Sport

Košarka, aba superkup

Desetkovani Zadar do posljednje minute 'mučio' Cedevitu

Desetkovani Zadar do posljednje minute 'mučio' Cedevitu
Igokea/Nenad Vuruna

Košarkaši Zadra danas su u Laktašima protiv Cedevite nastupili u desetkovanom sastavu bez Marija Littlea, Mislava Brzoje i startnog centra koji je još uvijek na čekanju. I u tako krnjem sastavu moćnoj su Cedeviti, prepunoj iskusnih internacionalaca pružili veliki otpor i kapitulaciju potpisali tek u posljednjim trenucima susreta.

Little je utakmicu propustio zbog manjih problema sa zadnjom ložom, dok je Brzoja svoj izostanak opravdao privatnim razlozima.

Zadar je tijekom većeg dijela prve dionice bio ravnopravan Cedeviti, no zbog loše obrane to se nije dalo kvalitetno iskoristiti. Samo u prvih 10 minuta igrači Cedevite su se pet puta prošetali kroz zadarski reket i dočekali asistenciju za zakucavanje, što je jednostavno nedopustivo. Sav trud Luke Božića, Kristijana Krajine i suigrača tako je pao u vodu i Cedevita je na prvi predah otišla s prednošću 23-17.

U drugoj je dionici, nakon samo dvije odigrane minute, do izražaja došla skraćena rotacija zadarske momčadi. U igru su ušli mladi Luka Tomas i Jure Planinić, što su iskusni Cedevitini internacionalci znali iskoristiti i doći do prvog dvoznamenkastog vodstva, 30-20.

U još nekoliko navrata do kraja prvog poluvremena Zadar je izgledao kao ozbiljan takmac, posebice kad su zadarski mladići uspjeli pohvatati konce igre i razbiti tremu. Ipak, Malcom Grant je bio taj koji je povezao tri slobodna bacanja i tricu kako bi zaostatak Zadra smanjio na svega 3 koša minusa, 37-34, dok su upravo Tomas i Planinić uspjeli smanjiti i na 39-37.

Izjednačenje nažalost nismo dočekali, no još loših vijesti jesmo... Naime, u posljednjoj minuti prve polovice susreta na ozljedu se požalio Božić te je morao napustiti igru, a Cedevita je u preostalom vremenu uspjela povećati svoju prednost na 43-37.

Zadarske je strijelce nakon 20 minuta igre predvodio Grant s 11 koševa, dok su po 8 dodali Božić i Krajina. Kod Cedevite je s 10 koševa najbolji bio Andrija Stipanović. Napomenimo i kako je tijekom odmora Božićeva ozljeda 'zakrpana' te je mogao nastaviti susret.

I u trećoj dionici Cedevita je stigla na dvoznamenkastu prednost nakon zakucavanja Pabla Aguilara, i to nakon nešto manje od 4 minute igre. 

U tim je trenucima 'proradio' i vanjski šut Cedevite pa je Zadranima bilo sve teže igrati, no Grant je u nekoliko navrata imao pravi odgovor, pa je tricom, a odmah potom i košem i dodatnim slobodnim bacanjem vratio Zadar na minus 8 koševa, 56-48 nakon nešto više od polovice igre u trećoj četvrtini.

Vrlo raspoloženi Amerikanac u zadarskim redovima uspio je dočekati da mu se pridruže Planinić, Petar Marić i Lovre Bašić pa je 2 minute pred istek treće dionice Zadar stigao na samo 61-58. A za potpuni preokret pobrinuli su se Šime Špralja i Tomas!

Naime, Cedevita je povela sa 63-58, no tricu preko ruke je pogodio kapetan, a mladi Tomas je povezao još dvije i Zadar je pomalo nevjerojatno stigao do vodstva 67-63! Nakon još jednog loše odrađenog napada Cedevite, Zadranima je ostalo vremena za još jedan pokušaj, no trica Bašića nije pronašla put do obruča. Ipak, valjalo je ostati zadovoljan s vodstvom od 4 koša nakon 30 minuta igre!

Pozitivan rezultat Zadra protegao se kroz veći dio posljednje dionice, što je dovelo do velike nervoze u redovima Cedevite. To se najbolje očitovalo u dvije tehničke pogreške uzrokovane upravo nervozom u prvih 5 minuta. 

Ipak, i tako 'rastrojena' Cedevita je pokazivala veliku individualnu kvalitetu, te je koševima Cobbsa na isteku 5. minute stigla do novog vodstva, 74-73. A kad je prednost narasla i do 79-75 dvije i pol minute pred kraj susreta, Aleš Pipan je pozvao minutu odmora kako bi prvenstveno ukazao na greške u obrani i tako eventualno razbudio svoju momčad.

Nažalost, igrači ga nisu poslušali, ili možda igrače više nisu slušale ruke i noge jer uslijed skraćene rotacije je došlo i do velikog umora, pa je preostalo vrijeme u potpunosti pripalo Cedeviti koja je na koncu ipak slavila s rezultatom 85-77 i tako izborila polufinale ABA Superkupa.

Prema Alešu Pipanu i njegovim igračima nipošto ne smijemo biti odveć kritični jer su utakmicu, koju su prema svim predviđanjima trebali izgubiti s više od 20 koševa razlike, imali u svojim rukama do posljednje dvije i pol minute, i to u poprilično skraćenoj rotaciji. 

A sada dosta s pohvalama na dobroj igri nakon poraza. Dečki, vrijeme je za pobjede! A uprava, vrijeme je za kompletiranje rostera! Navijači, trener i igrači su to zaslužili...

KK Cedevita – KK Zadar 85-77 (23-17, 20-20, 20-30, 22-10)

KK Zadar: Bašić 2 (4as), Marić 5, Božić 10 (9sk, 3as), Grant 21, Planinić 9, Tomas 8, Little, Vuković 2, Krajina 8, Špralja 12.


Reci što misliš!