Sport

šc višnjik

Davis Cup: Ćorić opravdao ulogu favorita, Hrvatska - SAD 1-0!

Davis Cup: Ćorić opravdao ulogu favorita, Hrvatska - SAD 1-0!
Hrvoje Jelavić/ PIXSELL

Borna je svoj prvi zadarski test položio s odličnim, a u našem se taboru nadaju da će se njegovi suigrači, Marin Čilić u petak te Ivan Dodig i Mate Pavić u subotu, potruditi da do drugog testa i ne dođe.

Hrvatska Davis Cup reprezentacija za korak je bliže svom trećem plasmanu u finale, nakon što je u prvom meču polufinalnog dvoboja s reprezentacijom SAD-a, odigranom u petak na zadarskom Višnjiku, Borna Ćorić je za dva sata i 24 minute pobijedio Stevea Johnsona sa 6-4, 7-6 (4), 6-3.    

Otvorenje polufinalnog susreta Davis Cupa između Hrvatske i SAD-a Otvorenje polufinalnog susreta Davis Cupa između Hrvatske i SAD-a

Bolje otvaranje na zemljanoj podlozi montažnog stadiona, posebno izgrađenog za ovaj dvoboj, u hrvatskom taboru nisu mogli poželjeti.

Ćorić je opravdao ulogu favorita i uzvratio Johnsonu za prošlogodišnji poraz u 2. kolu Roland Garrosa, a bez obzira na rani početak meča već od prvog poena je na tribinama bilo više od 5000 gledatelja, od kojih je velika većina svojom podrškom gurala Bornu Ćorića prema pobjedi.

'Breakom' za 2-1 u prvom setu 21-godišnji hrvatski reprezentativac je došao do prednosti koju je čvrsto držao, ostavljajući 28-godišnjeg Johsona bez prilike za povratak u set. Unatoč razlici u godinama, iskustvo igranja u Davis Cupu bila je na strani Borne Ćorića, što se moglo osjetiti i u Johnsonovoj igri.

Naime, nedolaskom Johna Isnera i Jacka Socka u Zadar, Johnson je postao prvim igračem među izabranicima Jima Couriera, a sve do dvoboja s Ćorićem nije odigrao 'živi meč' u Davis Cupu. Ćorić je koristio Johnsonovu lošiju stranu i preko njegova bekenda gradio put prema pobjedi.

Za brz završetak dvoboja ključan je bio drugi set koji je Ćorić otvorio 'breakom', ali je ipak u šestom gemu dopustio Amerikancu povratak do 3-3. Uz jednu Ćorićevu neiskorištenu 'break-loptu' u devetom gemu, tenisači su došli do odluke u 'tie-breaku'. Johnson je imao prednost 4-3 i dva servisa, ali je na tome i ostao. Sa četiri uzastopna poena naš je reprezentativac došao do prednosti od dva seta, digao navijače na noge i dodatno spustio razinu samopouzdanja suparnika.

Kao u prvom setu, Ćoriću je još jedan 'break' u trećem setu bio dovoljan za ukupan trijumf. Nakon dva sata i 24 minute, kad je Johnson promašio retern na prvu meč-loptu, slavlje je moglo početi. Ćorićeve ruke su završile u zraku, limena glazba je zasvirala "večeras je naša fešta", a Hrvatska je stigla na korak bliže konačnom cilju na Višnjiku - trećem plasmanu u finale Davis Cupa.

Ćorić je za pobjedu osvojio 81 % poena na svom prvom servisu koje je pogađao sa 61 % preciznosti. Naš je tenisač zaradio i visokih 66 % poena na drugom servisu, a od osam prilika za 'break' realizirao je tri. Johnson je imao jednu i tu je iskosristio, ali kod njega je najveći problem bila realizacija drugog servisa (32 %).

Hrvatski tenisač je iskoristio uvjete i podlogu, na kojoj je njegova nadmoć u odnosu na 30. tenisača svijeta još više došla do izražaja.

Borna je svoj prvi zadarski test položio s odličnim, a u našem se taboru nadaju da će se njegovi suigrači, Marin Čilić u petak te Ivan Dodig i Mate Pavić u subotu, potruditi da do drugog testa i ne dođe.

Budu li na istoj razini na kojoj je bio Ćorić, Hrvatska bi doista mogla već u subotu slaviti plasman u finale.     

HRVATSKA - SAD 1-0

Borna Ćorić - Steve Johnson 6-4, 7-6 (4), 6-3


Reci što misliš!