Sport

#jockerzovi

Čudesni Borna Ćorić odveo Hrvatsku u finale Davis Cupa

Po treći put u karijeri Borna Ćorić dobio je odlučujući, peti meč i odveo Hrvatsku u finale Davis Cupa, nakon što je s Amerikancem Francesom Tiafoeom vodio četverosatnu bitku te nadoknadio zaostatak od 1-2 u setovima za konačan trijumf 6-7 (0), 6-1, 6-7 (11), 6-1, 6-3.

Borna Ćorić je znao što ga čeka. Prošao je to već u 2016. godini. Peti meč u 1. kolu protiv Belgije i peti meč na 2-2 u četvrtfinalu protiv SAD-a. Oba puta nije ostavio ni gram šanse svojim suparnicima, Kimmeru Coppejansu u Liegeu i Jacku Socku u Portlandu.

Slavlje hrvatskih tenisača nakon pobjede nad SAD-om Slavlje hrvatskih tenisača nakon pobjede nad SAD-om

U Zadru je protiv sebe imao 20-godišnjeg Francesa Tiafoea, koji je u Zadru debitirao za američku Davis Cup reprezentaciju. Tiafoe je na Višnjiku bio u istoj situaciji u kojoj je Ćorić bio prije dvije godine. Njegova se reprezentacija vratila iz ponora, iz nemoguće situacije došla do meča odluke u kojem je Tiafoe mogao biti samo junak, nikako tragičar. Borna Ćorić je imao puno više za izgubiti.

S tim bremenom na leđima, loše je počeo meč. Gubio je 4-1, ali se vratio 'breakom' u sedmom gemu. 'Tie-break' je odlučivao o važnoj startnoj prednosti. Ćorić ga nije mogao lošije odigrati i ostao je bez poena.

No, od borca kakav je Borna, znali smo da možemo očekivati protuudar. Vratio se moćno, uvjerljivo, bio kontrolirano agresivan. Paradoksalno, ali u drugom setu, koji je završio 6-1 za našeg tenisača, Borna je pogađao prvi servis sa 33 % preciznosti. No, na drugom je servisu osvojio 10 od 14 poena, a reternima prisiljavao Tiafoea na konstantnu defenzivu.

Takva igra je Ćoriću donijela i vodstvo 5-1 u trećem setu. U sedmom i devetom gemu je propustio 0-30 na servis Amerikanca, u osmom i desetom  je osvojio svega tri poena na početnom udarcu. Opet je 'tie-break' odlučivao o prednosti. Odigrali su 24 poena, gubili poene na servisu i osvajali na suparnikov početni udarac. Ćorić je propustio dvije set-lopte kod 6-5 i 8-7. Tiafoe je iskoristio petu priliku za vodstvo 2-1 u setovima.

Davis Cup: Borna Ćorić - Frances Tiafoe Davis Cup: Borna Ćorić - Frances Tiafoe 3-2

Ćorić je nakon dramatično izgubljene prilike i kontrole meča uzeo predah, potražio mir u svlačionici pokraj montažnog stadiona na kojem je ostalo manje gledatelja nego što ih je bilo u petak u 11 sati, kad je Ćorić krenuo po prvi bod u meču protiv Stevea Johnsona.  

Ostali su samo najuporniji, najsnažniji i najglasniji. Upravo onakvi kakve je Borna trebao. Stizala je i konstantna glasna podrška s naše klupe, a Mate Pavić se prometnuo u vođu navijača.

Ono što nije uspio u trećem, Ćorić je napravio u četvrtom setu. Kad je dolazio u priliku slomiti Tiafoea, više ih nije rasipao. Istina, trebalo mu je 40 minuta za set koji je završio 6-1, ali ostvario je prvi dio zadatka.

U 18 sati i 21 minutu, dok se većina turista skupljala kod zadarskih znamenitosti, Morskih orgulja i Pozdrava suncu, kako bi uživali u još jednom spektakularnom zalasku, Borna Ćorić i Frances Tiafoe su došli do seta u kojem ulog nije mogao biti veći - finale Davis Cupa.

U drugom gemu Borna je izvukao 15-40, nanizao četiri poena i osvojio gem. U petom je došao do 'breaka'. Mučio se za potvrdu, ali nije dopustio Tiafoeu da dođe do prilike za 'break'. Izvukao je dva asa za kraj gema i vodstvo 4-2.

Nakon četiri sata i šest minuta igre Borna Ćorić je došao do prve meč-lopte. Hrabro, čvrsto i agresivno odigrao je četiri poena i od 40-15 stigao do velike, najveće pobjede u Davis Cup nastupima.

Sa zadnjim zrakama sunca, kad je prijetio i prekid dvoboja zbog mraka, hrvatski tenisači su 'odjahali' kao pobjednici prema finalu Davis Cupa. Od 23. do 25. studenog u Francuskoj će tražiti put prema drugom trijumfu, kako bi ostali upisani kao posljednji osvajači 'pravog' Davis Cupa prije nego što ga pretvore u Svjetski teniski kup.

HRVATSKA - SAD 3-2

Borna Ćorić - Steve Johnson 6-4, 7-6 (4), 6-3
Marin Čilić - Frances Tiafoe 6-1, 6-3, 7-6 (5)
Ivan Dodig / Mate Pavić -Mike Bryan / Ryan Harrison 5-7, 6-7 (6), 6-1, 7-6 (5), 6-7 (5)
Marin Čilić - Sam Querrey 7-6 (2), 6-7 (6), 3-6, 4-6
Borna Ćorić - Frances Tiafoe 6-7 (0), 6-1, 6-7 (11), 6-1, 6-3


Reci što misliš!