Sport

košarka, kvalifikacije za sp 2019

Hrvatski košarkaši propustili priliku za preokret protiv Litve

Hrvatski košarkaši propustili priliku za preokret protiv Litve
Davor Javorovic/PIXSELL

Hrvatska muška košarkaška reprezentacija u susretu je 1. kola drugog kruga kvalifikacija za Svjetsko prvenstvu koje će se sljedeće godine održati u Kini izgubila u Osijeku od Litve s 83-84 (21-21, 15-22, 19-20, 28-21) i tako uvelike smanjila izglede za plasman na SP.

Bojan Bogdanović je s 22 koša bio najefikasniji u sastavu Hrvatske, Dario Šarić je dodao 19, dok su Litvu predvodili Eimantas Bendzius sa 16 i Mantas Kalnietis s 15 pogodaka.

Iako je Hrvatska u svojim redovima imala dvojicu svojih najboljih igrača Bojana Bogdanovića i Darija Šarića, a pod obručima je imala dvojicu potentnih mladih centara Ivicu Zupca i Antu Tonija Žižića, dok je Litva doputovala bez svojih dvojice najboljih visokih igrača Jonasa Valančiunasa i Domantasa Sabonisa, Hrvatska nije uspjela doći do nasušno potrebne pobjede.

Tijekom većeg dijela prvog poluvremena hrvatske igrače nije služio šut, posebice Bojana Bogdanovića koji je promašio svih svojih osam prvih pokušaja, dok je Litva uspijevala održavati prednost zahvaljujući preciznom šutu za tricu, ponajprije preko Eimantasa Bendziusa i Adasa Juskevičiusa. Litva je pred kraj prvoga poluvremena vodila s 41-29 da bi potom Bogdanović uspio postići pet poena i približiti Hrvatsku.

U trećoj četvrtini Bogdanović je bio sjajan, ubacio je 15 koševa bez promašaja, ali se u sastavu Litve probudio Mantas Kalnietis pa se litvanska prednost nije smanjivala. Kada se Hrvatska udarom 10-1 uspjela sredinom četvrte četvrtine približila na 70-71 činilo se kako bi moglo doći do preokreta, ali u sljedećem je napadu Bogdanović ishitreno promašio tricu.

Minutu prije kraja bilo je 73-75, a Hrvatska je nakon minute odmora imala loptu ispod litvanskog koša. Nažalost, lošim dodavanjem lopta je izgubljena da bi Kalnietis odmah potom pogodio tricu kojom je Litva povela s pet razlike. U samoj završnici dvoboja Hrvatska je zabijala trice, ali Litva je bila precizna s linije slobodnih bacanja i tako održavala prednost. Četiri sekunde prije kraja Kalnietis je pogodio jedno od dva slobodna bacanja kojima je doveo Litvu u nedostižno vodstvo 84-80, pa je trica Krunoslava Simona sa zvukom sirene samo ublažila poraz.

Hrvatska tri kola prije kraja kvalifikacija ima omjer pobjeda i poraza 3-4 te još samo teoretske izglede za plasman na SP, dok je Litva s omjerom 7-0 praktički siguran sudionik svjetske smotre. Naime, druga Italija je na omjeru 5-2, a plasman u Kinu osigurat će prve dvije reprezentacije.

Hrvatska će za tri dana gostovati kod Poljske u Gdanjsku.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti