Sport

IFCA Grand Prix

Bol domaćin atraktivne regate za surfere

Bol domaćin atraktivne regate za surfere

U organizaciji Zoo Station Bola i Kluba jedrenja na dasci Podstrana Bol je ovoga tjedna domaćin IFCA Grand Prix regate, koja je ove godine ujedno Europsko prvenstvo za juniore i veterane.

IFCA, odnosno International Funboard class association, već petu godinu zaredom povjerio je jednu od svojih Grand Prix regata Bolu. Povjerenje u ovu destinaciju i domaćina stekli su nakon  dobro odrađenih natjecanja najviše razine – Europskog prvenstva 2014. i Svjetskog 2016. Funboard je daska na kojoj se jedri profesionalni tour, karakterizira je velika brzina, u idealnim uvjetima postiže i preko 30 čvorova brzine, odnosno više od 60 kilometara na sat. Na gotovo identičnoj dasci ruše se svjetski brzinski rekordi.

Bol se već odavno dokazao kao odlična destinacija za surfere, stoga ne čudi što se vraćaju svake godine i što se ovdje razvio specifični oblik adrenalinskog turizma.

- Već 19 godina organiziramo regate u Bolu, stekli smo iskustvo, i zadovoljni smo da petu godinu zaredom imamo natjecanje u kalendaru IFCA-e. Surferi znaju za Bol, znaju maestral koji se razvija preko Zlatnog rata, i mislim da taj potencijal u sportskom smislu još ne koristimo dovoljno, volio bih ovdje dovesti još veće regate – razmišlja organizator natjecanja Toni Bulić.

Na IFCA Grand Prix 2018. došlo je 58 natjecatelja iz 16 zemalja, uglavnom Europljani, ali i surferi iz Arube. Natjecanje je sinoć otvoreno, danas je neverijeme poremetilo plan, no regata traje do subote 18. kolovoza, tako da ima više nego dovoljno vremena da se odradi potrebni program. Jedri se tzv. slalom, U floti je i desetak hrvatskih surfera, među njima i trostruki olimpijac na dasci Luka Mratović, koji se upravo vratio sa Svjetskog prvenstva olimpijskih klasa u Aarhusu.

Dok je vjetar bio stabilan išao sam dobro, u nestabilnim uvjetima sam se tražio..uglavnom nisam razočaran, ali nije ispalo najbolje. I s ovim plasmanom u srebrnoj skupini bio sam u velikoj normi za Tokio 2020., dakle unutar 25 nacija, tako da se nadam da bi iduće godine u rujnu na Svjetskom prvenstvu u Italiji po četvrti put steći pravo nastupa na Olimpijskim igrama. Ići ćemo do rujna na više regata u Italiju, kako zbog mene tako i zbog Palme Čargo, koja vjerujem ima šansu u ženskoj konkurenciji – kaže Mratović.  

Ove sezone Mratović je jedrio i četiri regate pro toura u slalomu i tzv. foilu, za kojeg se očekuje da će biti olimpijska disciplina 2024.

Spremam se već za to, treba krenuti na vrijeme, tako da puno kombiniram funboard i olimpijski rs:x – zaključio je Luka.

U Bolu je naravno i hrvatski pro surfer Enrico Marotti, koji već nekoliko godina ozbiljno sudjeluje na touru. Prošle godine bio je na korak do elitnog topa 16, ove godine ozljeda ga je malo zaustavila i ovo mu je prva regata nakon ozljede gležnja. U Bolu je 2014. Marotti osvojio naslov europskog prvaka u slalomu. Djevojaka je u floti općenito malo, a hrvatsko ime broj jedan je Vedrana Brnčić.

Nadamo se klasičnom maestralu idućih dana!

 


Reci što misliš!