Sport

Košarka, ABA liga

Košarkašima Zadra nasušno treba pobjeda protiv Mornara

Košarkašima Zadra nasušno treba pobjeda protiv Mornara
Bojan Bogdanić

Košarkaši Zadra danas s početkom u 17 sati u Krešinom domu u sklopu 4. kola regionalne ABA lige dočekuju momčad barskog Mornara.

Košarkaši Zadra sezonu u regionalnoj ABA ligi započeli su s tri uzastopna poraza, od FMP-a i Olimpije u gostima te od Cedevite doma.

Ako dodamo i nevjerojatan black-out protiv Zaboka u domaćoj liigi kad su Pipanovi puleni prosuli +24 za neslavan poraz, te neuvjerljivu partiju protiv skromne Gorice, ne treba čuditi da su navijači Zadra tijekom posljednje utakmice uglas skandirali "Pipane odlazi!".

Htio to Pipan priznati ili ne, ali već nakon pet službenih utakmica slovenski stručnjak je pod velikim pritiskom, i pobjeda protiv Mornara se nameće kao imperativ. Ipak, on stalno ponavlja iste fraze tipa "trebamo", "moramo", "svjesni smo", "vjerujem" i sl. No za sada se ništa bitnog nije promijenilo.

- Trebamo odigrati puno bolje, odgovornije i agresivnije u odnosu na prethodne utakmice. Mornar je jedna iskusna ekipa, dobro popunjena na svim pozicijama. Sezonu su dobro otvorili i dobro guraju na oba fronta - kako u Europi tako i regionalnoj ligi. Prava su šuterska momčad i morat ćemo odigrati pravu momčadsku utakmicu da bi stigli do pobjede. Moji igrači su svjesni važnosti utakmice i vjerujem da će dati sve od sebe te da ćemo se na kraju veseliti, izrecitirao je u najavi utakmice slovenski trener. 

Dokle god košarkaši Zadra završavaju utakmice s primljenih minimalno 90 poena, neće biti dobro. Prvo na čemu treba poraditi je voljni moment kod igrača jer igra u obrani se isključivo bazira na njoj. Ostalo je samo rad, jer nitko ne može osporiti košarkaško umijeće igračima koje Pipan ima u rosteru. Napokon većina ih je igrala odličnu obranu prošle sezone kod trenera Naglića. Znači problem igre u obrani je isključivo Pipanov problem i mora ga pod hitno riješiti.

Možda u tom dijelu igre pomogne i novopridošli centar Will Magarity koji za sebe trvdi da obožava igrati jaku obranu, iako će i njemu trebati vremena za upoznavanje s momčadi, akcijama(?) i trenerovim metodama rada.

Treba se također zapitati što se događa s Brzojom (u 3 utakmice 30 minuta, protiv Olimpije nije ni ulazio u igru) koji je lani dokazao da je igrač na kojeg se može računati, a forsira se Marić (prosječno 24 minute) s ispodprosječnim učinkom, zašto Bašić dobija "garbage time" kad u svojih prosječno 16 minuta isporuči 4-5 asistencija, dok u međuvremenu Grant u 28 minuta najčešće igra jedan na pet a doda malo više od 2 asistencije po utakmici.

Jedan od nositelja igre Zadra posljednjih ali i ove sezone je Luka Božić koji se nada da će će se protiv Mornara prekinuti negativna serija.

- Mornar je kvalitetna momčad koja je dobro ušla u sezonu. Ipak, mi smo maksimalno motivirani i odigrat ćemo najbolje što možemo kako bi upisali pobjedu u toj utakmici.

Međutim, u cijeloj priči nešto će se pitati i goste iz Bara. Imaju odličan roster, prepun Amerikanaca. Nisu niti oni startali bajno u sezonu, imaju jednu pobjedu i to protiv jakog Partizana u 3. kolu i dva startna poraza a u Zadru sigurno neće unaprijed istaknuti bijelu zastavu. Dapače.

- U ABA ligi nema podjele na lake i teške utakmice. Zadar shvaćamo na potpuno isti način kao Zvezdu, Budućnost, Partizan... Zadrani su bez pobjede i učinit će sve da se pred svojim navijačima odmaknu od začelja. Međutim, to što igraju pred svojom publikom ne mora ništa značiti. Ne priznajem nikakav domaći teren, niti na njega gledam kao prednost za ekipu domaćina, gdje god da se igra u ABA ligi. Mi idemo na pobjedu što znači da se može očekivati zanimljiva utakmica. Izuzetno cijenimo ekipu Zadra, ali naša forma je u usponu, igra u posljednje tri utakmice raduje i ohrabruje i na njoj gradimo optimizam, kazao je u najavi trener gostiju Mihajlo Pavličević.

Ništa manje optimističan nije niti igrač Nemanja Vranješ.

- Gostujemo ekipi Zadra koja ima skor 0-3. Vjerujem da ovu utakmicu Zadrani dočekuju bukvalno kao „sve ili ništa“, morat će od prve minute jurnuti na pobjedu. To može biti naš adut, da ih pokušamo pametnom i smirenom igrom iznenaditi, i na taj način nadograditi pobjedu protiv Partizana. Očekujem da napravimo brejk na strani i uplovimo u mirnu i sigurnu luku. A onda da podižemo formu i ostvarujemo što bolje rezultate.

Zato danas treba dobro ispuniti Krešin dom i bučnim navijanjem pomoći zadarskim košarkašima da pruže puno bolju igru nego je to do sad bio slučaj  i prekinu neugodnu seriju poraza i napokon se maknu sa samog začelja ljestvice koje dijele s Cibonom.

Standings provided by Sofascore LiveScore


Reci što misliš!