Sport

nogomet, prijateljske utakmice

Hrvatska po prvi puta zabila i ostala neporažena protiv Portugala

Hrvatska po prvi puta zabila i ostala neporažena protiv Portugala
AP Images

U prvom nastupu nakon svjetskog prvenstva na kojem je osvojila drugo mjesto, hrvatska nogometna reprezentacija je u Faru u prijateljskom susretu protiv Portugala odigrala 1-1 (1-1).

Hrvatska niti u petom međusobnom susretu nije uspjela pobijediti Portugal, a u četiri dosadašnja susreta upisali smo četiri poraza uz razliku pogodaka 0-7. Ovoga puta smo barem izvukli remi i postigli prvi pogodak.

Hrvatska je povela u 19. minuti golom Ivana Perišića koji je sjajno zabio s desetak metara nakon što se lopta odbila do njega. Domaćin je izjednačio u 32. minuti nakon što je Pizzi poslao precizan ubačaj u kazneni prostor, a Pepe sjajno skočio i glavom zabio za 1-1.

U nastavku susreta nije bilo pogodaka, a najbliže golu bili su domaćini u 77. minuti kada je Antonio Milić u svom debiju umalo pogodio vlastitu mrežu. Srećom, lopta je udarila u vratnicu.

Hrvatska reprezentacija je u Faro došla bez trojice igrača koji su se poslije Svjetskog prvenstva oprostili od nacionalnog dresa - Vedrana Ćorluke, Marija Mandžukića i Danijela Subašića, bez Ivana Rakitića, te ozlijeđenih i bolesnih Ivana Strinića, Dejana Lovrena, Ante Rebića i Andreja Kramarića. Kod Portugalaca je najveći izostanak bio onaj Cristiana Ronalda, a nisu igrala još osmorica igrača koji su nastupili na SP-u. Hrvatska i Portugal sastali su se dosad četiri puta i u sve su četiri dosadašnje utakmice pobijedili Portugalci, a "vatreni" im pritom nisu zabili gol.

Portugalci su bolje započeli utakmicu, a Lovre Kalinić je već u prvih deset minuta obranio šuteve Brume (3) i Bernarda Silve (10), dok je u 11. minuti preciznim udarcem s ruba kaznenog prostora pokušao Kovačić, ali se istakao portugalski vratar Rui Patricio. 

U 18. minuti Hrvatska je povela i postigla svoj prvi gol u prvom međusobnom susretu protiv Portugala. Kovačić je oduzeo loptu neopreznoj obrani domaćina, pronašao je Livaju, a ovaj pokušao uzvratiti dodavanjem Kovačiću, no loptu je odbio Cancelo ravno na nogu potpuno samog  Perišića, koji s desetak metara lako pogađa mrežu. U 32. minuti nakon kornera i ubacivanja Pizzija izjednačio je Pepe koji je nadskočio Vidu i udarcem glavom pogodio sami kut vrata. Dokraja prvog dijela se teže ozlijedio Vida i morao je napustiti igru, a Portugalci su imali veliku prevlast u posjedu lopte. 

U 48. minuti udarac s kuta izveo je Modrić, a Perišićev udarac glavom odlazi ravno u vratara.U 55. minuti iz igre je izašao najbolji igrač Europe i nedavnog SP-a Luka Modrić, a zamijenio ga je Mario Pašalić.  Zbog velikog broja zamjena igrača dvoboj u Farou se u drugom dijelu posve razvodnio, vratari skoro da nisu imali posla, sve do 78. minute kada su Portugalci pogodili vratnicu. Nakon greške Čopa, Portugalci su izveli brzi protunapad, a ubačenu loptu Antonio Milić je skrenuo u lijevu vratnicu, te su ga milimetri dijelili od autogola u svom premijernom nastupu za reprezentaciju. 

U utorak će Hrvatska imati premijerni nastup u Ligi nacija u Elcheu protiv Španjolske. 


Reci što misliš!