meč već bio dugotrajan govori podatak da se već tada igralo okruglih 120 minuta.

Treći set bio je ponovno sličnog raspleta, ali drugačijeg i zanimljivijeg zapleta. Anderson je konačno razbio monotoniju i došao do breaka. Isneru je ponestalo koncentracije i Južnoafrikanac je poveo s 5:3. Imao je Anderson priliku da servira za set i ponovno povede, no Amerikanac se uspješno vratio. Čekali smo više od dva sata na break, a onda su dva došla u par minuta.

Set je ponovno otišao u 13. igru i ovoga puta napetosti nije nedostajalo. Svako malo je dolazilo do mini breaka. Nevjerojatno, ali osim ranog vodstva 0:2 Isnera, niti jedan tenisač do samoga kraja nije imao dva poena razlike. Igralo se poen za poen, no prvi je "puknuo" Anderson i Isner je s 11:13 slavio u tie-breaku.

Anderson je tražio i medicinski timeout, Isner je vodio s 1:2 u setovima te je izgledalo kao da će Amerikanac ući u svoje prvo finale Grand slama. Ipak, u četvrtom setu, Južnoafrikanac dolazi do breaka. Poveo je s 3:2, imao servis za potvrdu prednosti, no još jednom, Isner koristi jednu break loptu i vraća oduzeto. Južnoafrikanac je bolje izgledao u ovom setu i zasluženo je došao do breaka u devetom gemu. Imao je 40:0, tri set lopte za potvrdu seta, no ponovno je Isner bio opasan. Činilo se da će Južnoafrikanac još jednom pokleknuti, no ipak je uspio obraniti servis i sa 6:4 odvesti meč u peti set.

U peti set ušlo se s 3 sata i 46 minuta igre, no svima je bilo jasno kako pravi maraton tek slijedi. Neki su već počeli navijati i pisati kako nam slijedi još jedan Isnerov maraton, podsjećajući na onaj nevjerojatan meč Isnera i Nicolasa Mahuta iz 2010. koji je trajao više od 11 sati.

Nismo bili pretjerano daleko. Meč je svakim gemom izgledao kao onaj od prije osam godina. Oba tenisača sigurna na servisu, a jednako tako i oba preumorna da naprave veći pritisak na servis protivnika. Nitko ne želi pretjerano riskirati, pogotovo kada se debelo uđe u dvoznamenkasti broj gemova. Anderson je imao ogromnu šansu u 35. gemu. Imao je dvije break lopte, velike break lopte, no Isner se obranio.

Amerikanac to ipak nije uspio u 49. gemu. Južnoafrikanac je došao do 0:40 i spasa više nije bilo. Drugu break loptu je iskoristio i onda pun samopouzdanja okončao meč sigurnim servisom te sa 26:24 osvojio peti set. Set koji je trajao 2 sata i 55 minuta, više nego neki prijašnji polufinalni mečevi.

U finalu, ako uopće bude bio sposoban odigrati na visokom nivou, Anderson će igrati protiv pobjednika dvoboja Novaka Đokovića i Rafaela Nadala, a sudeći po kvaliteti obojice tenisača, taj meč bi također mogao završiti dugo iza ponoći. Isner nije prošao u svoje prvo finale, no barem može biti ponosan na jedno drugo, prilično impresivno postignuće.

Serviravši čak 53 as servisa u ovom meču, Isner je, kada se pribroje asevi iz prošlih mečeva došao do brojke od 214 aseva u turniru. Time je za jedan as srušio rekord koga drugoga nego Gorana Ivaniševića iz one legendarne 2001. godine.

Wimbledon, polufinale (m): 

Kevin Anderson (JAR, 8) - John Isner (SAD, 9) 7:6(6) (5)6:7 (9)6:7 6:4 26:24


Reci što misliš!