Sport

kontroverze

Komičar Trevor Noah brani šalu da je ''Afrika osvojila Svjetsko prvenstvo''

Komičar Trevor Noah brani šalu da je ''Afrika osvojila Svjetsko prvenstvo''
PROMO

Američki komičar južnoafričkog porijekla Trevor Noah branio je u četvrtak svoju šalu da je ''Afrika osvojila Svjetsko nogometno prvenstvo'', nakon što ga je kritizirao francuski diplomat

Komičar Daily Showa komentirao je u svojoj satiričnoj emisiji pobjedu Francuske nad Hrvatskom i osvajanje najvažnije nogometne nagrade.

Više od pola Francuske reprezentacije ima afričke korijene.

Francuski ambasador u SAD-u Gerard Araud optužio je komičara da negira njihovu ''francuskost'' tako što ih je nazvao Afrikancima, piše BBC.

''Ovo, čak i u šali, legitimira ideologiju da biti Francuz znači biti bijelac'', rekao je Araud u pismu Noahu.

''Školovani su u Francuskoj, ovdje su naučili igrati nogomet, i oni su Francuski građani. Oni su ponosni na svoju zemlju, Francusku!'', zaključio je veleposlanik.

Daily Show je objavio snimku na kojoj Noah čita pismo i otvoreno raspravlja o tome kako bi se trebao slaviti afrički identitet igrača.

Noah kaže kako razumije ambasadorovu perspektivu i drži da se njegov komentar mogao protumačiti kao ''pridruživanje napadu'' francuskih ultradesničara.

No, komičar je raspravu zaključio rekavši da se njegova izjava mora staviti u kontekst: ''Kada kažem da su 'Afrikanci', ne odričem im pravo na francuski identitet, nego ih samo uključujem u moj, afrički".'

Nijekanje te dualnosti je nešto s čime se nikako ne slažem, istaknuo je Noah.


Reci što misliš!