Sport

Doček za prvake

Francuzi sletjeli u Pariz

Francuzi sletjeli u Pariz
Igor Kralj/PIXSELL

Novi svjetski prvaci u nogometu, reprezentativci Francuske oko 17 sati sletjeli su u parišku zračnu luku.

Još na pisti vatrogasci su im priredili "vodeni pozdrav", a prvi su iz zrakoplova izašli kapetan Hugo Lloris i izbornik Didier Deschamps dok ih je pozdravila ministrica sporta Laura Flessel.

Reprezentativci su potom u autobusu krenuli prema aveniji Champs Elysees gdje ih čekaju navijači koji su se počeli okupljati još tijekom ranog poslijepodneva.

"Toliko smo ponosni na ovu momčad. Morali smo ih doći vidjeti, ali i pehar", kazala je 28-godišnja Priscilla Lagneaux.

"Ovo je sjajna zabava za našu lijepu Francusku... Moj otac mi je toliko pričao o '98. godini, a sada i ja mogu proživjeti veliko slavlje", izjavila je 16-godišnja Anna.

No, prije dolaska na balkon hotela Crillon s kojega će pozdraviti okupljene navijače, nogometaši moraju još i svratiti kod predsjednika Emanuela Macrona na službeno primanje.

Predsjednik Macron odlikovat će nogometaše najvišim francuskim odličjem, ordenom Legije časti. Točan datum uručenja ordena još nije poznat, a odluku je donio predsjednik. Istim su odličjem 1998. nagrađeni i tadašnji prvaci Svjetskoga nogometnog prvenstva, Francuzi, među kojima je bio aktualni izbornik francuske nogometne reprezentacije Didier Deschamps.

Orden francuskoga nacionalnog reda dodjeljuje se fizičkim i pravnim osobama kao priznanje za vojne ili civilne zasluge bez obzira na porijeklo, vjersku pripadnost ili mjesto rođenja (domovinu) primatelja u skladu s idejama Francuske revolucije pod uvjetom da je kandidat za odlikovanje privržen temeljnim idejama Francuske revolucije, a to su sloboda, jednakost i bratstvo.


Reci što misliš!