Sport

život leti kapetane

Dražen Petrović danas bi proslavio 55. rođendan

Dražen Petrović danas bi proslavio 55. rođendan

Na današnji dan 22. listopada 1964. rođen je Dražen Petrović, legenda Hrvatske čiji je život prerano završio u automobilskoj nesreći 7. lipnja 1993. godine.

Dražen bi tako danas slavio tek 55. rođendan. Nikad prežaljeni košarkaški genijalac ostavio je neizbrisiv trag, ne samo u hrvatskoj košarci, već u svjetskim razmjerima, no nažalost nikad nećemo moći saznati kakve bi priče stvorio da ga život nije zaustavio prije tridesete godine.

Prve je košarkaške korake napravio u svom rodnom Šibeniku i Šibenci, u Cibonu prelazi 1984. godine, a iste godine osvaja i brončanu medalju na Olimpijskim igrama u Los Angelesu. U finalu Europskog Kupa protiv Real Madrida 1985. godine kojeg je Cibona osvojila, Dražen je ubacio 36 koševa. Samo godinu kasnije s reprezentacijom Jugoslavije osvaja broncu na SP-u u Španjolskoj.

1988. godine je potpisao za Real Madrid, isti taj kojem je u dresu Cibone ubacio 36 poena, a nakon godinu dana odlazi u najjaču ligu svijeta, u klub Portland Blazers. S reprezentacijom Jugoslavije osvojio je srebro na OI-u u Seoulu 1988. godine, dok 1989. Dražen uzima titulu prvaka Europe. Na Svjetskom prvenstvu u Buenos Airesu 1990. osvojio je i prvo zlato u dresu Jugoslavije. 

Ostavivši epizodu Portland iza sebe, Dražen piše novu priču u NBA, prešavši u Brooklyn Netse gdje mu je, među ostalim sasvim natprosječnim pokazateljima, prosječna preciznost šuta za tri poena bila 43.7%, što je još uvijek treći najviši rezultat u NBA, čak i 25 godina od njegove zadnje utakmice. Ne, Dražena se ne može ni sustići, a kamoli zaboraviti.

2002. godine Dražen Petrović je posthumno primljen u košarkašku kuću slavnih Kuću slavnih u Springfieldu.

U Zagrebu je 2006. otvoren i muzejsko memorijalni centar koji nosi njegovo ime, a iste godine je Hrvatski olimpijski odbor nazvao nagradu koja je namijenjena isključivo mladim sportašima, sportašicama te muškim i ženskim ekipama za izvanredne sportske rezultate i sportski razvoj po imenu Dražena Petrovića. Ove je godine ta nagrada otišla u najbolje moguće ruke - ruke naših kadeta koji su osvojili Europsko prvenstvo.


Reci što misliš!