Sport

zadarsko slavlje vodi u francusku

Davis Cup: Francuzi 24. rujna objavljuju gdje će se igrati finale

Davis Cup: Francuzi 24. rujna objavljuju gdje će se igrati finale
Hrvoje Jelavić/ PIXSELL

Grad domaćin finala Davis Cupa, u kojem će se od 23. do 25. studenoga za trofej boriti tenisači Francuske i Hrvatske, bit će obznanjen 24. rujna, objavili su u ponedjeljak iz Francuskog teniskog saveza (FFT),

Prema neslužbenim informacijama glavni favorit je Lille, u kojem su Francuzi prošle godine pobijedili Belgiju i po deseti put osvojili Davis Cup. Jedini potencijalni problem oko izbora Lillea i igranja na stadionu Pierre Mauroy, koji se pomičnim krovom pretvara u dvoranu, jest ragbi utakmica koja je na rasporedu tjedan dana prije finala Davis Cupa pa bi to Francuzima onemogućilo postavljanje zemljane podloge, požele li na njoj ugostiti Hrvatsku.  

Za Francuze, koji su branitelji naslova, ovo će biti 19. finale u kojem imaju priliku ponoviti uspjeh generacije "mušketira" iz 1931. i 1932. godine, kad su pobjednički pehar osvajali Henri Cochet, Jean Borotra, Jacques Brugnon i Rene Lacoste.

Francuzima će to ujedno biti i treće finala u posljednjih pet izdanja Davis Cupa.

Hrvatskim tenisačima će to biti treće finale u povijesti, a drugo u posljednja tri izdanja. Ivan Ljubičić i Mario Ančić donijeli su Hrvatskoj pehar 2005. na gostovanju u Bratislavi, a Marin Čilić, Ivo Karlović i Ivan Dodig nisu uspjeli pobijediti Argentinu predvođenu Juanom Martinom del Potrom 2016. u zagrebačkoj Areni.

Oba ta meča igrana su u dvorani na tvrdoj podlozi.

Na takvoj su Francuzi u polufinalu pobijedili oslabljenu španjolsku reprezentaciju, bez ozlijeđenog Rafaela Nadala, a do trećeg boda stigli su već u subotnjoj igri parova. Yannick Noah je na raspolaganju za taj dvoboj imao Lucasa Pouillea (ATP - 19.), Richarda Gasqueta (ATP - 24.), Benoita Pairea (ATP - 54.) Juliena Benneteaua (ATP - 57.) i Nicolasa Mahuta (ATP - 17. u parovima).

Od igrača koji su bili prošle godine bili neizostavni članovi pobjedničke momčadi nedostajali su ozlijeđeni Jo-Wilfried Tsonga, koji nije igrao od veljače, ali se ovog tjedna vraća na teren u Metzu, te Pierre-Hugues Herbert, koji s Mahutom čini jedan od najboljih svjetskih parova. Herbertova ozljede nije ozbiljnije naravi te bi i on mogao biti spreman za finale.

Bit će to treći dvoboj ovih reprezentacija, a u dosadašnja dva bolji su bili domaćini. Francuska je slavila 2004. godine u 1. kolu Svjetske skupine na zemljanoj podlozi u Metzu, a naši tenisači su bili bolji u polufinalu odigranom u zadarskoj dvorani Krešimira Ćosića 2016. godine.


Reci što misliš!