Sport

u lov na medalju

Završnica europskog jet ski natjecanja na Viru

Završnica europskog jet ski natjecanja na Viru

Nova sezona „Alpe Adria Jet Ski Toura“ ponovno svoju veliku završnicu ima na otoku Viru: od petka 14. rujna do nedjelje 16. rujna najbolji europski jet piloti borit će se za medalje i trofeje, a sudeći prema trenutnom stanju i poretku u disciplinama, čeka nas dosad najneizvjesnija završnica.

Bit će to već četvrto uzastopno gostovanje morskog oktanskog cirkusa na otoku koji se pokazao najboljim izborom za finalna nadmetanja, a ambijent plažnog amfiteatra na Jadru daleko najljepšom i za gledatelje najprivlačnijom pozornicom. Već nakon prvog izdanja „Alpe Adria“ 2015. godine iz organizacije jet ski natjecanja poručili su kako je riječ o „sjajnoj, perfektnoj plaži za utrke“ te da je virsko finale sezone „dodatna dimenzija Alpe Adria Toura“.

Tako se jutro uoči prvog službenog popodnevnog treninga i dan pred početak subotnjih utrka, uz plažu Jadro polako stvara prepoznatljivi ambijent. Prvi piloti već su došli još u četvrtak kroz jutro, a do večeri su pristigli više-manje svi od 70-ak natjecatelja sa svojim timovima, obiteljima i prijateljima. Sve skupa, na potezu od plaže Jadro do uvale Radovanjica smjestit će se 300-tinjak ljudi, pa će sve biti u znaku, bojama i oktanima nadolazećih finalnih jet utrka.

- Uredili smo plažu i postavili bove za natjecanje, kao i morske startne oznake. Još se sređuju neki organizacijski detalji, ali će do početka utrka sve biti spremno - kaže Nina Peroš, event menadžerica destinacijske kompanije „Vir turizam“ koja je suorganizator i logistička podrška finala „Alpe Adria Toura“. Sponzor natjecanja je Općina Vir, a potporu ovoj atraktivnoj trodnevnoj manifestaciji pruža i kompletni općinski sustav s komunalnim poduzećima.  

Današnji dan otvorit će službeni trening pilota u 15 sati, dok će subota tijekom jutra proteći u drugom treningu u 10 sati i potom od 13 sati u utrkama po klasama. Subota će ponuditi i amatersku utrku za koju je prijavljeno desetak pilota, uglavnom s Vira, a nedjelja je dan konačnog raspleta sezone s utrkama od 11 sati.     

Iako najbolji hrvatski jet pilot Slaven Ivančić dosad na Viru nije imao previše uspjeha, uglavnom zbog iscrpljujućih organizacijskih obaveza ili problema s jetom, ovogodišnje finalne utrke mogu ga promovirati u jednog od osvajača medalja.

U klasi Ski GP 2 nakon utrka u Fažani, talijanskom Caorleu, Mariboru u Sloveniji, potom austrijskom Pochlarnu i češkoj destinaciji Jedovnice, Ivančić ima 112 bodova na 2. mjestu, odmah iza vodećeg Nijemca Philipa Salobira s dostižnih 129 bodova. Slaven u klasi GP1 također lovi medalju jer sa 6. pozicije i 105 dosad osvojenih bodova ima samo 7 bodova manje od trećeplasiranog Norvežanina Ulrika Berntsena.

Nekadašnji svjetski prvak s ljetnom virskom adresom tako bi ostvario davnu želju: popeti se na postolje na najdražem otoku. U šansi za medalju je i drugi dugogodišnji posjetitelj i stanovnik Vira, motociklistički as i jet pilot Tihomir Kotarski, koju u GP4 klasi na posljednjoj stanici jet toura lovi medalju s 5. pozicije. Kotarski ima 82 boda, a trenutno trećeplasirani Mel Kowalczyk iz Njemačke 13 više, ukupno 95. Hrvat Simon Buntak u istoj klasi s 9. pozicije uz 36 osvojenih bodova gleda na rasplet sezone, no bez izgleda za postolje.

Buntak je ove sezone nastupao i u klasi Runabout GP3, baš kao i Karlo Možnik te Kotarski, ali bez velikih uspjeha. Bodove je još osvajao Vito Obrovac u klasi Ski Novice Stock, dok je konkretnija bila Jasmina Kelava u klasi Ski Ladies GP1 trenutno na 5. mjestu ukupnog poretka sa 68 bodova, ili 11 manje od trećeplasirane Estonke Katrin Nilbe. Kao na prvom izdanju „Alpe Adria Jet Ski Toura“ s dva pilota iz hrvatskog tima na postoljima, i ova bi završnica sezone mogla domaćim natjecateljima donijeti medalje i trofeje.   

Najviše sreće na svim dosadašnjim utrkama „Alpe Adria Jet Ski Toura“ od hrvatskih natjecatelja imao je Karlo Brezni koji je u Novice Stock klasi osvojio zlato 2015., kao i srebro u Ski PRO-AM Stock klasi. Broncu je uzeo u Stock Lites klasi. Slovenac s hrvatskim oktanima Tomaž Kete vozio je 2015. kao hrvatski pilot pa je njegov trijumf u Limited klasi također veliki uspjeh, a srebro mu je pripalo u klasi GP.  

14 GODINA »ALPE ADRIA JET SKI TOURA«

Čelnici nacionalnih jet ski saveza Hrvatske, Slovenije, Austrije i Italije okupili su se prije 14 godina te osmislili natjecanje koje je jet sport trebalo izvući iz krize. Dogovor je bio kako će sve zemlje organizirati jednu utrku, osim Hrvatske s dvije utrke, čime se pored koncentracije veće kvalitete uspjela i održati brojnost natjecatelja na utrkama.

„Alpe Adria Jet Ski Tour“ startao je 2005. godine s premijernom sezonom, a dosad su nastupali piloti iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije, Češke, Francuske, Švedske, Norveške, Poljske, Estonije, Švicarske, Mađarske, Njemačke, Slovačke, Srbije, Crne Gore i drugih zemalja.

Prvo virsko finale prije tri godine dalo je muške i ženske pobjednike u 13 kategorija: od najjačih utrka klase GP i Limited do Stock kategorije, Lites ili posebno atraktivne Freestyle kategorije.

 


Reci što misliš!